Landmand: Jeg bliver udfordret på mine beslutninger
Slagtesvineproducent Brian Christensen deler sine økonomiske nøgletal med ti andre slagtesvineproducenter. På den måde bliver hans egne beslutninger udfordret, og hans horisont udvidet.

- Det er rigtigt rart at have et netværk af landmænd, som man kan trække på, siger den fynske slagtesvineproducent Brian Christensen, der blandt andet har vendt en mulig udvidelse af sin bedrift med netværket.
På bedriften ved Dalby, tæt ved det nordøstlige hjørne af Fyn, producerer Brian Christensen årligt i omegnen af 12.000 slagtesvin og driver i samarbejde med naboen et markfællesskab på omkring 500 hektar. Samtidig er naboen Brians faste leverandør af smågrise til produktionen.
Og når der skal tages store beslutninger, så bruger medlemmerne ofte deres netværksgruppe som trykafprøvning.
- Det er rigtigt rart at have et netværk af landmænd, som kender til branchen indefra, som man kan trække på. Jeg har selv vendt en mulig udvidelse af bedriften med netværket, og det værdifulde var, at det ikke kun var positive kommentarer, jeg fik retur, siger Brian Christensen og fortsætter:
- Det er der, hvor folk stiller kritiske spørgsmål, som virkelig sætter tankerne i gang. Og måske ender man ikke med den løsning på udfordringen, man selv havde tænkt, forklarer han.
De mange kommentarer har dog ikke fået Brian Christensen til at ryste på hånden. I skrivende stund arbejder han på detaljerne, der skal udvide bedriftens kapacitet til 25.000 slagtesvin om året.
- Jeg er 47 år gammel. Hvis jeg skal udvide, så er det ved at være nu, hvis jeg gerne vil se et afkast af min investering, siger Brian Christensen.
Hele landet repræsenteret
Netværksgruppen dækker hele landet og har 11 slagtesvineproducenter som medlemmer. Ved udelukkende at vælge slagtesvineproducenter som deltagere er tanken, at man bedre kan sætte sig ind i de andre deltageres situation og dermed overvejelser.
- Der bliver vendt mangt og meget på vores møder. Og alt er åbent. Vi plejer at sige, at der er adgang til alt – undtagen soveværelset. Og med det mener vi privatøkonomien. På den måde sikrer vi, at alle får det maksimale udbytte af netværket, siger Brian Christensen.
Netværksgruppen mødes tre gange om året hos en af deltagerne. Det betyder, at der går mellem to et halvt og tre år mellem besøgene. Og det er meget passende, mener den fynske slagtessvineproducent.
- Det skal jo også være sådan, at vi har noget at snakke om. En hel dag med 11 mennesker er en stor investering, så det gør ikke noget, at der går lidt tid imellem. Og så følger vi jo også op på de steder, vi besøger, siger Brian Christensen.
Gennemgang
Forud for hvert møde i netværksgruppen bliver der trukket tal ud for den konkrete bedrift. Tallene trækkes via Business Check og bearbejdes af mødeleder og virksomhedsrådgiver Jacob Frey Hansen.
Inden mødet bliver bedriftens tal gransket grundigt, og der bliver i samarbejde med dagens vært udarbejdet en plan for, hvad der skal diskuteres.
- Den bedrift, vi besøger, bliver gået efter i sømmene. Helt ned til de mindste detaljer. Og det er noget, der rykker, siger Brian Christensen.
mip