bannerPos

Teknologi i den økologiske produktion

Hans Dam har indført lidt ekstra teknologi i sit staldanlæg. Det sparer ham tid og giver let sporbarhed på den enkelte gris. Arkivfoto: Henrik Sieben
11-02-2020 09:30

Hans Dam opdrætter økologiske slagtegrise til Friland Økologi. Han har som en af de første i Danmark fuld sporbarhed på hver enkelt gris.

Hans Dam fra Kirke Hylling har i dag omkring 700 økologiske slagtegrise som han modtager som 7 kilos grise ude fra marken. Men inden han kastede sig over den økologiske produktionsform, havde han haft konventionelle grise i 15 år.

- Selvom de konventionelle landmænd tjener flere penge end jeg gør i øjeblikket, har jeg ikke fortrudt, at jeg er skiftet til økologi. Jeg kan virkelig mærke arbejdsglæden ved at passe grisene på denne måde, men det er også vigtigt for mig at sige, at jeg intet har imod den konventionelle form, men jeg har bare opdaget, at økologien passer bedre til mig, siger Hans Dam, der har indført lidt ekstra teknologi, som ganske få landmænd benytter.

- Når grisene skal æde træder de op på en vægt, og alt efter hvor meget grisen vejer, får den serveret et måltid, der indeholder netop den fodersammensætning, den har behov for, siger han.

Når grisene er på vægten, får de i samme omgang skannet en chip i øret, så den aktuelle vægt og udvikling lagres i systemet.

- Jeg starter faktisk dagen inde foran computeren, hvor jeg lige danner mig et overblik over, hvordan grisenes udvikling er. Hvis der f.eks. er en gris, der ikke har spist dagen før eller ikke udvikler sig i vægt, kan det være et tegn på, at den er ved at blive syg eller noget andet, siger producenten, der forklarer, at hvis han vil se nærmere på en enkelt gris, kan han bede systemet om at lede grisen ind i en særlig bås i forbindelse med fodringen.

På den måde slipper han for at skulle udpege og indfange en enkelt gris i flokken.

- Det sparer mig en masse tid, og grisen slipper for et stressmoment, når den skal indfanges, siger han, i et nyhedsbrev fra Friland.

cab

Danmark er foregangsland for akvakultur

Danmark er foregangsland i akvakultur. Det mener tidligere landmand og biolog Mette Cristine Schou Frandsen - ny formand for Verdens Bedste Fødevarer.

Her er de mest dyrkede afgrøder i 2020

Vårbyg er den afgrøde, som flest danske landmænd har søgt om landbrugsstøtte til i år, viser en opgørelse fra Landbrugsstyrelsen, der oplyser, at korn udgør seks af de ti mest dyrkede afgrøder i Danmark.

Økologi skal på skoleskemaet på landbrugssskole

I samarbejde med Økologisk Landsforening forbereder Nordjyllands Landbrugsskole et undervisningsforløb i økologi.

Salget af dansk frugt og grønt stiger med raketfart i 2020

Forbrugerne vælger langt flere danske grøntsager og bær i 2020, sammenlignet med sidste år. En fremragende sæson og større fokus på danske leverandører har været med til at øge salget af danske varer

Mogens Jensen åbner NutriFair 2021

Det bliver fødevareminister Mogens Jensen, der åbner 2021-udgaven af NutriFair-messen.

- Få styr på høstkapaciteten nu

Planlægning er nøglen til en god høst, påminder Velas.

Slagtesvinenoteringen holder niveau

Noteringen for slagtesvin bliver ikke ændret til den kommende uge, og vil derfor fortsat være på 10,50 kroner, oplyser Danish Crown.

Dansk kartoffelproduktion er truet

Dispensation til brugen af Reglone handler om meget mere end landbruget

- Kommuner, har I styr på spildevandsudledningerne?

- Jeg håber virkelig, at kommunerne har styr på forholdene omkring spildevandsudledningerne, så vi ikke får samme tilstande, som der hersker i Øresund, lyder det fra formanden for Djursland Landboforening, Hans Gæmelke, som netop har sendt et åbent brev til Nord- og Syddjurs Kommune.

Nu kæmper bankerne om landbrugskunder

Banker begynder at se potentialet i landbruget, og det giver bedre betingelser for landbrugskunderne, lyder det fra Jakob Hvalkoff, Sagro.
Side 1 af 1874 (37462 artikler)Prev1234567187218731874Next