Risikoen for at viderebringe potentiel smitte med afrikansk svinepest (ASF) kan stige, når landbrugsbedrifternes udenlandske medarbejdere vender retur fra ferien. Det gælder blandt andet fra lande som Rumænien, Polen og Litauen.
De besætningsansvarlige bør være særligt opmærksomme og informere medarbejderne herom, siger Landbrug & Fødevarers veterinærdirektør, Jens Munk Ebbesen, i en pressemeddelelse.
- Det er vigtigt, at der fra den besætningsansvarlige er fuldt fokus på smittebeskyttelse – og særligt, når medarbejderne vender tilbage efter ferien. Det gælder både af hensyn til smitterisiko i de enkelte besætninger, men også så vi ikke risikerer et større udbrud i Danmark, fortæller Jens Munk Ebbesen.
Kan bære smtte
Selvom mennesker ikke bliver syge af afrikansk svinepest, kan de sagtens bære smitten videre, og derfor kan det være en god ide at være opmærksom på de ting, man selv kan gøre for at nedbringe risikoen for smitte:
- Sørg for, at medarbejderne ikke tager madvarer med tilbage til Danmark, og at deres fodtøj er rengjort. Derudover kan det være en god ide at rette fokus mod regler for adgang til besætningen, når og hvis man har været i kontakt med grise i udlandet, siger Jens Munk Ebbesen.
De almindelige anbefalinger lyder:
-
24 timers karantæne fra man krydser den danske grænse, til at man må gå ind i et besætningsområde.
-
Inden adgang til et besætningsområde skal der skiftes tøj og sko, og man skal have været i bad.
-
Fødevarer, jagttrofæer og levende dyr medtaget fra udlandet må ikke være i besætningsområder.