bannerPos

Fremtidens svinestald er en billig svinestald

Billigt staldbyggeri kan være akkurat lige så funktionelt og holdbart som det dyre, lover Niels Chr. Dørken. Foto: AgriNord
04-12-2019 07:40
Svineproducenterne bygger i dag billige stalde – og det er en god idé, vurderer svine- og bygningsrådgiver Niels Chr. Dørken, SvineXperten.

Økonomien i svineproduktion er for øjeblikket rigtig god. Det betyder, at mange svineproducenter overvejer enten renovering eller nybyggeri.

At der med stor sandsynligvis åbner en ny miljøstøtteordning til slagtesvinestalde i 2020, og at Danish Crown tilbyder at yde 25 procent af lånene til et nybyggeri, vil betyde, at der i de kommende år bliver bygget en del nye stalde.

Og det bliver billige stalde, vurderer Niels Chr. Dørken, SvineXperten, der er ekspert indenfor byggeri af svinestalde.

- Tendensen går imod billige stalde, for eksempel rundbuehaller eller stalde i sandwichelementer, siger han i en pressemeddelelse.

Et billigt staldbyggeri er i hans optik omkring 2.300 kr. pr. stiplads, hvilket er cirka 1.000 kroner under normalt prisniveau.

Holdbart og funktionelt

Han understreger, at billigt på ingen måde behøver at være dårligt.

- Kunsten er at bygge både funktionelt og holdbart. Billige stalde kan funktionsmæssigt set være lige så gode som de dyrere byggerier, siger Niels Chr. Dørken.

En forskel på de dyre og de billige udgaver er udseendet. I fremtiden bliver der ikke bygget mange stalde med stålspær og panorama-vinduer i gavlen, vurderer han.

- De billige stalde er måske knap så pæne, og de vinder nok ikke arkitektpriser, siger rådgiveren.

Billigt kan finansieres

En anden, væsentlig årsag til, at byggerierne fremover bliver de billige modeller, er, at det er de byggerier, der kan finansieres.

- Det er stort set umuligt at få finansieret de dyre stalde, siger Niels Chr. Dørken.

Landmændene kommer derfor ikke til at have tilbagebetalingstider på 30 år i fremtiden.

- Det er selvfølgelig individuelt fra landmand til landmand, men vi er nok nede på tilbagebetalingstider omkring 10 år, vurderer han.

laj

På rette spor med Business Check

For mælkeproducent Ole Larsen, Fjerritslev, har muligheden »Udvidet Fraktilanalyse« i Business Check betydet, at han efter tørken i 2018 ændrede grovfoderstrategi. Business Check giver ham et overblik over, hvor det går godt og hvad, der bør have mere fokus.

Få en plan B for generationsskiftet

Et generationsskifte involverer ofte mange familiemedlemmer, og det er ikke altid, at forventningerne er stemt helt af. Her kan et strategiforløb være løsningen, så der ligger en klar plan A for generationsskiftet – og gerne en plan B også, lyder det fra rådgivningschef.

Kameraovervågning af stalde i rivende udvikling

Jysk IT har specialiseret sig indenfor kameraovervågning af stalde. Både teknologi og efterspørgsel er i rivende udvikling – også inden for andre brancher end landbruget.

Hold fast i variable lån

Den danske rente kan sandsynligvis ryge endnu længere ned, så man skal holde fast i variable lån, lyder det fra Hans Fink, cheføkonom i Velas (tidligere LMO og Centrovice) og AgroMarkets.

Sætter fokus på malkeren

Med sin Parlour Performance Analyzer sætter SAC tal på, hvad der foregår i malkegraven. Det er blevet taget godt imod på bedrifterne både i Danmark og udlandet.

Vi elsker stadig sovs og kartofler

Selv om de seneste år har budt på et utal af forskellige madtrends, er der ikke ændret ret meget i danskernes madvaner, viser en ny undersøgelse fra Arla.

Parlamentarikere vil have indført bindende naturmål

Et flertal i Europa-Parlamentet har torsdag vedtaget, at EU bør gå foran og sikre, at 30 procent af EU’s territorium består af naturområder inden 2030. Forkert vej at gå, mener Venstres Asger Christensen.

Gør afgrøderne mere robuste med bio-stimulanter

- Planterne kan i nær fremtid stimuleres på en naturlig måde til at tiltrække mikroorganismer omkring deres rødder og blade, der gør planterne sunde og stærke, lød det på denne uges Plantekongres i Herning.
Side 1 af 1746 (34910 artikler)Prev1234567174417451746Next