Kun varmebehandlet spagnum til grisene

Bruger du spagnum som rodemateriale til dine grise, skal det være varmebehandlet for at undgå indførsel af sygdomme som Afrikansk svinepest via spagnum. Der er én SPF-godkendt producent af varmebehandlet spagnum fra Sverige. Det oplyser Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris.

Spagnum, der er SPF-godkendt til brug i danske grisestalde, er varmebehandlet til 70°C i mindst en time. Den varmebehandling, der foretages af spagnummen, og som er til for at forhindre introduktion af sygdommen aviær tuberkulose (fjerkrætuberkulose), er også effektiv mod Afrikansk svinepest (ASF).

Det oplyser Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris efter fundet af ASF i vildsvin i Sverige.

På svineproduktion.dk oplyses det endvidere, at der i Sverige er én SPF-godkendt producent af varmebehandlet spagnum, RaaTec AB. Råvarerne udvindes i moser i Skåne og Småland, der ligger udenfor ASF-zonen i Sverige. Produkterne sælges blandt andet under navnet »HeatPeat«.

Godkendt til Danish Produktstandard

Det er vigtigt at være opmærksom på, at det ifølge Danish Produktstandard ikke er tilladt at anvende spagnum, der ikke er varmebehandlet, i danske grisestalde.

Grise, der er i kontakt med ikke-varmebehandlet spagnum, kan udvikle aviær tuberkulose.

Danish Produktstandard har p.t. ikke anerkendt andre spagnum-produkter end de SPF-godkendte. SPF-godkendte spagnum-produkter har et SPF-Sund og L&F-logo med produktionssted 30 på sækken.

Årlig audit

L&F SPF-Sund foretager årligt en audit af produktionsanlægget for at sikre, at varmebehandlingen gennemføres korrekt og dermed effektivt dræber smitstoffer – både tuberkulose og Afrikansk svinepest.

Læs også