Landmanden leverer gylle til gulvvarmen i Gram

62 landmænd er klar til Åbent Landbrug. Niels Erik Mortensen ved Gram er én af dem. Han leverer gylle, der omdannes til flere former for energi hos Sønderjysk Biogas. Både landmand og biogasselskab åbner dørene til søndag 15. september.

Hos Sønderjysk Biogas i Bevtoft omdannes gylle og dybstrøelse fra i alt 70 gårde med køer, grise eller høns.

Gylle er guld værd på markerne. Men det er også en grøn energikilde, som kan bidrage til de klimatiske tiltag, der er så meget oppe i tiden.

En af de 62 danske landmandsfamilier, der har meldt sig til det forestående Åbent Landbrug, er Niels Erik og Randi Mortensen fra Hovgaard ved Gram i Sønderjylland.

Parret er 2. generation på gården, som de overtog i 1994. Niels Erik står for arbejdet med dyr og marker sammen med en ansat og et par skoledrenge, mens Randi arbejder hos Aabenraa Kommune.

150 malkekøer

I stalden har de 150 malkekøer, og de dyrker 120 hektar jord. Gyllen fra bedriften køres for en dels vedkommende til Sønderjysk Biogas i Bevtoft. Her producerer man grøn energi i samarbejde med en række af Niels Erik Mortensens sønderjyske landmænd. Anlægget blev indviet i 2016 og beskæftiger 10 ansatte.

På anlægget omdannes gylle og dybstrøelse fra i alt 70 landmænd med køer, grise eller høns. Fem biler henter 60 læs gylle og dybstrøelse hver dag. Det behandles i anlægget i 40 dage, hvor man trækker gassen ud af det og fjerner 90 procent af lugtstofferne.

Herefter blandes biogassen med naturgas fra Nordsøen og kan via transmissionsnettet omdannes til alle former for energi. Den afgassede gylle køres retur til landmændene, som bruger det til gødning på markerne.

Parret åbner deres bedrift i forbindelse med Åbent Landbrug på adressen Haderslevvej 13, 6510 Gram den 15. september.

l-l

 

Fokus på klimavenlig produktion

Sidste år brugte 73.300 danskere landet over deres søndag på at se, hvordan et moderne dansk landbrug ser ud i forbindelse med Åbent Landbrug.

I år er der plads til, at endnu flere danskere selv kan se, hvorfor danske fødevarer er eftertragtede verden over, og hvordan danske landmænd arbejder på at få en mere klimavenlig produktion, lyder det fra arrangørerne af arrangementerne, der foregår i hele landet.

I år er der selvfølgelig også mulighed for at sparke traktordæk, høre om bier, klappe kalve, hilse på grise og kyllinger og ikke mindst indåndet masser af frisk landluft.

- Åbent Landbrug er gratis, og der er noget for både børnefamilier, teenagere, pensionister, kødspisere og veganere, når landmænd over hele landet søndag den 15. september åbner dørene klokken 10-16, lyder opfordringen

Læs også