bannerPos

Teknologi i den økologiske produktion

Hans Dam har indført lidt ekstra teknologi i sit staldanlæg. Det sparer ham tid og giver let sporbarhed på den enkelte gris. Arkivfoto: Henrik Sieben
11-02-2020 09:30
Hans Dam opdrætter økologiske slagtegrise til Friland Økologi. Han har som en af de første i Danmark fuld sporbarhed på hver enkelt gris.

Hans Dam fra Kirke Hylling har i dag omkring 700 økologiske slagtegrise som han modtager som 7 kilos grise ude fra marken. Men inden han kastede sig over den økologiske produktionsform, havde han haft konventionelle grise i 15 år.

- Selvom de konventionelle landmænd tjener flere penge end jeg gør i øjeblikket, har jeg ikke fortrudt, at jeg er skiftet til økologi. Jeg kan virkelig mærke arbejdsglæden ved at passe grisene på denne måde, men det er også vigtigt for mig at sige, at jeg intet har imod den konventionelle form, men jeg har bare opdaget, at økologien passer bedre til mig, siger Hans Dam, der har indført lidt ekstra teknologi, som ganske få landmænd benytter.

- Når grisene skal æde træder de op på en vægt, og alt efter hvor meget grisen vejer, får den serveret et måltid, der indeholder netop den fodersammensætning, den har behov for, siger han.

Når grisene er på vægten, får de i samme omgang skannet en chip i øret, så den aktuelle vægt og udvikling lagres i systemet.

- Jeg starter faktisk dagen inde foran computeren, hvor jeg lige danner mig et overblik over, hvordan grisenes udvikling er. Hvis der f.eks. er en gris, der ikke har spist dagen før eller ikke udvikler sig i vægt, kan det være et tegn på, at den er ved at blive syg eller noget andet, siger producenten, der forklarer, at hvis han vil se nærmere på en enkelt gris, kan han bede systemet om at lede grisen ind i en særlig bås i forbindelse med fodringen.

På den måde slipper han for at skulle udpege og indfange en enkelt gris i flokken.

- Det sparer mig en masse tid, og grisen slipper for et stressmoment, når den skal indfanges, siger han, i et nyhedsbrev fra Friland.

cab

Mild vinter har gavnet europæisk hvede

Vi står overfor en lavere hvedeproduktion i Europa efter voldsomt nedbør hen over efterår gjorde det vanskeligt for europæiske landmænd at så hvede. Til gengæld har vi frem til nu haft en mild vinter, hvilket trods alt har gavnet den hvede der er blevet sået.

Det er ikke landmandens opgave at bevise sin egen uskyld

»Blokerende fejl« i landbrugets EU-ansøgning er med til at vende bevisbyrden om, og det er klart ulovligt – skriver Bæredygtigt Landbrugs chefjurist.

Amerikanske kødpriser rykker op

Nu ser det ud til at de amerikanske kødpriser langt om længe kan følge trop med de prisstigninger vi har oplevet her i Europa siden starten af 2018. Kina har således nu officielt tilladt import af blandt andet fjerkræ fra USA.

Interview skal være med til at sikre et vellykket generationsskifte

Når generationsskiftet sker inden for familien, stilles der ekstra store krav til processen. Østdansk Landboforening & Sagro har udviklet en ny model til at interviewe deltagerne i generationsskiftet for at sikre et succesfuldt skifte, fremgår det af ostdansk.dk.

Omdan din virksomhed til et selskab og udskyd skatten

Særligt for svineproducenter kan der være en skattemæssig gevinst i at omdanne sin virksomhed til et ApS eller A/S, vurderer rådgivningsselskab. Netop nu kan omdannelsen klares skattefrit. 

Smågrisepriserne buldrer videre opad

Den tyske Nord-West-notering steg mandag med 1,5 euro. Yderlige stigninger i vente i næste uge.

Digitale løsninger gør din hverdag lettere og giver bonus på bundlinjen

Vejen til bedre overblik, mere tid og en bonus på bundlinjen ligger lige foran dig.
Side 1 af 1772 (35439 artikler)Prev1234567177017711772Next