bannerPos

Foderhandel når timingen er rigtig

Ifølge juniorkonsulent i svinebrug, Nicklas Jepsen, Centrovice, bør du tage kontakt og tilbud hjem fra to-tre af foderstoffirmaerne, før du handler foder. I udbudsmaterialet skal du blandt andet have fokus på indhold af næringsstoffer, tilsætningsstoffer, vitamin, aminosyre og om du ønsker andre produkter tilsat. Arkivfotos: Camilla Bønløkke

Redaktionen

29-06-2019 08:17
Som svineproducent med køb af færdigfoder er det igen tid til at gøre sig grundige overvejelser over den kommende fodersæson. Nicklas Jepsen, Centrovice, opfordrer til grundig forberedelse, for blandt andet at sikre at pris, kvalitet og forventninger dækkes af.

Høsten nærmer sig, og det er igen blevet sæson for at få landet den gode foderhandel. Juniorkonsulent i svinebrug hos Centrovice, Nicklas Jepsen, har en række anbefalinger til, hvordan du bedst får den rigtige handel af færdigfoder i hus.

- Først skal du overveje, hvilke blandinger du har behov for i din svineproduktion. Vurdér sammen med din driftsleder og medarbejdere om de blandinger, du bruger i dag, fungerer godt nok. Har søerne den produktivitet, du ønsker? Malker søerne godt nok? Kommer søerne i brunst? Hvordan er tilvæksten i klimastalden? Alle disse faktorer er vigtige at forholde sig til for at kunne sammensætte de rigtige blandinger.

Konsulenten tilføjer, at det dog ikke er foderet alene, der løser alle udfordringer, men management er i høj grad lige så vigtigt som fodersammensætningen.

- Snak med din dyrlæge eller konsulent, så du er helt skarp på behovene og foderoptimeringen, anbefaler han.

Skarpt udbudsmateriale

Herefter skal der laves udbudsmateriale til foderstoffirmaerne, så de kan komme med deres bud på en blanding, der ligger indenfor de ønsker, du og eventuelt din rådgiver har til blandingerne.

Ifølge Nicklas Jepsen bør du tage kontakt og tilbud hjem fra to-tre af foderstoffirmaerne, som du ønsker at handle med.

- I udbudsmaterialet skal du være skarp på indhold af næringsstoffer, tilsætningsstoffer, vitamin, aminosyre og om du ønsker andre produkter tilsat. Udarbejd en råvareliste, hvor du klart og præcist beskriver, hvilke råvarer du ønsker i blandingerne og sætter en fast råvaregrænse, påpeger konsulenten, der også opfordrer til, at du nævner det indhold, som du ved, at du som minimum vil have i dine blandinger. Så er du altid sikker på, at du har det ønskede indhold i dine blandinger.

Det er desuden vigtigt at definere hvor mange tons, du forventer at købe af de enkelte blandinger, og om foderet skal leveres. Nicklas Jepsen opfordrer desuden til at være meget skarp på, om der skal betales tillæg for at tage et halvt træk foder.

Vælg ud fra det rigtige grundlag

Når tilbagemeldingerne fra foderstofferne modtages, skal man sikre sig, at blandingerne er indenfor det ønskede, så det er muligt at foretage sammenligninger.

- Du må ikke kun kigge på prisen, når du får blandingerne tilbage. Det er vigtigt også at være skarp på indholdet i blandingerne. En blanding kan godt være billigere eller dyrere end de andre blandinger, og her er det vigtigt at vide hvorfor, understreger konsulenten.

Derefter foretages en grovsortering, hvor det dyreste firma fravælges – forudsat at priserne er sammenlignelige. Her kan det være nødvendigt at tage fat i foderstoffer igen og bede dem komme med en skarpere pris.

- Du skal gøre foderstofferne klar over, at de skal kontakte dig, hvis der sker ændringer i prisen på blandingen, mens du har tilbuddet liggende. Følger de ikke den anvisning, bør du lægge dem på is det næste års tid. Sælger skal være din mand og sikre dig den bedste pris – kan han det, er du villig til at handle med ham.

Handel med en eller flere

Er der korn med i byttehandlen, skal du være meget klar i spyttet i forhold til, om du ønsker at sælge dit korn til det foderstoffirma, hvor du handler færdigfoder, eller om du vil bevare muligheden for at kunne sælge dit korn i fri handel. Desuden skal du have fokus på, om foderstoffirmaet giver rabatter på tørring, rensning, henter dit korn uden omkostninger, og hvilken mængde korn du forventer at høste.

- På AgroMarkets.dk kan du finde en prisberegner, der tager højde for omkostninger, når man skal finde den bedste aftager og den skarpeste pris.

Ifølge konsulenten vil der altid være en bytteforskel på op imod 40 kroner på blandinger til slagtesvin. Blandinger til søer og smågrise er lidt mere komplicerede, da blandingerne kan variere meget i indhold af forskellige råvarer og næringsstofferne.

- Kornprisen i forhold til sidste år er steget med 4-5 kroner, men derimod er sojaprisen faldet betydeligt i forhold til sidste år med omkring 75 kroner. Derfor skal vi forvente at se en reduktion i foderprisen på et sted mellem 8-10 kroner i forhold til sidste år.

Timingen

- Husk, at du frit kan handle med alle foderstoffer, selv vælge de blandinger du ønsker og hvilken periode du ønsker at dække af. Du bør være klar til at handle, når prisen er rigtig, understreger Nicklas Jepsen.

Inden da har du undersøgt markedet for de fodermidler, som er relevante for dig, samt afregningsbetingelser på dine afgrøder.

- Det rette handelstidspunkt, og hvad priserne nogenlunde skal være, kan vi hjælpe dig med gennem en handelsstrategi, tilføjer konsulenten.

cab

Læserbrev: Klima er noget helt andet

Dette er et læserbrev, som vi hos Effektivt Landbrug har valgt at bringe i vores medier.

L&F: Udfordringen bliver kun større

Erhvervspolitisk chef for L&F, Morten Holm Østergaard, mener, at vi skal forberede os på at kæmpe endnu hårdere for arbejdskraften fremover, men at samfundet og regeringen også har et stort ansvar i kampen.

Centrovice-underviser: Landmænd har selv et ansvar

Landmænd kan sagtens gøre mere selv for at få den udenlandske arbejdskraft til at blive, mener ophavskvinde til danskkursus.

Danskkursus motiverer udenlandsk arbejdskraft til at blive i landet

Udenlandsk arbejdskraft er ofte svaret på landbrugets mangel på hænder, men kampen om dem vokser. Derfor tøvede driftsleder Lars Mortensen ikke, da to rumænere på kvæggården i Grindsted spurgte, om de måtte komme på danskkursus. Nu er deres motivation for at blive steget.

Forsøgsstald skal sikre ny viden

Vestjyllands Andel har blandt andet ambitioner om at levere fremtidens svinefoder. Dét svinefoder bliver minutiøst testet og analyseret i en forsøgsstald i Lemvig-området.

Enkornssåning betaler sig kun i teorien

Nu er det teknisk muligt at enkorns-så i praksis. VKST har gennemført en forsøgsserie for at be- eller afkræfte, om der kan opnås økonomiske fordele. Og konklusionen er klar: Der er ingen sparet udsæd, ej heller hævet udbytte.

Berørte landmænd stævner nu staten

Onsdag vil der dumpe en stævning ind ad døren hos Miljø- og Fødevareministeriet. Den nystiftede forening, Foreningen for Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse, mener nemlig, at staten har givet kommunerne alt for vide beføjelser til at lave rådighedsindskrænkelser i forhold til grundvandsbeskyttelse overfor landmænd. Ifølge advokat i sagen, Hans Sønderby, bliver det hele endnu mere absurd, da han mener, at landmændenes sprøjtemidler reelt set ikke udgør et problem i dag.

Økolog: Vi kan desværre ikke bare droppe den konventionelle gylle fra i morgen

Bestyrelsesmedlem i Økologisk Landsforening Mads Helms mener, at økologerne er fint på vej til uafhængighed fra at bruge gødning fra konventionel husdyrproduktion. Men det vil tage væsentligt længere tid end forhåbningerne i 2008, hvor man troede det kunne ske i 2022.

God kvalitet i vinterbyggen

Vinterbyggen er af god kvalitet hos svineproducent Svend Gammelgård, der i sidste uge fik høstet sine 61 hektar med afgrøden nær gården ved Haderslev.
Side 1 af 1584 (31677 artikler)Prev1234567158215831584Next