Søren hiver 140.000 kroner ud af den rene luft om året

Med en varmepumpe sparer svineproducent Søren Anton Larsen op imod 35.000 liter olie om året på sit landbrug ved Dronninglund.

Søren Anton Larsen har fortsat mod på at hente energibesparelser på sit landbrug. Og han har derfor også sørget for, at energibesparende LED-lys spreder sig i svinestaldene på gården.

- Jeg kan varmt anbefale det til kolleger med oliefyr.

For landmand Søren Anton Larsen fra Dronninglund i Vendsyssel har skiftet fra oliefyr til varmepumper været en succes. Mildt sagt.

Den 14. december 2017 tog han fire 20 kW-varmepumper fra Vølund i brug på sin svinegård, hvor pumperne opvarmer 158 farestier og 2.800 stipladser til smågrise. Og lige siden installationen har han time efter time kunnet hive penge ud af den nordjyske luft.

- Jeg skulle nok have skiftet til varmepumper noget før

Søren Anton Larsen, svineproducent Dronninglund

Regnestykket viser, at han hver eneste måned sparer op imod 12.000 kroner på at opvarme sine stalde og sit stuehus. Altså trækker han omkring 140.000 kroner ud af den rene luft og direkte ind i bedriftens økonomi om året.

- Jo, det kører helt godt, konstaterer den 58-årige svineproducent, der har været selvstændig siden 1986.

Skulle have skiftet før

Inde i staldene får 580 årssøer varme fra varmepumperne. Det bliver til cirka 17.000 smågrise årligt. De afsættes alle ved 30 kg til eksport. Derudover er der en mindre slagtesvineproduktion på 700-800 stk. om året på bedriften.

- Kun i den koldeste periode om vinteren er det nødvendigt at tænde oliefyret fra 1998 igen. Oliefyret er derfor fortsat koblet på, forklarer Søren Anton Larsen, der bruger cirka 3.000 liter olie årligt. Det er dog intet at regne holdt op imod de 35.000 liter olie, som varmepumpen sparer ham for hvert eneste år.

- Jeg skulle nok have skiftet til varmepumper noget før. Det kan jeg se nu, konstaterer han. Men erkender samtidig, at der naturligvis også skal være luft i budgettet til at investere for.

Kort tilbagebetalingstid

2017 var et godt år. Så det år blev der skabt økonomi til investeringen.

- Og det er jeg glad for. For selvom den samlede investering løb op i 500.000 kroner inklusiv indkøb af ekstra strøm, så er varmepumperne betalt tilbage på tre til tre et halvt år. Og det er jo ikke helt skævt, pointerer svineproducenten.

Han kom selv i gang med at spekulere i alternativer til sit oliefyr, da hans sønner, som har kendskab til halmfyr, forsøgte at overtale ham til at investere i et halmfyr til sin gård.

- Vi tog ind til LandboNord for at høre om mulighederne. Og det var med et halmfyr på dagsordenen. Men efter mødet var jeg kommet på andre tanker. Jeg havde ikke opdaget varmepumperne, hvis ikke det havde været for min energikonsulent hos LandboNord. Så det besøg er jeg sgu glad ved, konstaterer Søren Anton Larsen.

Tilskud lod vente på sig

I processen med at få oliefyret erstattet med varmepumper, har Dronninglund-landmanden i måneder måttet vente på 125.000 kroner i tilskud fra det daværende energiselskab kaldet Eniig.

- Jeg havde ikke opdaget varmepumperne, hvis ikke det havde været for min energikonsulent hos LandboNord

Søren Anton Larsen, svineproducent Dronninglund

Selskabet er siden fusioneret og hedder i dag Norlys.

Søren Anton Larsen har fortsat mod på at hente energibesparelser på sit landbrug. Og han har derfor også sørget for, at energibesparende LED-lys spreder sig i svinestaldene på gården.

Solceller lyder spændende

Siden hans aftale med energiselskabet Eniig er selskabet som nævnt fusioneret og hedder i dag Norlys.

Men hos landmandens landboforeningen, LandboNord, har man fra og med 26. januar 2018 skiftet samarbejdspartner, når det gælder energisamarbejder. Nu hedder energipartneren Scanenergi. Og Søren Anton Larsen er ikke afvisende over for yderligere energiinvesteringer.

På tegnebrættet ligger i dag en mindre smågriseafdeling til 750 smågrise, som forventes iværksat og bygget fra foråret.

- Det kunne være rigtigt spændende en dag at få regnet på, hvad det ville betyde, hvis vi investerede i solceller – for eksempel på dele af tagene på staldene. Jeg har slet ikke regnet på det. Men jeg kunne jo selv aftage strømmen, og jeg tænker derfor, at solceller godt kunne blive en mulighed en dag her på gården, siger Søren Anton Larsen, der roser Scanenergi, som i dag er hans strømleverandør.

- Jeg har fået en fin, lille mappe fra selskabet med et diplom, hvor der står, at al min strøm til hele mit landbrug kommer fra vindmøller. Det er da dejligt at vide. Og den slags skal man da reklamere med. For vi får hug nok i landbruget, slutter landmanden fra Vendsyssel.

jll@effektivtlandbrug.dk
telefon 63 38 25 48

Læs også