Hans Dam opdrætter økologiske slagtegrise til Friland Økologi. Han har som en af de første i Danmark fuld sporbarhed på hver enkelt gris.
Hans Dam fra Kirke Hylling har i dag omkring 700 økologiske slagtegrise som han modtager som 7 kilos grise ude fra marken. Men inden han kastede sig over den økologiske produktionsform, havde han haft konventionelle grise i 15 år.
- Selvom de konventionelle landmænd tjener flere penge end jeg gør i øjeblikket, har jeg ikke fortrudt, at jeg er skiftet til økologi. Jeg kan virkelig mærke arbejdsglæden ved at passe grisene på denne måde, men det er også vigtigt for mig at sige, at jeg intet har imod den konventionelle form, men jeg har bare opdaget, at økologien passer bedre til mig, siger Hans Dam, der har indført lidt ekstra teknologi, som ganske få landmænd benytter.
- Når grisene skal æde træder de op på en vægt, og alt efter hvor meget grisen vejer, får den serveret et måltid, der indeholder netop den fodersammensætning, den har behov for, siger han.
Når grisene er på vægten, får de i samme omgang skannet en chip i øret, så den aktuelle vægt og udvikling lagres i systemet.
- Jeg starter faktisk dagen inde foran computeren, hvor jeg lige danner mig et overblik over, hvordan grisenes udvikling er. Hvis der f.eks. er en gris, der ikke har spist dagen før eller ikke udvikler sig i vægt, kan det være et tegn på, at den er ved at blive syg eller noget andet, siger producenten, der forklarer, at hvis han vil se nærmere på en enkelt gris, kan han bede systemet om at lede grisen ind i en særlig bås i forbindelse med fodringen.
På den måde slipper han for at skulle udpege og indfange en enkelt gris i flokken.
- Det sparer mig en masse tid, og grisen slipper for et stressmoment, når den skal indfanges, siger han, i et nyhedsbrev fra Friland.
cab