bannerPos

Foderhandel når timingen er rigtig

Ifølge juniorkonsulent i svinebrug, Nicklas Jepsen, Centrovice, bør du tage kontakt og tilbud hjem fra to-tre af foderstoffirmaerne, før du handler foder. I udbudsmaterialet skal du blandt andet have fokus på indhold af næringsstoffer, tilsætningsstoffer, vitamin, aminosyre og om du ønsker andre produkter tilsat. Arkivfotos: Camilla Bønløkke
Som svineproducent med køb af færdigfoder er det igen tid til at gøre sig grundige overvejelser over den kommende fodersæson. Nicklas Jepsen, Centrovice, opfordrer til grundig forberedelse, for blandt andet at sikre at pris, kvalitet og forventninger dækkes af.

Høsten nærmer sig, og det er igen blevet sæson for at få landet den gode foderhandel. Juniorkonsulent i svinebrug hos Centrovice, Nicklas Jepsen, har en række anbefalinger til, hvordan du bedst får den rigtige handel af færdigfoder i hus.

- Først skal du overveje, hvilke blandinger du har behov for i din svineproduktion. Vurdér sammen med din driftsleder og medarbejdere om de blandinger, du bruger i dag, fungerer godt nok. Har søerne den produktivitet, du ønsker? Malker søerne godt nok? Kommer søerne i brunst? Hvordan er tilvæksten i klimastalden? Alle disse faktorer er vigtige at forholde sig til for at kunne sammensætte de rigtige blandinger.

Konsulenten tilføjer, at det dog ikke er foderet alene, der løser alle udfordringer, men management er i høj grad lige så vigtigt som fodersammensætningen.

- Snak med din dyrlæge eller konsulent, så du er helt skarp på behovene og foderoptimeringen, anbefaler han.

Skarpt udbudsmateriale

Herefter skal der laves udbudsmateriale til foderstoffirmaerne, så de kan komme med deres bud på en blanding, der ligger indenfor de ønsker, du og eventuelt din rådgiver har til blandingerne.

Ifølge Nicklas Jepsen bør du tage kontakt og tilbud hjem fra to-tre af foderstoffirmaerne, som du ønsker at handle med.

- I udbudsmaterialet skal du være skarp på indhold af næringsstoffer, tilsætningsstoffer, vitamin, aminosyre og om du ønsker andre produkter tilsat. Udarbejd en råvareliste, hvor du klart og præcist beskriver, hvilke råvarer du ønsker i blandingerne og sætter en fast råvaregrænse, påpeger konsulenten, der også opfordrer til, at du nævner det indhold, som du ved, at du som minimum vil have i dine blandinger. Så er du altid sikker på, at du har det ønskede indhold i dine blandinger.

Det er desuden vigtigt at definere hvor mange tons, du forventer at købe af de enkelte blandinger, og om foderet skal leveres. Nicklas Jepsen opfordrer desuden til at være meget skarp på, om der skal betales tillæg for at tage et halvt træk foder.

Vælg ud fra det rigtige grundlag

Når tilbagemeldingerne fra foderstofferne modtages, skal man sikre sig, at blandingerne er indenfor det ønskede, så det er muligt at foretage sammenligninger.

- Du må ikke kun kigge på prisen, når du får blandingerne tilbage. Det er vigtigt også at være skarp på indholdet i blandingerne. En blanding kan godt være billigere eller dyrere end de andre blandinger, og her er det vigtigt at vide hvorfor, understreger konsulenten.

Derefter foretages en grovsortering, hvor det dyreste firma fravælges – forudsat at priserne er sammenlignelige. Her kan det være nødvendigt at tage fat i foderstoffer igen og bede dem komme med en skarpere pris.

- Du skal gøre foderstofferne klar over, at de skal kontakte dig, hvis der sker ændringer i prisen på blandingen, mens du har tilbuddet liggende. Følger de ikke den anvisning, bør du lægge dem på is det næste års tid. Sælger skal være din mand og sikre dig den bedste pris – kan han det, er du villig til at handle med ham.

Handel med en eller flere

Er der korn med i byttehandlen, skal du være meget klar i spyttet i forhold til, om du ønsker at sælge dit korn til det foderstoffirma, hvor du handler færdigfoder, eller om du vil bevare muligheden for at kunne sælge dit korn i fri handel. Desuden skal du have fokus på, om foderstoffirmaet giver rabatter på tørring, rensning, henter dit korn uden omkostninger, og hvilken mængde korn du forventer at høste.

- På AgroMarkets.dk kan du finde en prisberegner, der tager højde for omkostninger, når man skal finde den bedste aftager og den skarpeste pris.

Ifølge konsulenten vil der altid være en bytteforskel på op imod 40 kroner på blandinger til slagtesvin. Blandinger til søer og smågrise er lidt mere komplicerede, da blandingerne kan variere meget i indhold af forskellige råvarer og næringsstofferne.

- Kornprisen i forhold til sidste år er steget med 4-5 kroner, men derimod er sojaprisen faldet betydeligt i forhold til sidste år med omkring 75 kroner. Derfor skal vi forvente at se en reduktion i foderprisen på et sted mellem 8-10 kroner i forhold til sidste år.

Timingen

- Husk, at du frit kan handle med alle foderstoffer, selv vælge de blandinger du ønsker og hvilken periode du ønsker at dække af. Du bør være klar til at handle, når prisen er rigtig, understreger Nicklas Jepsen.

Inden da har du undersøgt markedet for de fodermidler, som er relevante for dig, samt afregningsbetingelser på dine afgrøder.

- Det rette handelstidspunkt, og hvad priserne nogenlunde skal være, kan vi hjælpe dig med gennem en handelsstrategi, tilføjer konsulenten.

cab

Lovende prognoser for indtjeningen

De næste år kan ifølge en prognose fra Patriotisk Selskab byde på høj indtjening i store dele af dansk landbrug. Men der kommer en hverdag igen. Tænk din strategi grundigt igennem, lyder rådet fra rådgivningsselskabet.

En personalehåndbog forebygger konflikter og tvivl

Det giver ro og tryghed blandt medarbejderne i dagligdagen, når der fra starten er klarhed over arbejdsvilkårene. Det kan en personalehåndbog være med til at give.

Tyske myndigheder lukker for kvægtransporter gennem Rusland

En kontrol af tyske kvægtransporter gennem Rusland har afsløret omfattende brud på reglerne om dyrevelfærd, hvilket har fået tyske myndigheder til at stoppe godkendelser af transporter på den rute. Dyrenes Beskyttelse har nu rettet henvendelse til danske myndigheder.

Medie: Staten vil øge grønne landbrugsinvesteringer

Staten er klar til at investere flere penge i blandt andet biogas via Innovationsfonden, skriver Berlingske.

Radikale taler om næste planperiode i kvælstof-forhandlinger

De Radikale kæder nuværende drøftelser om fremrykning af miljøkrav fra 2021 til 2020 sammen med slutmålet i 2027, skriver Altinget.

Undgå kalvediarré med bedre hygiejne

Diarré giver kalven et livsvarigt knæk, derfor bør hygiejnen prioriteres tårnhøjt hos både tyre- og kviekalve, råder Seges.

Forsøg med foderadditiv gav lavere foderforbrug

Nye forsøg med foderadditivet Micro-Aid har vist lovende resultater hos jysk slagtesvineproducent. To afprøvningsperioder i indeværende år har begge gange både resulteret i højere tilvækst og et lavere foderforbrug.
Side 1 af 1697 (33938 artikler)Prev1234567169516961697Next