bannerPos

KMP-fuldfoderanalyse – et billigt men godt alternativ til kemiske analyser

Den omhyggeligt neddelte foderprøve sættes til tørring. Foto: Seges

For at sikre sig, at fuldfoderet konstant holder den samme kvalitet, er det muligt at få foretaget en hurtig og billig analyse på Seges’ laboratorie i Skejby.

- Når der sker en ændring enten på mælkeydelsen eller andet, kan det skyldes fodersammensætningen eller mange andre ting, forklarer chefkonsulent Niels Bastian Kristensen, Seges.

Ifølge ham, kan den enkelte landmand godt have tendens til at føle, at når han blander sit grovfoder, som han plejer, må næringsindholdet og udnyttelsen også være den samme.

Men det er ikke altid tilfældet.

Nemt, hurtigt og billigt

- De sikre, kemiske analyser er omfattende og dyre, men med KMP-fuldfoderanalysen kan man hurtigt og billigt få svar på, om det man fodrer med, nu også har den struktur og sammensætning, som man går og tror, forklarer Niels Bastian Kristensen.

KMP-fuldfoder er en såkaldt NIR-analyse, hvor man i stedet for kemi anvender infrarødt lys til at bedømme næringsindhold og struktur i foderet. Når landmanden står med resultaterne, kan han enten regulere fodersammensætningen efter udskriften, eller, hvis han har været i tvivl om det er foderet, der har været skyld i en ændring hos bedriften, eventuelt udelukke foderet som kilde til problemet og så arbejde videre med andre løsningsmodeller.

Praktikere ser fordelene

Kvægrådgiver Bendt Bendtsen fra Sagro hjælper en række mælkeproducenter med at udtage foderprøver og tyde analyseresultaterne.

Han oplever, at KMP-fuldfoderanalyserne er lige så nøjagtige som de dyrere kemiske analyser, hvor svar tiden også er noget længere.

- Der er andre, der også laver denne type analyser, for eksempel Eurofins, men her har vi mulighed for at følge fodersammensætningen over tid, da der bliver lavet grafer over udviklingen. Det er et rigtigt godt værktøj, og vi har en god håndfuld i abonnementsordningen, hvor jeg hver måned kører rundt og hjælper med indsamling af foderprøverne, og herudover er der en del, der får udtaget prøver, når det lige er aktuelt, for eksempel ved foderskift, eller hvis man ønsker at tjekke, om foderrationen nu også lever op til det indhold, man forventer, forklarer han.

Ifølge Bendt Bendsen svinger mælkeproducenterne, der er med i abonnementsordningen, i størrelsesordenen fra et par og tres køer op til omkring trehundrede malkekøer.

- Det er som sådan ikke besætningens størrelse, der er afgørende for, om man deltager. Og på de bedrifter, jeg følger, er produktionen i forvejen så optimeret, at man ikke ser den store forskel på mælkeydelserne. Det er mere for den landmand, der vil sikre sig, at grovfoderet hele tiden har den bedst mulige kvalitet og sammensætning, uddyber han.

Køerne ved hvad de kan lide

Bendt Bendtsens erfaring er, at det der ofte spiller ind på foderkvaliteten, når det gælder blandingsgrad og næringsindhold enten er, at knivene i blanderen er nedslidte, så blandingen og særligt halmstråene ikke bliver tilstrækkeligt findelte, og dermed blandet godt nok, eller at der skal reguleres på vandindhold eller næringssammensætning, for eksempel ved at øge eller mindske mængden af protein eller stivelse.

- Køerne er jo lækkersultne, så hvis de har muligheden, vil de gerne sortere i foderet, og udvælge sig de bedste bidder, men det har de ikke nødvendigvis godt af, så derfor er det vigtigt at blandingen er findelt, så de får en korrekt afstemt kost og ikke får for mange af de usunde ting. Hvis TMR-scoren, græsboldscoren og patikelscoren er korrekt, er vi i mål med blandingen, afslutter Bendt Bendtsen.

majbritt@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 22 60 40

 

Sådan fungerer det

Når man har sikret sig, at der er flow i foderet, og alle snegle i blanderen kører, udtages foderprøven.

Prøven udtages som regel direkte i foderstreng, andre blander i murerbalje. Den fjernes så hurtigt, at køerne ikke når at rode i foderet. Dernæst videreopdeles prøven med kegleopdeling. Indholdet i murerbaljen bliver således reduceret til 4 liter i posen, der sendes til laboratoriet i Skejby. 

På laboratoriet registreres prøven og blandingsgraden bedømmes, hvorefter der omhyggeligt neddeles til tørring, så det sikres, at prøven er repræsentativ.

Endelig formales den tørrede prøve og scannes på NIR-apparatet. Nu kan næringsstofsammensætningen og foderværdien bestemmes og straks efter scanningen, er rapporten klar til at sende ud til landmanden eller konsulenten.

 

NIR-apparatet tester blandt andet disse parametre

  • TMR-score (blandingsgraden, den fysisk struktur)
  • græsboldscore
  • udnyttelse af græsset
  • partikeltab
  • næringsstofindhold
  • tørstofindhold

Lille ko har mange store fordele

Selvom jerseykoen er en lille ko, er den stor rundt omkring i verden. Og hvis det står til Dansk Jersey bliver den, grundet sine resultater, endnu større de kommende år.

L&F beder minister om alternativer til efterafgrøder

I et brev til fødevareminister Mogens Jensen (S) beder Landbrug & Fødevarer om flere virkemidler til at opfylde miljøkravene.

Sprøjtning af pløjefri vinterraps i efteråret

Især sent såede og pløjefri vinterrapsmarker skal hjælpes bedst muligt mod rapsjordlopper og spildkorn, lyder det fra FRDK.

Stor optimisme op til årets sukkerroe-kampagne

Prøvetagninger tyder på, at årets sukkerroehøst kan blive rigtig god. Ses van der Have afholdt torsdag marktræf i samarbejde med Nordic Sugar og Bayer på Holgershaab ved Nørre Vedby på Nordfalster.

Tidlig etablering af vintersæd øger behovet for ukrudtsbeskyttelse

Ved senere ukrudtsbekæmpelse skal dosisen hæves for at opnå en tilsvarende effekt, påpeger Patriotisk Selskab. Der må aldrig behandles med prosulfocarb på tør sort jord inden fremspiringen.

ØL: - Vi skal levere på samfundets behov

Vandselskaberne er ligesom den brede befolkning ikke i tvivl om, at de vil have rent vand, og det vil blandt andet sige: Vand fri for alle rester fra landbrugets forbrug af syntetiske pesticider. Det samme gælder i vores mad. Vores kampagne er i det lys et debatindlæg, som kobler borgernes ønske om rent drikkevand med, at de aktivt kan vælge økologi.
Side 1 af 1632 (32632 artikler)Prev1234567163016311632Next