bannerPos

Foderhandel når timingen er rigtig

Ifølge juniorkonsulent i svinebrug, Nicklas Jepsen, Centrovice, bør du tage kontakt og tilbud hjem fra to-tre af foderstoffirmaerne, før du handler foder. I udbudsmaterialet skal du blandt andet have fokus på indhold af næringsstoffer, tilsætningsstoffer, vitamin, aminosyre og om du ønsker andre produkter tilsat. Arkivfotos: Camilla Bønløkke

Redaktionen

29-06-2019 08:17
Som svineproducent med køb af færdigfoder er det igen tid til at gøre sig grundige overvejelser over den kommende fodersæson. Nicklas Jepsen, Centrovice, opfordrer til grundig forberedelse, for blandt andet at sikre at pris, kvalitet og forventninger dækkes af.

Høsten nærmer sig, og det er igen blevet sæson for at få landet den gode foderhandel. Juniorkonsulent i svinebrug hos Centrovice, Nicklas Jepsen, har en række anbefalinger til, hvordan du bedst får den rigtige handel af færdigfoder i hus.

- Først skal du overveje, hvilke blandinger du har behov for i din svineproduktion. Vurdér sammen med din driftsleder og medarbejdere om de blandinger, du bruger i dag, fungerer godt nok. Har søerne den produktivitet, du ønsker? Malker søerne godt nok? Kommer søerne i brunst? Hvordan er tilvæksten i klimastalden? Alle disse faktorer er vigtige at forholde sig til for at kunne sammensætte de rigtige blandinger.

Konsulenten tilføjer, at det dog ikke er foderet alene, der løser alle udfordringer, men management er i høj grad lige så vigtigt som fodersammensætningen.

- Snak med din dyrlæge eller konsulent, så du er helt skarp på behovene og foderoptimeringen, anbefaler han.

Skarpt udbudsmateriale

Herefter skal der laves udbudsmateriale til foderstoffirmaerne, så de kan komme med deres bud på en blanding, der ligger indenfor de ønsker, du og eventuelt din rådgiver har til blandingerne.

Ifølge Nicklas Jepsen bør du tage kontakt og tilbud hjem fra to-tre af foderstoffirmaerne, som du ønsker at handle med.

- I udbudsmaterialet skal du være skarp på indhold af næringsstoffer, tilsætningsstoffer, vitamin, aminosyre og om du ønsker andre produkter tilsat. Udarbejd en råvareliste, hvor du klart og præcist beskriver, hvilke råvarer du ønsker i blandingerne og sætter en fast råvaregrænse, påpeger konsulenten, der også opfordrer til, at du nævner det indhold, som du ved, at du som minimum vil have i dine blandinger. Så er du altid sikker på, at du har det ønskede indhold i dine blandinger.

Det er desuden vigtigt at definere hvor mange tons, du forventer at købe af de enkelte blandinger, og om foderet skal leveres. Nicklas Jepsen opfordrer desuden til at være meget skarp på, om der skal betales tillæg for at tage et halvt træk foder.

Vælg ud fra det rigtige grundlag

Når tilbagemeldingerne fra foderstofferne modtages, skal man sikre sig, at blandingerne er indenfor det ønskede, så det er muligt at foretage sammenligninger.

- Du må ikke kun kigge på prisen, når du får blandingerne tilbage. Det er vigtigt også at være skarp på indholdet i blandingerne. En blanding kan godt være billigere eller dyrere end de andre blandinger, og her er det vigtigt at vide hvorfor, understreger konsulenten.

Derefter foretages en grovsortering, hvor det dyreste firma fravælges – forudsat at priserne er sammenlignelige. Her kan det være nødvendigt at tage fat i foderstoffer igen og bede dem komme med en skarpere pris.

- Du skal gøre foderstofferne klar over, at de skal kontakte dig, hvis der sker ændringer i prisen på blandingen, mens du har tilbuddet liggende. Følger de ikke den anvisning, bør du lægge dem på is det næste års tid. Sælger skal være din mand og sikre dig den bedste pris – kan han det, er du villig til at handle med ham.

Handel med en eller flere

Er der korn med i byttehandlen, skal du være meget klar i spyttet i forhold til, om du ønsker at sælge dit korn til det foderstoffirma, hvor du handler færdigfoder, eller om du vil bevare muligheden for at kunne sælge dit korn i fri handel. Desuden skal du have fokus på, om foderstoffirmaet giver rabatter på tørring, rensning, henter dit korn uden omkostninger, og hvilken mængde korn du forventer at høste.

- På AgroMarkets.dk kan du finde en prisberegner, der tager højde for omkostninger, når man skal finde den bedste aftager og den skarpeste pris.

Ifølge konsulenten vil der altid være en bytteforskel på op imod 40 kroner på blandinger til slagtesvin. Blandinger til søer og smågrise er lidt mere komplicerede, da blandingerne kan variere meget i indhold af forskellige råvarer og næringsstofferne.

- Kornprisen i forhold til sidste år er steget med 4-5 kroner, men derimod er sojaprisen faldet betydeligt i forhold til sidste år med omkring 75 kroner. Derfor skal vi forvente at se en reduktion i foderprisen på et sted mellem 8-10 kroner i forhold til sidste år.

Timingen

- Husk, at du frit kan handle med alle foderstoffer, selv vælge de blandinger du ønsker og hvilken periode du ønsker at dække af. Du bør være klar til at handle, når prisen er rigtig, understreger Nicklas Jepsen.

Inden da har du undersøgt markedet for de fodermidler, som er relevante for dig, samt afregningsbetingelser på dine afgrøder.

- Det rette handelstidspunkt, og hvad priserne nogenlunde skal være, kan vi hjælpe dig med gennem en handelsstrategi, tilføjer konsulenten.

cab

Stor optimisme op til årets sukkerroe-kampagne

Prøvetagninger tyder på, at årets sukkerroehøst kan blive rigtig god. Ses van der Have afholdt torsdag marktræf i samarbejde med Nordic Sugar og Bayer på Holgershaab ved Nørre Vedby på Nordfalster.

Tidlig etablering af vintersæd øger behovet for ukrudtsbeskyttelse

Ved senere ukrudtsbekæmpelse skal dosisen hæves for at opnå en tilsvarende effekt, påpeger Patriotisk Selskab. Der må aldrig behandles med prosulfocarb på tør sort jord inden fremspiringen.

ØL: - Vi skal levere på samfundets behov

Vandselskaberne er ligesom den brede befolkning ikke i tvivl om, at de vil have rent vand, og det vil blandt andet sige: Vand fri for alle rester fra landbrugets forbrug af syntetiske pesticider. Det samme gælder i vores mad. Vores kampagne er i det lys et debatindlæg, som kobler borgernes ønske om rent drikkevand med, at de aktivt kan vælge økologi.

Omlægning med succes

Det økologiske marked er i vækst. Vurderingen i branchen er derfor, at der også fremover vil være behov for flere økologiske producenter.

Prisen på omlægningskornet kommer op igen

Økologi er stadig populært og holder prisen. Prisfaldet på korn under omlægning til økologi er et bump på vejen. Det vurderer økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen.

Jerseyavlere: - Hvad så når markedet er mættet?

Inden længe er det slut med at aflive jerseytyrekalve, og som det ser ud nu, vil man i stedet kunne lave flere kvier til eksport. Men hvad så når eksportmarkedet er mættet, spurgte flere jerseyavlere ved gårsdagens årsmøde i Dansk Jersey i Esbjerg.

Styrelse lægger sig fladt ned og beklager efterafgrødebrev

Et brev fra Landbrugsstyrelsen, som blev sendt ud torsdag aften til landmænd med efterafgrøder, betød ekstra travlhed på planteavlskontorerne fredag morgen. Brevet gjorde landmænd i tvivl om, hvorvidt de havde indberettet deres efterafgrøder til styrelsen korrekt.
Side 1 af 1632 (32627 artikler)Prev1234567163016311632Next