Vaccine mod uønsket brunstadfærd og drægtighed er godkendt til sogrise

Zoetis har opnået europæisk godkendelse af Improvac til sogrise.

Zoetis oplyser i en pressemeddelelse, at firmaet har opnået europæisk markedsføringsgodkendelse for vaccinen Improvac til sogrise fra 10-ugers alder.

Producenten oplyser, at formålet med vaccinen er at undgå uønsket seksuel adfærd under brunst og uønsket drægtighed, når sogrise opstaldes med ornegrise.

Improvac er en 2-dosis vaccine, der efter anden vaccination får grisens immunsystem til at danne antistoffer mod et overordnet kønshormon (GnRF), hvorved der sker en midlertidig immunologisk undertrykkelse af brunsten.

Nu både til so- og ornegrise

Ifølge Zoetis er Improvac i forvejen blevet markedsført til ornegrise i Europa siden 2009 med henblik på at reducere ornelugt og forebygge aggressivitet og uønsket seksuel, der er velkendte velfærdsmæssige udfordringer ved produktion af ornegrise.

Udover at forbedre velfærden for dyrene er vaccinen, ifølge medicinalfirmaet, unik, idet den medvirker til en mere bæredygtig griseproduktion, idet Improvac-vaccinerede ornegrise har et reduceret foderforbrug og producerer mindre gylle end galtgrise.

- I Zoetis er vi stolte af denne udvidelse af vores markedsføringstilladelse for Improvac. Den giver griseproducenter fuld fleksibilitet til at vælge, om man vil vaccinere han- eller hungrise. Ved vaccination af hungrise opnås store velfærdsmæssige fordele under opstaldning og indtransport til slagteri, samtidigt med at de produktions- og klimamæssige fordele ved at hangriseproduktionen bevares, udtaler Jakob Bagger, der er dyrlæge og teknisk chef i Zoetis.

Læs også