Den grønne omstilling er på vej: 99-årige Jysk Energi har succes med solceller – også hos landmænd

Næste år er det 100 år siden, Jysk Energi startede sin forretning. Og der er sket rigtig meget siden da. Nu er et nyt solcellekapitel undervejs.

- Vi kommer med et a.m.b.a i ryggen, som landmænd kan forholde sig til, siger Morten Porse, der oplever, at det er med til at skabe forståelse for også solcelleprojekter.

I Bøvlingbjerg syd for Lemvig er en 70 hektar stor solcellepark under udformning. Det er Jysk Energi, der står bag det 220 millioner kroner dyre projekt, der skal kunne levere strøm til cirka 12.500 husstande.

Det er langt fra det første, eller sidste, projekt af sin art, og hvis man har fulgt udviklingen på området, vil man vide, at den slags projekter ikke altid bliver taget imod med kyshånd.

Men det vestjyske projekt skiller sig ud. For beboerne i området er langt hen af vejen tilfredse med solcellernes komme. Det fortæller Morten Porse, der er forretningschef for investorområdet hos Jysk Energi.

- Da folk begyndte at forstå, hvad vores intention var, var de ikke imod vores projekt For vi valgte at lægge kortene på bordet fra starten, og fortalte åbent om vores ide om lave en solcellepark, og så inviterede vi de nærmeste naboer og forklarede om vores ansøgning, fortæller Morten Porse og fortsætter:

- Den sendte vi så ind til kommunen, og så startede processen egentlig op. Vi holdte løbende borgermøder, hvor vi tog beboerne ind, spurgte dem, hvad de tænkte, om der var nogle særlige ting, vi kan tage højde for, så åbenhed, og lægge alt materiale frem online, det har gjort at vi har kunnet afværge, hvad der kan ske, der skaber klager.

- Og så i og med at vi sælger op mod 50 procent af parken til lokalbefolkningen til kostpris, er vi endt med et projekt, der ikke har fået en eneste borgerklage, siger han.

Flere projekter

Investeringsmaterialet er kommet på Jysk Energis hjemmeside, og der er pæn interesse for det. Til et kommende investeringsmøde er der tilmeldt over 400 interesserede, fortæller Morten Porse.

- Så på baggrund af de borgermøder, vi har haft, at der måske er en lille gruppe, en håndfuld, der måske ikke så tilfredse med det, men resten sidder bare og venter på, at de kan få lov til at investere, siger han og fortsætter:

- Og de penge, vi giver til lokalområdet, venter på at se, hvordan de kan være med til at gøre lokalsamfundet mere attraktivt, lyder det fra Morten Porse.

De private investeringer vil ske ved hjælp af anparter, hvor den billigste koster 4000 kroner. Men der er mulighed for at de interesserede vil kunne skyde et syvcifret beløb ind i projektet.

Projektet ved Bøvlingbjerg er det tredje, som Jysk Energi laver med borgerinddragelse. Og noget kunne tyde på, at energiselskabet har fået opskriften for projekter af den art på plads.

- Vi har to vindmølleprojekter, også i Lemvig kommune, som er startet op med lokalbefolkningen og et lokalt vindmøllelaug. Det var egentlig de inspirationer, vi tog med os ind i solcelleparken. På frivillig basis har vi adopteret tankegangen fra køberetsordningen, som huserede fra år tilbage, siger Morten Porse og fortsætter:

- Oven i købet har vi valgt at forhøje niveauet til 50 procent, hvor den oprindelige ordning gik op til 20 procent, siger han..

For hvis der er noget, der er sikkert i en ellers omskiftelig fremtid, er det, at den grønne omstilling vil have stor påvirkning på samfundets indretning. Og den kommer.

- Og hvis du skal leve med det i din baghave, skal du også have gavn af det, og det gør vi ved at vi tilbyder investeringen til borgerne, for vi tror på at hvis du er medejer af den, er det sværere at hade den, havde jeg nær sagt, siger Morten Porse.

Har skabt opmærksomhed

Han afslører, at modellen har skabt opmærksomhed, også udenfor Lemvig Kommune.

- Der er i hvert fald nogle, der er blevet opmærksom på, at vi har den her model, og det lyder interessant, og andre kommuner har vi holdt oplæg for, og så her tidligere på året sagde vi, at vi godt kunne rulle det ud i resten af landet, siger Morten Porse og fortsætter:

- Så i og med at vi selv har drevet projektet fra først ansøgning over at købe jorden til projektering og indkøb af materialer til at lave projektet, der tror vi på, at vi kan komme ud til resten af landet med, så derfor har vi også ansøgninger i flere andre kommuner i Jylland indtil videre.

Jysk Energi har selv købt de 70 hektar jord til projektet i Bøvlingbjerg, der ligger i Lemvig Kommune.

Netop Lemvig Kommune har en lang historie med landbrug, og i 2021 blev kommunen tildelt prisen Det Gyldne Aks af Landbrug & Fødevarer. Det er en pris, der går til den kommune i Danmark, der ifølge landmænd giver den bedste service.

Tæt på landbrug

Men også Jysk Energi er kommet tæt på landbrug, blandt andet ved hjælp af den måde, som energiselskabet har organiseret sine aktiviteter på, mener Morten Porse.

- Vi kommer med et a.m.b.a (aktieselskab med begrænset ansvar, red.) i ryggen, som landmænd kan forholde sig til. Vi har en lang historie, og sælger det ikke videre til en udenlandsk kapitalfond, siger han og fortsætter:

- Vi er medinvestorer, vi er med på lige vilkår, og det kan folk bare godt lide. Så på relativ kort tid har vi opnået gode resultater ift at finde jord, der kan være attraktivt, og det er så op til kommunerne at finde ud af, om det er noget for dem, siger Morten Porse.

Ifølge Viborg Stifts Folkeblad kan et nyt projekt være på vej i Viborg Kommune i samarbejde med lokale landmænd med samme betingelser. Præcist hvor det i givet fald kommer til at ligge, er indtil videre hemmeligt.

Læs også