Moderne staldbyggeri er velfærdsbyggeri

Hensyn til dyrevelfærd er et vigtigt element i en landmands liv. Og det gør sig også gældende hos den sjællandske svineproducent Rolf Clausen, der sammen med Gråkjær bygger nyt.

Man er nødt til at følge med tiden. Det er ræsonnementet hos svineproducent Rolf Clausen, der holder til ved Fulby mellem Slagelse og Ringsted på Sjælland.

Derfor har han håndværkere gående på sin gård. De er i gang med at lave en pæn udvidelse af de nuværende svinestalde på gården.

- Vi har haft søer på to ejendomme, og det er ikke helt optimalt. I hvert fald har vi tænkt os at samle dem her, og samtidig laver vi en lille fordobling, så vi kommer op på cirka 1.000 søer, siger Rolf Clausen.

Det er byggefirmaet Gråkjær, der står for byggeriet, og det er et firma, som landmanden har gode erfaringer med.

- Vi har samarbejdet med dem et par gange tidligere, og så spurgte vi tre forskellige den her gang, og de kom med et fornuftigt bud på opgaven. Og så valgte vi dem for tredje gang, siger Rolf Clausen.

Skarpt fokus på dyrevelfærd

Begreber som dyrevelfærd og hele haler på grisene er noget, der i høj grad vækker gehør på gården i Fulby. Og det har også været en af hjørnestenene i den kommende udvidelse af stalden, fortæller Rolf Clausen.

- Det er noget af det, vi har vægtet højt. Så vi laver til løsgående søer hele vejen, også i farestalden, og det har vi gjort allerede fra start. Det første, jeg byggede her i 1999, var også på den måde, så det fortsætter vi med. Det er jo vigtigt. Vi kører også koncept i samarbejde med Seges med lange haler, og det fortsætter vi også med, siger han

For han og sønnen, der arbejder med svineproduktionen, er det vigtigt at have full-line-produktion med opfedning hele vejen igennem, lyder det.

- Det gør vi i dag, og det kommer vi også til at gøre med udvidelsen og de godt 1.000 søer, der kommer her. Der feder vi allesammen op. Det er vi gearet til her med nogle ekstra slagtesvinefaciliteter. Det gør det lidt mere overskueligt, og samtidig er det også blevet sværere at få fat i grise, siger han.

Alt i alt er udvidelsen på 2.345 kvadratmeter.

Læs også