bannerPos

Valle kan blive til spiritus

DTU Fødevareinstituttet oplyser, at flere mejerier allerede har udvist interesse for teknologien, der kan omdanne valle til ethanol.

Henning K. Andersen

08-02-2018 14:19
Med hjælp af ny teknologi fra DTU kan man bruge den laktose, der findes i vallen fra osteproduktion til alkohol.

Det oplyser DTU på deres hjemmeside. Den nye teknologi kan især komme mindre mejerier, der ikke selv har teknologien til at bearbejde vallen, til gode. Med en patenteret teknologi, der med hjælp af mælkesyrebakterier omdanner mælkesukker i ostevallen til ethanol, der bruges i spiritus.

- DTU Fødevareinstituttet har fokus på bedre udnyttelse af råvarer i fødevareproduktionen for at minimere ressourcespild. Den nye teknologi kan skabe et nyt produkt af et spildprodukt, som mejerierne i bedste fald kun kan tjene lidt på, og som ofte er et miljøproblem, siger Peter Ruhdal Jensen fra DTU Fødevareinstituttet til instituttets hjemmeside.

Til formålet har instituttet dannet virksomheden Alcowhey, der med hjælp af den patenterede teknologi skal assistere mindre mejerier med at danne produktet, der så kan sælges til destillerier.

Selskabet, der efter planen får en startkapital på 3 milliarder kroner, har sikret sig en halv milliard i støtte fra investerings- og udviklingsselskabet Capnova.

- Alcowhey-processen har en række fordele sammenlignet med tilsvarende gærteknologier, som gør den attraktiv selv i lille skala og den alkohol, vi kan producere er meget ren og velegnet til spiritus, tilføjer Peter Ruhdal Jensen.

Vi herude skaber velfærds-grundlaget

Vi vil gerne producere og bidrage til en sund økonomi, men vi har brug for, at vilkårene for landbruget forbedres markant, påpeger næstformanden for Landbo Syd.

Hestebønner har erstattet soja

Mælkeproducent Martin Agesen, Vestervig, prøvede for første gang at dyrke og fodre med hestebønner sidste år til sine økologiske malkekøer. Ser man bort fra tørken, blev det en så stor succes, at hestebønnerne nu er en fast del af foderplanen.

Nordjyske landmænd vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Landbrugets indtægter faldt med 21 procent sidste år

Selvom tørken gjorde ondt sidste år, blev landbrugets resultat bedre end i 2015 og 2016, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Både økologisk og konventionelt landbrug skal omstille til klimaneutralitet

Både økologisk og konventionel drift er udfordret i forhold til klimaaftrykket. Begge skal omstille til klimaneutralitet, og det skal gå stærkt, skriver Michael Minter fra Concito i en replik til Jens Iversen, Bæredygtigt Landbrug.
Side 1 af 1545 (30888 artikler)Prev1234567154315441545Next