»Det kører bare«
Rent vand i stalden er den vigtigste kilde til sunde grise. Biofilm som sætter sig i vandrørene i stalden, er god grobund for mange bakterier som blandt andet E.coli. Den udfordring er med et nyt vandrensningsanlæg løst i soholdet på St. Løjstrup.

Sikkerheden for at have rent vand i hele stalden var hele incitamentet for Kristian Christiansen, da han valgte Oxiperm anlægget. Fotos: DanVit
- Da vi ikke kan se ind i rørene, er det vigtigt, at vi finder en løsning, som vi ved med sikkerhed renser rørene helt ud i det sidste del af strengen, fortæller DanVit’s rådgiver, Søren Jensen.
Det blev starten til et samarbejde mellem DanVit og Grundfos i foråret 2022 om vandrensningsanlægget Oxiperm Pro.
Oxiperm anlægget sørger for at producere og dosere præcist den mængde biocid, der er nødvendigt, også selvom flowet i rørene ændrer sig og vandet er rent, så der ikke opstår biofilm i rørerene, som giver bakterierne mulighed for at formerer sig.
Det kører bare
En af de første til at få installeret anlægget, er svineproducent Kristian Christiansen fra St. Løjstrup i Langå.
Sikkerheden for at have rent vand i hele stalden var hele incitamentet for Kristian Christiansen, da han valgte Oxiperm anlægget.
- Anlægget er meget pålideligt og det kører bare uden nogen problemer. Det eneste vi skal er at skifte de to dunke hver sjette uge.
Anlægget på St. Løjstrup er sat op, så det sidder meget centralt. Alle medarbejdere går forbi det flere gange om dagen, og det er derfor nemt for staldens personale at se, hvornår der skal skiftes dunke på anlægget.

Doseringen af chlordioxiden på Oxiperm anlægget er styret via vandurets flow.
Vand er en del af løsningen
- Vi har jo altid vidst, at rent vand var vigtigt, og at vi skulle have stort fokus på vandet i forbindelse med zinkfri fravænning, fortæller Kristian Christiansen som igennem en længere periode havde renset vandet, i god tro med de produkter man kunne købe på markedet.
Han var meget overrasket over, hvor skidt det faktisk stod til med bakterieindholdet i vandet, inden han fik installeret Oxiperm-anlægget.
- Og det var jo kun i klimastalden, jeg rensede – hvad så med babystalden hvor der er endnu mere stillestående vand og et varmere miljø? lyder det fra Kristian Christiansen, som i dag er meget glad for, at han renser vandet på hele ejendommen.
Det rene vand er en stor del af løsningen i zinkfri fravænning og for Kristian Christiansen er det vigtigt at kunne vinge det af, så det ikke er noget, man skal gå og spekulerer over.
- Nu ved jeg, at det er rent – helt ud i den yderste vandstreng, på hele ejendommen.
Chlordioxid
Chlordioxid er en gas, der er opløst i vandet og dannes ved kombinationen af Saltsyre (HCl) og Natriumklorit (NaClO2)
1 liter HCl + 1 liter NaClO2 = 40 g ClO2
Ved dosering med 0,3 g (0,3ppm) rækker 40g ClO2 til 125 m3
Ved forbrug på 10.000 m3/år 10.000 m3 = 80 portioner a’ 40 g
Udgift pr. dunk (20 L) ca. 500 kr.
Der skal anvendes 4 dunke a’ 20 liter HCl og 4 dunke a’ 20 liter NaClO2 til denne størrelse ejendom = Årlig udgift ca. 4.000 kr.
Stor kapacitet
Anlægget har en stor kapacitet, og et anlæg kan række på gårde med op til 5.000 søer med smågrise.
Doseringen af chlordioxiden på Oxiperm anlægget er styret via vandurets flow. Det er derved, ifølge DanVit, mere nøjagtigt i doseringen til vandet, end en beregnet løsning og doseringen vil følge med, selv når der bruges allermest vand.
Anlægget tager den korrekte mængde af produkterne ind og pumper den meget lille mængde af chlordioxiden, mere præcist ud i hele vandstrengen.
Chlordioxid er et meget effektivt biocid til kemisk nedbrydning af patogene organismer, både nedbrydning af biofilm og flydende organismer.
Da det er en gas opløst i vand, vil det, i modsætning til alternativer så som hypochlorit og brintoverilte, have lettere ved at penetrere biofilmens beskyttende vægge. Derudover vil chlordioxid, i modsætning til hypochlorit, ikke reagere med organisk stof i vandet hvorved potentielt kræftfremkaldende biprodukter undgås.
- Chlordioxid kan, selv i meget lave koncentrationer helt ned til 0,2 ppm, forhindre væksten af mikroorganismer. Når chlordioxiden kommer i kontakt med mikroorganismerne, gennemtrænger det og nedbryder cellemembranen i organismen og derved ødelægges deres grundlæggende levevilkår, fortæller Søren Jensen.