Ingen nemme løsninger

Generationsskiftet kræver en stor værktøjskasse, siger bankdirektør.

– For landbruget er generationsskifte en af de allerstørste udfordringer, vi står overfor.

Det siger landbrugskundedirektør Claus Bo Petersen, Danske Bank i Odense. Han erkender samtidig, at der ikke er nogen nem løsning på generationsskiftet, og at man i øjeblikket skubber problematikken foran sig.

- Der er ingen, der har løsningen på den korte bane. Det kræver en værktøjskasse med flere forskellige stykker værktøj i, siger han og tilføjer, at de generationsskifter, man i øjeblikket ser i landbruget, er familiehandler, hvor familien hjælper den unge landmand i gang.

Forskellige modeller

Claus Bo Petersen peger på en række modeller, som der arbejdes med, for eksempel sælgerfinansiering, hvor sælgeren lader nogle penge stå i virksomheden til senere indfrielse. Nogle gange kan der også komme investorer til udefra, ligesom der kan bringes alternative ejerformer på banen.

- Men det kan også handle om, at den unge må starte op med noget mindre og bygge virksomheden langsomt op. Under alle omstændigheder er vi meget opmærksomme på, at der i alle tilfælde er tale om robuste handler, så den unge også kan klare udsving i økonomien de første år, siger den fynske landbrugskundedirektør.

Læs også