bannerPos

Antibiotikaforbruget falder fortsat i svineproduktionen

Forbruget af antibiotika i dansk svineproduktion falder fortsat. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

Camilla Bønløkke

Journalist (Svineproduktion)
13-05-2019 08:00
Antibiotikaforbruget til danske grise fortsætter med at falde. I 1. kvartal 2019 er forbruget opgjort i doser pr. produceret gris fra fødsel til slagtning faldet med 5,6 procent i forhold samme periode i 2018.

Seges Svineproduktion offentliggør løbende forbruget af antibiotika i dansk svineproduktion. Et forbrug, som fortsat er faldende.

Det glæder Christian Fink Hansen, som er sektordirektør i Seges Svineproduktion.

- Faldet viser, at vi har nogle dygtige og engagerede svineproducenter i Danmark, som giver den en ekstra skalle for hele tiden at sænke forbruget. Det er utrolig flot, siger han.

Udover et fald i antibiotikaforbruget er mængden af medicinsk zink også faldet. Faktisk hele 14,2 procent i 1. kvartal 2019 i forhold til samme periode sidste år.

Sådan opgøres det

For at give det mest retvisende beskrivelse af antibiotikaforbruget er det nødvendigt at tage højde for udviklingen i svineproduktionen samt hvilke typer antibiotika, der er anvendt. Det kan gøres ved at udregne hvor mange doser, der er anvendt til produktion af én gris fra fødsel til slagtning.

Dosis er defineret sådan her:

En dosis = Mængde antibiotika anvendt til behandling af et kilo gris.

Data for forbrug af antibiotika er baseret på data fra Vetstat-databasen. Fra Vetstat kan udtrækkes oplysninger om mængden af aktivt antibiotisk stof pr. milliliter eller gram produkt, samt dosis til behandling af et kilo gris. Disse data blev anvendt til at omregne forbruget til forbrug af aktivt antibiotisk stof og standarddoser.

Opgørelse over svineproduktionens størrelse er baseret på data fra Svineafgiftsfonden.

Antibiotika pr. produceret gris fra fødsel til slagtning: 

  Doser Gram    Antal doser (mio.) Tons aktivt stof
1. kv. 2018       272,8   2,90 1.818 19,6
1. kv. 2019    257,5 2,72 1.709  18,4
Ændring i % ift. 1. kv. 2019   -5,6 % -6,2 % - 6,0 %  -6,4 %


                                                                             

                                                                               

                                                                                     

                                                  

 

Brasiliansk farmer dyrker Conservation Agriculture – fordi det på alle måder er bedst

På Agripastos Farm er efterafgrøder, sundt sædskifte og nye, bedre såmaskiner taget i brug for især at gøre jorden mere frugtbar ved at øge dens indhold af humus. Skiftet til CA har også betydet, at erosionen er ophørt, hvilket er særdeles vigtigt.

Succes med nyt foldkoncept

Med nyt foldkoncept fravænnes en halv gris mere pr. so på Ulvehøjgaard ved Brørup, og de fravænnede smågrise vejer 1,6 kilo mere.

Forekomst af influenza har ingen sæson

Dyrlægerne hos Vet-Team anbefaler, at der tages prøver inden, vaccination mod influenza begyndes, men også med jævne mellemrum efterfølgende, for at se om det fortsat er den rigtige type, man vaccinerer imod.

Tag flere sorter ind

Hvedeforælder Finn Borum fra Sejet Planteforædling giver sit bud på, hvorfor man skal vælge sorter med forskellige dyrkningsegenskaber. Planteavler Esben Kappel benytter også denne strategi og glæder sig over udsigten til høje udbytter.

Ny presser i Danmark

Den nye bigballepresser, Kuhn LSB 1290iD, kører nu for første gang i Danmark.

Fendts Ideal 10-mejetærsker nærmer sig danske marker

IdealDrive – styresystemet uden rat - er en feature i Fendts kommende topmodel. De første mejetærskere fra producentens øverste hylde kommer til at køre tests i den europæiske høst i år. Danske kunder kan få en ny Ideal 10-maskine til 2021-høsten.

Rapsprisen stiger på trods af høstens kommen

Normalt falder rapsprisen under høst her i Europa. Det virker blot ikke til at blive tilfældet i år. I stedet presser den europæiske rapspris på for nye stigninger og det tyder dermed på, at rapshøsten i Europa ikke bliver for god i år.

Foretræk høst til den tidlige side

Landbonord anbefaler så tidlig høst som muligt.

Kornhøsten kører nemt

Kornet tørrer godt og vinterbyggen er mange steder snart i hus.
Side 1 af 1586 (31708 artikler)Prev1234567158415851586Next