bannerPos

Svinenoter: Ny sæson i Fokus 35-gruppen

09-09-2019 16:29

Nu starter den nye sæson i erfagruppen Fokus 35 hos Porcus Svinefagdyrlæger.

I erfagruppen sættes der fokus på produktivitetsforbedringer og udvikling hos hver enkelt svinebesætning. Hver måned sammenlignes produktionstal, og fire gange om året samles alle deltagere til et arrangement, hvor der ifølge Porcus vil være spændende og lærerige oplæg.

Interesserede producenter kan læse mere om konceptet via Porcus’ hjemmeside, hvor dagens program for det førstkommende møde for henholdsvis Fokus 35 Nord og Fokus 35 Vital, der afholdes på Fyn, også kan findes.

Det næste møde i nord afholdes mandag den 30. september klokken 13-16 på Tylstrup Kro, mens det på Fyn afholdes onsdag den 9. oktober klokken 13-16 på Dalum Landbrugsskole i Odense.

Dagens emner er begge steder: Sodødelighed og PRRS, og sidste frist for tilmelding er henholdsvis torsdag den 26. september og mandag den 7. oktober.

Topigs Norsvin er rolige og robuste

Karina Mikkelsen fra SvineRådgivningen lagde specielt mærke til TN70 søernes meget rolige adfærd, da hun i sidste uge var med Topigs Norsvin på flere besætningsbesøg i produktionsbesætninger i Holland.

- TN70 søerne er rolige og kontaktsøgende, siger Karina Mikkelsen.

Rådgiveren påpeger desuden i et Facebookopslag, at søerne samtidig får stærke, levedygtige grise med en fødselsvægt på 1,5 kilo i gennemsnit og en vægt på 6,5 kilo ved tre uger.

- Søerne i farestalden lå med 14-17 grise og har rigtig gode moderegenskaber.

Høj notering kan betyde ekstra bonus

- Der er 4-5 kr. ekstra i DB hver gang, du øger slagtevægten med 1 kilo. Hvis du leverer 200 grise pr. uge, så betyder det altså 1.000 kr. ekstra pr. uge ved 1 ekstra kilo slagtevægt pr. gris.

Sådan lyder det fra svinebrugskonsulent Niels Hegelund, LMO, i nyhedsbrevet »Trynekontakten«.

- Jo mere du presser citronen, jo sværere bliver det at undgå overvægtige. Og med 4-5 kr. i fortjeneste på det ekstra kilo så kan man godt tåle en del overvægtsfradrag. Men der er jo ingen grund til at smide hele gevinsten væk. Det betyder bare, at der skal være mere fokus på at undgå for lette grise end for tunge grise, lyder det fra konsulenten, der påpeger, at det fortsat gælder, at jo mindre spredning der er på leveringsvægten, jo højere ligger den optimale slagtevægt.

Ifølge Niels Hegelund, så kan man i praksis ikke ændre så meget på 1. levering fra sektionen, da grisene skal væk for at give plads til de næste. Men i 2. og 3. levering skal slagtevægten »sidde lige i skabet« med max. vægt.

- Så brug ekstra resurser på din slagtevægt nu. Din timeløn kan blive tårnhøj, lyder opfordringen.

Foderhandlen er ikke overstået endnu

- Korn- og sojaskråpriserne falder fortsat og der er fortsat en del færdigfoderkontrakter, der ikke er afsluttet. Dog mærker vi, at foderstofferne nu har et godt billede af, hvad kornpriserne lander på.

Sådan lyder det fra svinebrugskonsulent Bjarke Lassesen, LMO, i nyhedsbrevet »Trynekontakten«.

Her påpeger han, at den sidste omgang i foderhandlen derfor går på konkurrencen og foderstoffernes ønske om at få de sidste marginale tons foder til deres fabrikker.

I samme nyhedsbrev bemærker Bjarke Lassesen desuden, at de markant lavere foderpriser i den nye sæson har fristet flere til at dække foder af for mere end 12 måneder.

- Vi har hørt spørgsmålet flere gange, og også oplevet enkelte der har handlet efteråret 2020 af. Vores anbefaling er at vente. Selv om forskellen i dag er stor fra høst 2018, er der en realistisk mulighed for, at både korn og sojaskrå kan falde yderligere, lyder det fra konsulenten.

Der er sået/planlagt store arealer til for næste år, og med en god vækstsæson kan avlen igen nærme sig en rekord.

- Falder forbruget til husdyrproduktion globalt, og holder alle igen pga. handelskrigen mellem USA og Kina, kan soja- og kornprisen hurtigt falde til et historisk lavt niveau (60 kr./hkg.), påpeger konsulenten, der bemærker, at enkelte foderstoffer tilbyder kontrakt på sojaskrå, som enten kan iblandes færdigfoder eller købes ud til en kendt merpris.

- Her er du ikke bundet til køb af færdigfoder og kan fint prissikre dig, hvis du ønsker det.

Frygt for corona-virus på aktiemarkederne

Frygt for Coronavirus sender aktiemarkeder i gulvet.

Danmark arbejder for så grøn landbrugsstøtte som muligt

EU’s landbrugsministre mødtes mandag til møde i Bruxelles. Fra dansk side blev der opfordret til, at EU’s grønne mål i »Green Deal« bliver udgangspunktet for landbrugspolitikken fremover.

Tips til svineproducenter med overskud

De gode tider i den danske svinesektor bør bruges til at sikre fremtiden bedst muligt. Hvordan du gør det, kan du læse mere om i en ny pjece, som Landbrug & Fødevarer har udgivet.

Få et billede af økonomien i landbruget lige nu

LandboSyd præsenterer tirsdag den 4. februar de første regnskabstal for 2019 samt aktuel prognose for 2020. Grundlaget er et solidt talmateriale fra 400 regnskaber.

Uændret tysk notering

Nord-West noteringen er i dag uændret 71,00 euro. Nord-West noteringen for 8-kilos grise er i dag ligeledes uændret 46,60 euro.

Pas på skatten ved brug af underleverandører

Brug af underleverandører kan koste dyrt, hvis ikke du har styr på skatten, advarer ekspert.

Ny online markedsplads for brugte maskiner

Siden 2016 har det danske firma Logpartner A/S formidlet salg af brugte maskiner til kunder i mere end 200 lande over hele verden. Men nu er det tid til at tage det næste skridt med en topmoderne auktionsplatform.

Få overblik over ASF-truslen via podcast

Afrikansk svinepest er set ikke langt fra den polsk-tyske grænse. Og sker der et udbrud i Tyskland, kan det få økonomiske konsekvenser for især eksportører af smågrise. Hør podcasten om emnet.
Side 1 af 1754 (35071 artikler)Prev1234567175217531754Next