Trods tysk stigning: Danish Crown fastholder notering

Selvom den tyske slagtesvinenotering onsdag steg med 5 cent til 2,00 euro pr. kg (14,90 danske kroner), er der stilstand i den danske notering for uge 49.

Efterspørgslen frem mod jul samler sig nu om varer med lokal oprindelse. Derfor drives prisen på grise i vejret i særligt Polen og Tyskland, mens udviklingen på salgssiden er begrænset.

Således er grisenoteringen uændret 12,60 kroner for uge 49.

Det skriver Danish Crown i virksomhedens ugentlige markedsberetning torsdag.

- Efterspørgslen er ganske fin, men det er hårdt arbejde at løfte priserne fra de nuværende niveauer. Det er dog en interessant udvikling, vi ser i markedet. Efterspørgslen kommer i langt højere grad fra Østeuropa, end vi har set tidligere. Hvor de fleste lande i øst hidtil har haft en rolle som ventil i markedet, så skal de nu hente varerne til priser, der matcher det øvrige Europa, og derfor bliver der virkelig lagt arm i øjeblikket, fortæller Mads Stougaard, der er markedsdirektør i Danish Crown.

Asiatisk efterspørgsel halter

Priserne på ferske varer i Europa er lige nu på et niveau, der ligger tættere på de priser, som kan hentes på eksport af frosne varer til markederne uden for Europa, end vi har set i mange år. Det skyldes en kombination af lavere efterspørgsel på flere af markederne og valutakurser, der har udviklet sig i den forkerte retning.

- Vi har gennem hele året arbejdet meget målrettet på at løfte priserne på vores eksport til særligt Asien, men udfordringen er, at den forståelse, der trods alt har været for inflationen i Europa, ikke er til stede derude. Det ændrer ikke på, at vi skal have løftet priserne på den del af vores salg, så det forhandler vi med kunderne om, men det er og har været en langstrakt proces, siger Mads Stougaard.

I Danmark står den første store julefrokostweekend for døren, så der er fuld fart på produktionen af særlig julemedister og flæskesteg på fabrikkerne.

Udsætter 28.000 grise

Ifølge slagterikoncernen har tilmeldingen til indeværende uge været lav, og det betyder, at der bliver behov for at udsætte ca. 28.000 grise til uge 49.

- Kapaciteten på slagterierne i Danish Crown er god i uge 49, og på slagteriet i Horsens slagtes der også lørdag den 10. december, således at der er flæskestege til jul. Det betyder, at der med næste uges tilmelding forventes at blive slagtet op, og at der skal fremrykkes grise fra uge 50 til uge 49. Husk derfor at tilmelde grisene i god tid til uge 50 af hensyn til planlægningen, skriver Danish Crown om slagtesituationen.

Der udsættes 865 søer til uge 49, hvor den forventede tilmelding matcher kapaciteten på anlægget i Skærbæk. Derfor bliver der forventeligt behov for at udsætte ca. 950 søer til uge 50.
 

Læs også