Nu må vildsvin skydes døgnet rundt

Jægere må også skyde det nataktive dyr, når det er mørkt. Det bliver nu tilladt efter en dispensation fra Naturstyrelsen – for at bekæmpe afrikansk svinepest.

Strejfende og undslupne vildsvin kan sprede afrikansk svinepest og udgør en trussel, der vil kunne få store økonomiske konsekvenser for dansk svineeksport. Derfor skal de fjernes hurtigst muligt fra den danske natur.

For at styrke bekæmpelsen får jægere nu øgede muligheder for at skyde vildsvin. Naturstyrelsen har udstedt en generel dispensation fra vildtskadebekendtgørelsen, der gør det tilladt at skyde vildsvin døgnet rundt, da vildsvin er et nataktivt dyr. Det oplyste styrelsen i en pressemeddelelse i går.

- Der er allerede sat en stribe af aktioner i værk for at holde afrikansk svinepest væk fra Danmark, og vi øger nu jægernes muligheder for at hjælpe til med at bekæmpe vildsvin i den danske natur. Danmarks Jægerforbund har meldt ud, at de støtter op om kampen mod vildsvin, og jeg vil gerne takke jægerne for tage et medansvar i den alvorlige situation, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Vildsvin må i forvejen skydes året rundt. Siden december har jægere også kunne få en særlig tilladelse til at skyde dem op til 1,5 time før og efter solopgang og solnedgang samt til at anvende kunstigt lys, skyde på foderpladser og fra kunstigt skjul. Det kan jægerne nu gøre døgnet rundt i hele Danmark.

 

Permanente regler

Dispensationen gælder frem til sommer, og herefter gøres adgangen til regulering om natten permanent som en del af vildtskadebekendtgørelsen.

- Vi kan ikke bare se passivt til, når det vil kunne få fatale konsekvenser for dansk eksport, hvis sygdomme kommer til Danmark. Derfor er jeg klar til at sætte alle kræfter ind på at forhindre smitten i kunne sprede sig i Danmark og om nødvendigt lave regler og bekendtgørelser om, siger Esben Lunde Larsen.

Personer, der udfører regulering af vildsvin, skal have gyldigt jagttegn og være fyldt 18 år. Jægerne skal inden for 24 timer kontakte myndighederne, hvis de har skudt et dyr, så der kan blive taget prøver af dyret.

Hvis du ser vildsvin:

• Hvis du ser vildsvin i den danske natur, skal din observation indberettes til Naturstyrelsen på tlf. 7254 3000.

• Er du jæger, kan du selv skyde dyret efter aftale med den pågældende lodsejer.

• Ser du et vildsvin på din egen grund, kan du enten selv skyde det, hvis du har jagttegn, eller kontakte Naturstyrelsen på tlf. 7254 3000 for hjælp til nedskydning.

• Har du skudt et vildsvin, skal du inden for 24 timer sende blodprøver og milt af dyret til Fødevarestyrelsen, der tjekker prøven for sygdomme.

Læs også