Hollandsk genetik har givet flere patter og sunde grise

Det hollandske-norske genetik-koncept fra Topigs Norsvin er forholdsvis nyt og ikke så kendt endnu i Danmark. Hos svineproducentparret Birthe og Peder Monrad på Eskely ved Almind nær Kolding, har man med succes taget konceptet til sig – med flotte resultater

Hver anden uge ankommer der frisk sæd med fly fra Norge. Den er fra det norsk-hollandske genetik-koncept Topigs Norsvin, som Birthe og Peder Monrad på svinebedriften Eskely ved Almind nær Kolding, skiftede til, for halvandet år siden – inspireret af deres søn, der havde set det i Holland under en studietur med Dalum Landbrugsskole.

En krydsning af hollandske Yorkshire svin og norsk landrace kaldet Topigs Norsvin TN70, ligger til grund for genetikken bag Topigs Norsvins genetik, der allerede nu har givet både mærkbare og positive resultater i bedriften hos Birthe og Peder Monrad. 

Den første sæd ankom fra Norge den 29. august 2015, og der leveres en sending hver anden uge om fredagen,

-  Vi har gode erfaringer. Topigs Norsvin avler efter robusthed og mange patter – 16 patter og 16 grise/kuldet, forklarer Peder Monrad, der er imponeret over resultaterne ved det norsk-hollandske koncept.

Tal og registreringer fra Eskely underbygger Peder´s begejstring for Topigs Norsvins genetik. 

Blandt andet kan Peder konstatere betydeligt lavere antal dødfødte grise i forhold til landsgennemsnittet. Også på fravænningsvægt og daglig tilvækst, har Peder kunnet konstatere markant højere og bedre resultater -  i forhold til det officielle landsgennemsnit.

- Samtidig oplever vi rolige og tillidsfulde dyr i stalden, fortæller Birthe Monrad.

Den 1. februar er Eskely klar med sit første hold 100 procent Topigs 30 kg grise.  Og både Peder og Birthe håber at Topigs Norsvin vil blive populært blandt aftagerne af grise. 
Og de er begge klar, hvis der er interesserede, der enten vil høre mere om det hollandske genetik-koncept, eller som ønsker at komme i kontakt med producenter af Topigs Norsvin-grise. 

Læs også