Husk den svære samtale inden generationsskiftet

Et generationsskifte handler om meget andet og mere end økonomi, jura og skat – og bør begynde med, at man som familie tager »den svære samtale«. Patriotisk Selskab gennemfører i 2022 endnu en sæson af generationsskiftekurset Next Generation og er på nuværende tidspunkt over halvvejs i møderækken.

De seneste syv år er agrarøkonom-eleverne på Dalum Landbrugsskole blevet undervist i generationsskifte af Patriotisk Selskab til kurset Next Generation. Eleverne har lært om generationsskiftet hele vejen rundt; jura, økonomi, skat med videre og Patriotisk Selskabs budskab har alle år været klart:

- Generationsskiftet skal påbegyndes i god tid – før man tror.

Afklaringen i familien skal starte, før generationsskiftet overhovedet er aktuelt, og derfor har Patriotisk Selskab set sit snit til at få Dalum-eleverne til at overveje spørgsmål som:

Hvordan ønsker du, at din fremtid skal være – privat og arbejdsmæssigt? Hvilken type virksomhed passer til dig, og er familievirksomheden det rette valg? Hvilke kompetencer skal du ud at tilegne dig, for at blive en god ejerleder? Hvordan kan dit ejerskifte finansieres, og er det realistisk, at det lykkes for dig?

Den svære samtale

At få taget hul på samtalen om de svære emner i familien i god tid er noget af det vigtigste for, at et generationsskifte kan gennemføres med succes - og har netop været et af emnerne, da Patriotisk Selskab i sidste måned afholdt tredje møde i rækken Next Generation i 2022.

- Det er nemmere at lade være med at tale om de svære emner, og derfor får mange ikke diskuteret dem godt nok, inden de sætter generationsskiftet i gang, fortæller økonomikonsulent Lone Bendixen fra Patriotisk Selskab, som stod for et indlæg om de mere bløde værdier til familiedagen.

Chefjurist Rikke Bjerre Gade fra Patriotisk Selskab, som kom ind på juraen bag de bløde værdier, supplerer:

- Efter generationsskiftet ser vi indimellem de juridiske konsekvenser af, at man ikke har fået talt generationsskiftet godt nok igennem på forhånd. Det kan for eksempel være, at man bliver overrasket over, at det ene barn pludselig skylder x antal millioner til far. Det kan give konflikter, som kunne være undgået, hvis man havde turdet at tage samtalen om det.

Virksomhedsrådgiver Carsten Hansen fra Patriotisk Selskab, som står i spidsen for planlægningen af Next Generation, kender også til problemstillingen:

- Tit når man går i gang med generationsskiftet og føler, at man er startet i god tid, viser det sig, at man alligevel er startet for sent, konstaterer han.

Ny rollefordeling

Når der gennemføres et generationsskifte, betyder det nye roller til både den nuværende og den nye generation på ejendommen. Ifølge Patriotisk Selskab kan man derfor på forhånd diskutere spørgsmål som:

Far skal finde en ny identitet, nu hvor han ikke længere skal være ejer. Hvornår er han reelt klar til at give ansvaret videre til sin søn? Hvornår er sønnen klar til at tage ansvaret for ejendommen helt alene? Hvornår er den ældre generation klar til at flytte ud af stuehuset? Hvordan kommer hverdagen til at blive, når den unge familie overtager? Hvordan fordeles de praktiske opgaver i hjemmet? Kan ægtefællen have en karriere? Hvad med fritid og ferie? Hvordan skal forholdet mellem de to generationer være, når den nye generation overtager? Banker man på, inden man går ind? Må svigerforældre plukke solbær i haven? Hvordan siger man fra, hvis ens grænser overskrides?

- Vigtigst af alt skal man væbne sig med tålmodighed. Det tager tid at realisere drømmen om et generationsskifte – op til 10 år, fra man begynder at arbejde med mulighederne, til den nye generation står med støvlerne placeret i egen muld, og den ældre generation har fundet en ny identitet i en ny bolig.

Next Generation 2022

Nu hvor Next Generation har kørt i så mange år, begynder Patriotisk Selskab at møde tidligere deltagere fra kurset ude i virkeligheden:

- Vi har blandt andet et par tidligere Dalum-elever i vores netværksgruppe for yngre driftsledere, og så har vi også flere unge medarbejdere hos Patriotisk Selskab, som deltog i kurset, dengang de var under uddannelse, fortæller Carsten Hansen.

Som arrangør af Next Generation har han fokus på at forny kurset, så det fortsat er aktuelt for de unge kommende landmænd:

- I år har der været en stor udskiftning i indlægsholderne på kurset; der er flere nyere konsulenter fra Patriotisk Selskab med. Herudover har vi opdateret programmet med nye emner som blandt andet ESG.

Lige præcis ESG er et emne, som er efterspurgt hos Dalum Landbrugsskole:

- Vi tænker meget over, hvordan vi kan indarbejde ESG i fagene på Dalum Landbrugsskole. Agrarøkonomerne lærer blandt andet om ledelse, strategi og økonomi, og her har vi forsøgt at indarbejde ESG, fortæller koordinator af agrarøkonom-uddannelsen og underviser Lene Brandenborg, Dalum Landbrugsskole.

 

Læs mere om Generationsskifte og ejendomshandler

Det kan tage flere år at gennemføre et succesfuldt generationsskifte. For nogle foregår ejerskiftet inden for familien, men for de fleste skal der nye kræfter ind udefra for at føre virksomheden videre.

Læs mere her

Læs også