Det er kvaliteten af soens foder, der giver tryk på i mælkebaren

Levende gærceller i so-foderet ser foreløbigt ud til at være det, der skulle give det sidste skub til, at søerne ved Sjørup Svinefarm præsterer med fuldt tryk på patterne i diegivningsperioden. Hurtigere faringer, lavere pattegrisedødelighed og sundere grise ses blandt andet af resultaterne.

Sjørup Svinefarm er en del af en større virksomhed, der i dag ejes af Mads Rauff-Bjerre og hans far Niels Rauff Hansen. Der er tale om en ejendom, der hidtil blev købt af Mads’ farfar, Jens Rauff Hansen, så Mads Rauff-Bjerre er i dag tredje generation i slægten, der har fat i svineproduktionen fra blandt andet denne ejendom. - Efter at vi fik Levucell SB med i foderet til søerne, faldt antallet af dødfødte pr. kuld allerede efter fire uger fra 1,7 til 1,3. Samtidig er søerne blevet hurtigere til at fare, hvilket også er grunden til de færre dødfødte, fortæller driftsleder på Sjørup Svinefarm Brian Søndergaard (th), der her ses i en snak om udviklingen med fra venstre: Katja Lamborg og Jens Peter Hansen fra Lallemand Nordic, samt ejer af bedriften Mads Rauff-Bjerre. Både lige før og efter faring er der igen kommet tryk på patterne hos søerne på Sjørup Svinefarm. Teamet i stalden observerer nu mælkedryp ved en del flere søer. På Sjørup Svinefarm er det driftsleder Brian Søndergaard, der har det daglige ansvar for de 12 medarbejdere og besætningen på 2.800 årssøer og en produktion på 100.000 smågrise op til 30 kg., hvoraf halvdelen fedes færdig, mens den anden halvdel sælges. Ét af tiltagene har været installationen af en Skiold Sigma kornrenser, da den gamle tromlerenser ikke var nok i forhold til toksiner. Foderstyrken i farestalden er nu øget med + 0,75 FE pr. dag, så søerne nu er på 7,75 FE pr. dag på dag syv efter faring. - Søerne har fået en meget mere lind afføring. Det er tydeligt meget mere »soft« nu. De får derfor ikke forstoppelse, hvilket igen også er med til at lette faringerne, konstaterer Brian Søndergaard. Katja Lamborg, der er salgsrådgiver hos Lallemand Nordic, har for nogle uger siden været på besøg hos Sjørup Svinefarm. Her har hun med et colostrum refraktometer målt råmælkens brixværdier for en lang række af søer i besætningen. Nu hvor søernes mælkeydelse endelig er optimal, og det samme desværre langt fra kan siges om prisen på grisen, har man valgt forsøgsvist at se, hvad der sker, når der slukkes for mælkeanlægget.

På whiteboard-tavlen har flere af nøgletallene skiftet farve fra rød til grøn i løbet af de seneste par måneder. På samme vis er der øget optimisme hos såvel besætningsejer Mads Rauff-Bjerre og driftsleder for Sjørup Svinefarm ved Sjørup vest for Viborg.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også