Ny variant af PRRS rammer hårdt

Forleden aften lagde Centrovice lokaler til et af de informationsmøder, som Seges Svineproduktion har afholdt i forbindelse med den PRRS-smitte fra ornesæden hos Hatting Horsens, som en række besætninger er ramt hårdt af.

- Ifølge dyrlægerne, så slår det meget hårdt derude. Man er ikke i tvivl. En dødelighed på 70-90 procent. Det er meget voldsomt.
Sådan lød det blandt andet fra Bjørn Lorenzen, afdelingsleder i Sundhedsstyringen, da Seges Svineproduktion forleden havde inviteret til informationsmøde i lokalerne hos Centrovice om PRRS-smitten, der i juli måned ramte Hatting i Horsens.

Bjørn Lorenzen gjorde det klart, at status helt aktuelt torsdag den 12. september var, at 33 besætninger har symptomer, har betinget status, eller har skiftet status på grund af PRRS-smitten hos Hatting.

Han påpegede, at der er tale om en PRRS type 1, men at der er tale om en ny variant, og han gav gode råd til hvordan situationen i ramte besætninger takles, både praktisk og mentalt.

Overordnet opfordres der til, at der lægges en PRRS-strategi i samarbejde med besætningsdyrlægen og eventuelt en rådgiver. Samtidig appellerer Seges til, at smittede besætninger henvender sig til dem.

Smittebeskyttelse

På mødet deltog også Bent Nielsen, der er afdelingschef for Veterinær & Kvalitetsforhold, der gav en grundig gennemgang af virus, smitteforløbet på ornestationen og ikke mindst de tanker, der omkring den fremadrettede håndtering, i øjeblikket er i spil.

At det bliver nye tider for kommunikationsniveauet fra Hattings side, er der dog ingen tvivl om.

- Det er mig der står for det her Hatting A/S. Det har jeg gjort i 20 år nu, og det her er sådan set det grimmeste jeg nogensinde har været ude for. Det er ubehageligt, både for mig selv og mine medarbejdere. Det er ikke særlig sjovt for nogen som helst, lød det fra administrerende direktør Per Nyby, der også var mødt op i Vissenbjerg.

Han understregede overfor de fremmødte, at Hatting har godt styr på smittebeskyttelsen, og at alle afdelinger ligger godt isoleret fra andre besætninger.

- Det er selvfølgelig dybt ulykkeligt, det der er sket i Horsens. Vi har ingen idé om, hvordan det er sket, men vi har selvfølgelig en skummel mistanke om, at det måske er vindsmitte.

 

Læs også