Hatting PRRS væltede soholdet på Peterslyst

Soholdet på Peterslyst ved Klovborg i Midtjylland har været helt fri for sygdomme siden 1997. I august satte sæd-overført PRRS fra Hatting Horsens imidlertid en stopper for den lukkede besætnings høje status.

- Normalt ligger vi på godt 35 fravænnede grise pr. årsso, men i september har vi ligget på 20. fravænnede pr. årsso, lyder det med ærgrelse fra Erik Grønvall, der er driftsleder på Peterslyst. Antallet af dødfødte grise har været ekstremt højt siden udbruddet. Heldigvis lysner det nu, men enkelte søer får stadig mange dødfødte. En del søer har også fået mange sorte grise – ikke decideret stenfostre – men alligevel ikke fuldt udviklede grise. Vila har været ansat på Peterslyst i 12 år, og har det daglige ansvar for farestalden. Hun lægger ikke skjul på, at det har været en voldsom periode, teamet i stalden har oplevet i de seneste par måneder. Det er flotte, men alt for få grise der er klar til fravænning. Halvanden måned efter udbruddet kan teamet fravænne et ugehold, der blot tæller 200 grise. Normalt plejer det at være på 750 grise. Resultatet af den svækkede immunitet fra fødsel ses nu, når smågrisene kommer i klimastalden. Her er det blandt andet hjernebetændelse og flere benproblemer, der udfordrer og koster øget behandling og dødelighed. Da udbruddet var værst, havde søerne ingen mælk. Der er derfor brugt rigtig meget mælkeerstatning på Peterslyst i de sidste par måneder. På grund af det hårde ekstra arbejde med tildeling af mælk fik Erik Grønvall ombygget en kalkvogn til mælkevogn, så der kunne blandes 120 liter ad gangen og pumpes direkte ud i skålene.

- Det var som at gå ind i en spøgelsesstald, da vi gik ind i farestalden. Ingen grise sagde noget, og ingen søer kaldte på deres smågrise, lyder det fra driftsleder gennem 20 år, Erik Grønvall.

I weekenden den 24.-25. august væltede det hele i farestalden på Peterslyst ved Klovborg mellem Horsens og Brande, og det stod klart for teamet på gården, at de var blandt de besætninger, der mærkede følgerne af

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også