bannerPos

Danish Pig Genetics introducerer 100 procent genomisk selektion

Danish Pig Genetics introducerer nu 100 procent genomisk selektion med en forventet avlsfremgang på hele 30 procent.

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
08-07-2019 12:29
Med en ambition om hurtigere genetisk udvikling har Danish Pig Genetics iværksat et nyt tiltag med forøgelse til 100 procent genomisk selektion af de afprøvede renracede avlsdyr, hvilket vil give 30 procent hurtigere avlsfremgang.

De mere præcise DNA-informationer sammenholdt med højere antal genotypede avlsdyr resulterer i et bedre avlsmæssigt be-slutningsgrundlag, højere sikkerhed samt mulighed for identifikation af nye avlsdyregen-skaber. 

I jagten på fortsat vækst har det danske avlsselskab Danish Pig Genetics gennem det seneste år iværksat og investeret i en lang række værdiskabende tiltag på det genetiske område, der skal forøge den produktionsmæssige værdi for svineproducenterne verden over. 

Det seneste tiltag er introduktionen af 100 procent genomisk selektion af alle de afprøvede avlsdyr i populationen. Målet er at skabe en mere effektiv og hurtigere genetisk avlsfremgang ved hjælp af omfattende og præcise DNA-informationer på avlsdyrene, hvormed man i det genetiske avlsprogram øger sikkerheden for valget af de mest fordelagtige avlsdyrskandidater til næste generation. Alt sammen noget, som vil give større produktionsværdi for svineprodu-center igennem avlsdyr med øget avlsfremgang.

- Det kræver både nytænkning og viljen til at investere i udvikling, hvis man vil skabe morgen-dagens avlsdyr i verdensklasse. Som en international genetisk serviceudbyder gør vi vores bedste for at sikre vores kunder genetik i verdensklasse. Nøglen til avlsfremgang ligger i gene-tikken og det genetiske avlsarbejde, og vi arbejder målrettet i tæt samarbejde med vores gene-tiske samarbejdspartner, Roslin Technologies, om at skabe det absolut bedste genetiske fun-dament for den udvikling, siger Lars Dall, administrerende direktør i Danish Pig Genetics.  

Genetisk arbejde ved brug af DNA-informationer 
Som forbedring af de tidligere teknikker anvender Danish Pig Genetics væv fra grisens øre og ikke hår, når der udtrækkes DNA informationer. Væv fra øret giver DNA informationer af en højere kvalitet og en større mængde DNA, hvilket giver mulighed for at udtrække flere informa-tioner samt opbevare det i en biobank til senere forskningsforsøg. 

Ved hjælp af en DNA SNP-chip, som er særligt udviklet til svineavl, bliver Danish Pig Genetics i stand til at udtrække op mod 60.000 informationer fra hvert enkelt dyrs DNA. Disse informati-oner bliver af genetikerne sammenholdt med den enorme mængde data fra individafprøvninger, der foregår i avlsbesætninger, hvormed man blandt andet ser på relationerne mellem de enkelte dyr. De genomiske informationer indgår herefter i den ugentlige index-beregning og sikrer der-med en forbedret avlsfremgang inden for; foderforbrug, daglig tilvækst, moderegenskaber, holdbarhed, styrke og kødprocent.  

- Vi anvender en større grad af genomisk selektion for at øge vores produkters konkurrencedyg-tighed og skabe større værdi for vores kunder i form af genetik i verdensklasse. Genomisk selektion gør det desuden muligt at optimere udvalgte genetiske træk. Ved at optimere træk, som har stor økonomisk værdi, er det muligt at differentiere vores produkter fra resten af mar-kedet i endnu højere grad end tidligere. På den måde skaber genomisk selektion merværdi for vores kunder, siger Mahmoud Shirali, senior genetiker hos Danish Pig Genetics.
 

Landboforeninger raser mod urealistisk reduktionsmål

En meget lav målbelastning omkring Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland-Falster truer 190 landbrugsbedrifter på livet. - Det må være en fejl, lyder det fra Torben Hansen, formand for Gefion, der også undrer sig over, at målbelastningen blev ændret drastisk efter en høring for fem år siden.

- Det er så barokt, at jeg næsten ikke kan tage det alvorligt

Landmand Niels Rasmussen afvander til vandløb, der løber ud i den åbne del af Smålandsfarvandet. Det bliver svært at reducere en udledning, der ikke er der, siger han.

Fordelene ved tidlig såning afhænger af vejret

Der kan være fordele ved tidlig såning, men det afhænger af vejret. Vælg under alle omstændigheder en sort, hvis egenskaber passer til såtidspunktet

Sortsvalg i vinterhvede

Et højt, stabilt udbytte er den vigtigste parameter, når du skal vælge vinterhvedesort. Men ifølge Seges har også andre forhold betydning for sortsvalget.

Det varme vejr i pinsen har sat gang i flyvningen af hvedegalmyg

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Landbrug og safari i Uganda

Uganda rummer masser af muligheder, som kun få danskere har stiftet bekendtskab med endnu. Men landet tæt på ækvator er inde i en hastig udvikling, som også nogle danske landmænd er med i.

Grundloven i klemme mellem spildevand og corona

Bæredygtigt Landbrugs formand skulle have holdt denne tale ved grundlovsmødet på Gråsten Landbrugsskole. Ligesom så meget andet i denne tid blev mødet aflyst. Talen kan nu læses her.

Vegetabilske olier kan trække rapsprisen op

Der er gode nyheder at finde for rapsproducenter i disse dage. Prisen for mineralolie er kommet godt op på det seneste, og nu er der også en ny potentiel optur i vente for vegetabilske olier i udsigt. Det kan gå hen og gavne prisudviklingen for rapsfrø frem mod og måske endda også under den kommende europæiske høst.
Side 1 af 1853 (37045 artikler)Prev1234567185118521853Next