bannerPos

Fremtidens svinestald er en billig svinestald

Billigt staldbyggeri kan være akkurat lige så funktionelt og holdbart som det dyre, lover Niels Chr. Dørken. Foto: AgriNord
04-12-2019 07:40

Svineproducenterne bygger i dag billige stalde – og det er en god idé, vurderer svine- og bygningsrådgiver Niels Chr. Dørken, SvineXperten.

Økonomien i svineproduktion er for øjeblikket rigtig god. Det betyder, at mange svineproducenter overvejer enten renovering eller nybyggeri.

At der med stor sandsynligvis åbner en ny miljøstøtteordning til slagtesvinestalde i 2020, og at Danish Crown tilbyder at yde 25 procent af lånene til et nybyggeri, vil betyde, at der i de kommende år bliver bygget en del nye stalde.

Og det bliver billige stalde, vurderer Niels Chr. Dørken, SvineXperten, der er ekspert indenfor byggeri af svinestalde.

- Tendensen går imod billige stalde, for eksempel rundbuehaller eller stalde i sandwichelementer, siger han i en pressemeddelelse.

Et billigt staldbyggeri er i hans optik omkring 2.300 kr. pr. stiplads, hvilket er cirka 1.000 kroner under normalt prisniveau.

Holdbart og funktionelt

Han understreger, at billigt på ingen måde behøver at være dårligt.

- Kunsten er at bygge både funktionelt og holdbart. Billige stalde kan funktionsmæssigt set være lige så gode som de dyrere byggerier, siger Niels Chr. Dørken.

En forskel på de dyre og de billige udgaver er udseendet. I fremtiden bliver der ikke bygget mange stalde med stålspær og panorama-vinduer i gavlen, vurderer han.

- De billige stalde er måske knap så pæne, og de vinder nok ikke arkitektpriser, siger rådgiveren.

Billigt kan finansieres

En anden, væsentlig årsag til, at byggerierne fremover bliver de billige modeller, er, at det er de byggerier, der kan finansieres.

- Det er stort set umuligt at få finansieret de dyre stalde, siger Niels Chr. Dørken.

Landmændene kommer derfor ikke til at have tilbagebetalingstider på 30 år i fremtiden.

- Det er selvfølgelig individuelt fra landmand til landmand, men vi er nok nede på tilbagebetalingstider omkring 10 år, vurderer han.

laj

Fortsat uændret svinenotering

Danish Crown fastholder en svinenotering på 10,50 kroner i næste uge. Friland sænker økotillægget med 75 øre. Udsigt til flere udsatte svin.

Hvedeudbytte på godt ti tons i det midtjyske

På Gesinggaard nær Herskind vest for Aarhus regner de med, at høsten er i hus fredag aften og efterafgrøderne sået i løbet af weekenden. - Vi er godt med, lyder det med tilfredshed fra landmand Steen Nørgård, der midt i tilfredsheden gerne slår et slag for, at reglerne om slåning af brak ændres.

Fodringsdag holder fagfolk opdateret om de seneste fodringstendenser

Magneter, mineraler, »klima-midlet« 3NOP og non-GM-afgrøder er blandt emnerne på Fodringsdag 2020, der afvikles 9. september i Herning.

Dobbelt så meget nedbør i Midt- og Vestjylland som på Vestsjælland i vækstsæsonen

Store regionale forskelle på vejret i vækstsæsonen vil præge årets høstudbytter, vurderer Danish Agro på baggrund af data fra over 1.000 vejrstationer. De midtjyske landmænds marker har haft lavest temperatur og færrest solskinstimer.

Väderstad flytter til Fyn

Maskinproducent flytter fra Sjælland til Fyn i denne måned.

Udenlandske ansatte får lettere adgang til coronatests

Det er nu muligt for indrejsende arbejdskraft uden bopæl i Danmark at blive testet for Covid-19, selvom de ikke har symptomer.

Foderstyrke og fokus på rygspæktykkelse ved løbning

Polte skal ved løbning være 230 til 240 dage gamle, de skal veje 145 til 160 kg og have 14 til 15 mm rygspæktykkelse. Endelig skal de løbes i anden brunst, anbefaler Nutrimin.
Side 1 af 1895 (37893 artikler)Prev1234567189318941895Next