Afrikansk svinepest kan blive et blodbad for branchen

Truslen om afrikansk svinepest rykker hele tiden tættere på den tyske og ikke mindst den danske grænse. Et udbrud i Tyskland vil være meget alvorligt for dansk svineproduktion, mens et decideret udbrud i Danmark er helt uoverskueligt.

- Vi har erfaret, at hvis sygdommen først kommer ind i et område med vildsvin, så forsvinder den ikke igen, sagde beredskabschef hos Fødevarestyrelsen, Sten Mortensen. - Se at få gang i jagten på vildsvinene. Det kan kun gå for langsomt, lød det fra dyrlæger ved årsmødet hos Porcus Sinefagdyrlæger forleden aften. Foto: Colourbox

– Se at få gang i jagten på vildsvinene. Det kan kun gå for langsomt!Sådan lød opfordringen fra såvel dyrlæge Hans Bundgaard, Porcus Svinefagdyrlæger, som fra dyrlæge og beredskabschef hos Fødevarestyrelsen Sten Mortensen, da de tirsdag aften på Porcus’ årsmøde i Vissenbjerg overfor de godt 500 fremmødte satte fokus på den alvorlige trussel i afrikansk svinepest, som svinebranchen er truet af.- Det her kan være lidt af en »game-changer«, påpegede Sten Mortensen, der sammen med Hans Bundgaard fik det gjort klart, at det er vildsvinene, der spiller en afgørende rolle for svinebranchens skæbne.- Vi har erfaret, at hvis sygdommen først kommer ind i et område med vildsvin, så forsvinder den ikke igen, sagde beredskabschefen, der forklarede nærmere, hvordan afrikansk svinepestvirus kan overleve længe i skind og knogler fra døde vildsvin i skoven.Også i en tørret skinke kan virus fra svinepest leve i op til et år, hvorfor madpakker på ingen måde hører hjemme i staldområdet.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også