bannerPos

Antibiotikaforbruget falder fortsat i svineproduktionen

Forbruget af antibiotika i dansk svineproduktion falder fortsat. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

AF: CAMILLA BØNLØKKE

FAGJOURNALIST
13-05-2019 08:00
Antibiotikaforbruget til danske grise fortsætter med at falde. I 1. kvartal 2019 er forbruget opgjort i doser pr. produceret gris fra fødsel til slagtning faldet med 5,6 procent i forhold samme periode i 2018.

Seges Svineproduktion offentliggør løbende forbruget af antibiotika i dansk svineproduktion. Et forbrug, som fortsat er faldende.

Det glæder Christian Fink Hansen, som er sektordirektør i Seges Svineproduktion.

- Faldet viser, at vi har nogle dygtige og engagerede svineproducenter i Danmark, som giver den en ekstra skalle for hele tiden at sænke forbruget. Det er utrolig flot, siger han.

Udover et fald i antibiotikaforbruget er mængden af medicinsk zink også faldet. Faktisk hele 14,2 procent i 1. kvartal 2019 i forhold til samme periode sidste år.

Sådan opgøres det

For at give det mest retvisende beskrivelse af antibiotikaforbruget er det nødvendigt at tage højde for udviklingen i svineproduktionen samt hvilke typer antibiotika, der er anvendt. Det kan gøres ved at udregne hvor mange doser, der er anvendt til produktion af én gris fra fødsel til slagtning.

Dosis er defineret sådan her:

En dosis = Mængde antibiotika anvendt til behandling af et kilo gris.

Data for forbrug af antibiotika er baseret på data fra Vetstat-databasen. Fra Vetstat kan udtrækkes oplysninger om mængden af aktivt antibiotisk stof pr. milliliter eller gram produkt, samt dosis til behandling af et kilo gris. Disse data blev anvendt til at omregne forbruget til forbrug af aktivt antibiotisk stof og standarddoser.

Opgørelse over svineproduktionens størrelse er baseret på data fra Svineafgiftsfonden.

Antibiotika pr. produceret gris fra fødsel til slagtning: 

  Doser Gram    Antal doser (mio.) Tons aktivt stof
1. kv. 2018       272,8   2,90 1.818 19,6
1. kv. 2019    257,5 2,72 1.709  18,4
Ændring i % ift. 1. kv. 2019   -5,6 % -6,2 % - 6,0 %  -6,4 %


                                                                             

                                                                               

                                                                                     

                                                  

 

- Målet er et gennemsigtigt Arla

Bent Lund, der er repræsentantskabsmedlem og samtidig med i den sag, som LDM fører mod Arla, ser gerne, at bestyrelsen i Arla får mere magt. Men indtil da skal den agere efter vedtægterne.

LDM tager retslige skridt i strid om Arla-vedtægter

- Vi har åbenbart at gøre med nogen, som er lidt ligeglade med, hvad der står i vedtægterne, siger formanden for LDM, som nu tager retslige skridt for at få Arla til at udlevere informationer om baggrunden for de tillæg i prisafregningerne til andelshaverne, som bestyrelsen har vedtaget.

Gode råd til vinterpasning i kalvestalden

Mere tørstof, mere mælk, rigeligt med vand og tørt halm er nogle af elementerne, der skal sikre kalvenes trivsel i de kolde måneder.

Resultaterne er landet

Hvordan kan vi være en stærk fødevarenation og samtidig passe på naturen omkring os? Det satte 30 ambitiøse landmænd samt miljøminister Lea Wermelin (S) sig sammen om i efteråret. Og nu kan alle læse de i alt ni bud, som de kom frem til.

- Det bliver en svær, næsten umulig opgave

Rasmus Prehn (A) besøgte lørdag sit første kvægbrug i sit hverv som fødevareminister. Charlotte og Søren Vejen tog imod og fortalte om deres hverdag, udfordringer og ønsker for fremtiden.

Danmark haler ind på tysk svineeksport

Den danske eksport af svinekød ud af EU er gået frem med 19 procent i de første ni måneder af 2020 sammenlignet med samme periode i 2019.

Udsat Agromek forhindrer ikke »Stars«

På grund af en række forespørgsler stiller Agromek alligevel skarpt på agroindustriens nyheder i deres »Stars«-program. Til trods for at selve messen er udsat.

Danske forskere udvikler prisbillig optisk sensor til ammoniak-detektion

Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, har i samarbejde med DTU udviklet en sensor, der kan bane vejen for et bærbart, pålideligt og frem for alt billigt system til detektion af ammoniak og andre gasarter i landbruget.
Side 1 af 1987 (39725 artikler)Prev1234567198519861987Next