Medicinforbruget til svin er faldet med godt 25 procent

Antibiotikaforbruget i Danmark ligger generelt væsentligt lavere end i andre lande med en betydelig svineproduktion, og siden 2009 er forbruget til svin i Danmark faldet med godt 25 procent. Heller ikke i de svin, der bringes til slagterierne, finder Fødevarestyrelsen udlovlige antibiotikarester.

Men, mere end hver syvende landmand overholdt ikke medicinreglerne, da en kontrol- og vejledningskampagne fra Fødevarestyrelsen sidste år kastede et grundigt blik på medicinanvendelse i 250 danske slagtesvinebesætninger. Det viser en opgørelse af kontrolresultaterne fra efteråret 2017.

Typisk manglede besætningen optegnelser over, hvilke dyr der havde fået hvilken medicin, eller også var optegnelserne mangelfulde. I flere tilfælde havde landmanden heller ikke fulgt anvisningerne i dyrlægens behandlingsplan. Til gengæld fandt Fødevarestyrelsen ikke ulovlig antibiotika.

- Syge dyr skal behandles, og som besætningsansvarlig har man ansvaret for, at der er styr på medicinregnskabet og for at følge den behandlingsplan dyrlægen har lagt, understreger Tim Petersen, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen fortsætter i 2018 med at holde fokus på opbevaring og anvendelse af medicin. Fremadrettet vil man bl.a. se på zinkforbruget i svinebesætningerne.

Læs mere om Zinkfri fravænning

Nu er det slut med anvendelse af veterinær zink i svineproduktionen. Klik her og bliv klædt på til den nye hverdag i svinestalden.

Læs mere her

Læs også