Tidligt ude med tidligkartofler

Med gratis læggemateriale til de første 50 dyrkere, som tilmelder sig, håber Danmarks Kartoffel Råd på flere deltagere ved næste års DM i frilandskartofler.

Det er ikke for tidligt at tænke på næste års tidligkartofler. I hvert fald ikke, hvis man vil være blandt deltagerne i danmarksmesterskabet i dyrkning af kartofler på friland.

Fra Danmarks Kartoffel Råd lyder rådet, at det vil være en god idé at sætte kartoflerne til spire inden længe, for at være klar til den præstigefyldte konkurrence, som afgøres i slutningen af april på Egeskov Gods, og hvor vinderkartoflerne havner på dronningens aftensbord.

- Jeg plejer altid at »vække« mine kartofler den første søndag i advent i 32 graders varme. Derved sættes gang i kronspiren, som senere brækkes af, for at kartoflen dermed danner flere spirer. Det er nødvendigt for mit vedkommende, da jeg lægger tidligkartoflerne med maskine, forklarer kartoffelavler Tom Rosenkvist fra Vojens, der er mangeårigt medlem af kartoffelrådet.

Mange dyrkningsmetoder

Han understreger dog, at denne proces ikke nødvendigvis er påkrævet for konkurrencedeltagere eller hobbyavlere, som sætter kartoflerne i jorden med håndkraft. Her kan der godt ventes til jul eller senere med at starte forspiringen af tidligkartoflerne.

- Der er nemlig rigtig mange måder at dyrke de allertidligste kartofler på, og vejret i sæsonerne er jo aldrig ens, understreger den erfarne avler.

Han husker, at han i 2015 først satte sine konkurrencekartofler i potter langt hen i januar måned, og alligevel vandt han danske mesterskab netop det år.

Gratis læggemateriale

I de senere år har der været et begrænset antal deltagere i DM-konkurrencen, hvor de fleste rent faktisk har købt læggematerialet hos Tom Rosenkvist.

- Det er et klart problem, at der hidtil ikke er læggekartofler til rådighed i havecentre på denne tid af året. Det forhindrer, at andre interesserede avlere ikke får startet tidsnok for at være med i konkurrencen. Efter årets mesterskab med kun fire deltagere satte vi os sammen i kartoffelrådet med det klare mål at få flere deltagere med og gerne fra andre landsdele end Fyn og Sønderjylland, der har præget konkurrencen i nærmest alle de snart 25 år. Derfor håber vi, at rigtig mange både hobbyavlere men også større kartoffeldyrkere vil være med, nu hvor vi sætter mere fokus på konkurrence ved at kunne tilbyde gratis læggekartofler her i december.

Danmarks Kartoffel Råd har fået kartoffelvirksomhederne Danespo og AKV Langholt som sponsorer for læggekartofler til de første 50 deltagere, som tilmelder sig senest den 14. december. For 50 kroner til forsendelse vil der så blive tilsendt 1,5 kg læggekartofler af sorten Solist eller andre tilgængelige sorter på dette tidlige tidspunkt. Tilmeldingen sker efter først til mølle-princippet på mail bjarne@risvig.com eller telefon 40 83 13 22.

Mindre afsætning

- Selv om årets sidste melkartofler først er ved at blive taget op, så er det nu, at man allerede skal starte sæsonen for de allertidligste og eftertragtede kartofler, påpeger Tom Rosenkvist, der har 4,5 hektar med kartofler sammen med andre sæsongrøntsager på bedriften mellem Vojens og Rødekro.

Til den kommende sæson regner han dog med at drosle ned til omkring 2,5 hektar med tidligkartofler.

- Desværre oplevede vi i år en vigende interesse nok på grund af den strammere privatøkonomi. Vi har ikke mange turister i vores område, og især senere på sæsonen, hvor vi også sælger jordbær og andre friske grøntsager i vores gårdbutik, var salget vigende, også for kartoflerne. Alene på plukærterne fandt omsætningen med 40 procent.

Også hos de omliggende brugser, som Tom Rosenkvist leverer kartofler til, blev der i år ikke afsat de samme mængder.

DM-kartofler

Hvert år i slutningen april eller begyndelsen af maj afvikler Danmarks Kartoffel Råd danmarksmesterskab i dyrkning af kartofler på friland. Vinderkartoflerne leveres til hoffet i København

Reglerne foreskriver, at kartoflerne skal have været i jorden i mindst 40 dage inden opgravningen, og kun solen må bruges som opvarmning. Der skal være mindst 20 planter til rådighed ved konkurrencen. Den højeste samlede vægt af kartoflerne fra de 10 planter, som kontrolgruppen udvælger hos finalisterne, afgør konkurrencen

Mere om DM-konkurrencen og gode råd til dyrkning af de allertidligste frilandskartofler på rådets hjemmeside

Læs mere om Kartoffeldyrkning

Hold dig informeret om de vigtigste nyheder inden for kartoffeldyrkning. Opdag ny teknologi, og lad dig inspirere af branchens mest bæredygtige og effektive praksisser.

Læs mere her

Læs også