Bedste svineproducenter på Fyn kåret

Team Lars Storm, Allesø, Team Jonasson, Turup ved Assens, og Team Erik Jensen, Tårup, har Centrovice kåret som Fyns bedste svineproducenter.

38,9 fravænnede grise pr. årsso. Så produktiv har teamet hos Lars Storm i Allesø været fra oktober 2018 til september 2019, og det er det bedste resultat blandt soholderne med produktion af grise til 30 kg i Centrovice.

- I gør det, I er enige om skal gøres, lød rosen fra svinebrugskonsulent hos Centrovice, Finn Rasmussen, da rådgivningsselskabet forleden kårede vinderteamet ved årets »Svineforum«.

Team Lars Storm, der passer 1.000 søer, præsterer 18,6 levendefødte pr. so, og det er 1,1 gris mere end gennemsnittet af de 60 fynske besætninger, der er med i opgørelsen. Samtidig har vinderbesætningen kun otte spilddage pr. kuld mod 13 i de fynske besætninger generelt. Det er med til at give Lars Storm-besætningen en afstand på hele 5,5 fravænnede grise pr. årsso ned til gennemsnittet.

Solid tilvækst

Centrovice kårede også de bedste til at producere grise fra 7 til 30 kg, og her var det teamet hos Peder Jonasson, Turup ved Assens, der løb af med sejren. Med en fravænningsvægt på 7,4 kg, en daglig tilvækst på 568 gram og 1,63 FE pr. kg tilvækst er det gået rigtig godt i denne besætning, der modtager grise fra eget sohold på 870 søer med 32 grise pr. årsso.

Blandt slagtesvineproducenterne strøg bedriften hos Erik Jensen, Haulund ved Tårup, til tops efter at have præsteret 1.150 gram daglig tilvækst, 2,60 foderenheder pr. kg tilvækst, 60,4 i kødprocent og 1,4 procent døde. Erik Jensen, der producerer 19.000 grise årligt, får alle grisene fra sin bror Helge. Indgangsvægten på grisene er 37 kg, mens gennemsnittet i opgørelsen ligger på 32,5.

Godt 100 medarbejdere og svineproducenter deltog i arrangementet.

 

Fantastiske svinepriser

Med den nuværende notering på 14,40 kroner inklusiv efterbetaling er der omkring 300 kroner i vente i dækningsbidrag pr. produceret slagtesvin.

Det oplyste Jan Brochstedt Olsen, chefkonsulent i Centrovice, da han til Svineforum talte om udsigterne for 2020.

Dermed står slagtesvineproducenterne til at tage et syvmileskridt væk fra de seneste fem års rullende gennemsnit på 123 kroner.

Også soholderne kan se frem til næsten en fordobling af dækningsbidraget, der ifølge prognoserne kommer til at ligge på knap 11.200 kroner pr. årsso ved salg af smågrise på knap 32 kg à 564 kroner.

Bedst at have begge dele

Dækningsbidraget for soholdere med produktion af 30 kilos grise ser noget mere solidt ud end for soholdere med produktion af syv kilos grise, konstaterede Jan Brochstedt Olsen, der konkluderede:

- Der er cirka 300 kroner i dækningsbidrag for smågrise og godt 300 kroner for slagtesvin. Så er det bedst at have begge dele.

Ifølge en opgørelse fra Centrovice sælger de bedste soholdere 30 kilos-grisene til 442 kroner, mens de halvgode må nøjes med 390 kroner. Samtidig producerer de bedste cirka tre flere grise pr. årsso og eksporterer 70 procent af deres grise mod 20 procent hos de halvgode.

Læs også