Fremtidens svinestald er en billig svinestald

Svineproducenterne bygger i dag billige stalde – og det er en god idé, vurderer svine- og bygningsrådgiver Niels Chr. Dørken, SvineXperten.

Økonomien i svineproduktion er for øjeblikket rigtig god. Det betyder, at mange svineproducenter overvejer enten renovering eller nybyggeri.

At der med stor sandsynligvis åbner en ny miljøstøtteordning til slagtesvinestalde i 2020, og at Danish Crown tilbyder at yde 25 procent af lånene til et nybyggeri, vil betyde, at der i de kommende år bliver bygget en del nye stalde.

Og det bliver billige stalde, vurderer Niels Chr. Dørken, SvineXperten, der er ekspert indenfor byggeri af svinestalde.

- Tendensen går imod billige stalde, for eksempel rundbuehaller eller stalde i sandwichelementer, siger han i en pressemeddelelse.

Et billigt staldbyggeri er i hans optik omkring 2.300 kr. pr. stiplads, hvilket er cirka 1.000 kroner under normalt prisniveau.

Holdbart og funktionelt

Han understreger, at billigt på ingen måde behøver at være dårligt.

- Kunsten er at bygge både funktionelt og holdbart. Billige stalde kan funktionsmæssigt set være lige så gode som de dyrere byggerier, siger Niels Chr. Dørken.

En forskel på de dyre og de billige udgaver er udseendet. I fremtiden bliver der ikke bygget mange stalde med stålspær og panorama-vinduer i gavlen, vurderer han.

- De billige stalde er måske knap så pæne, og de vinder nok ikke arkitektpriser, siger rådgiveren.

Billigt kan finansieres

En anden, væsentlig årsag til, at byggerierne fremover bliver de billige modeller, er, at det er de byggerier, der kan finansieres.

- Det er stort set umuligt at få finansieret de dyre stalde, siger Niels Chr. Dørken.

Landmændene kommer derfor ikke til at have tilbagebetalingstider på 30 år i fremtiden.

- Det er selvfølgelig individuelt fra landmand til landmand, men vi er nok nede på tilbagebetalingstider omkring 10 år, vurderer han.

laj

Læs også