bannerPos

Forbedret tilvækst og bundlinje med nyt startfoder

- Vi havde ofte problemer med at få vores smågrise op på syv kilo og klar til salg. Grisene var meget uens, og vi tildelte meget mælk. Det er anderledes nu, fortæller Poul Nygaard, der er driftsleder hos Jens Riis ved Sejerslev på Mors. Situationen i besætningen er vendt, efter et skift til PrimeFeed startfoder fra DLG. Foto: DLG
29-03-2020 13:41

Hos svineproducent Jens Riis ved Sejerslev på Mors er tilvæksten i babystalden steget med 75 gram siden et skifte til startfoder fra DLG. Samtidig oplever driftsleder Poul Nygaard, at det er blevet nemmere at passe grisene.

I soholdet hos Jens Riis ved Sejerslev på Mors, der har en besætning på 2.200 årssøer med en syv-kilos produktion på omkring 86.000 smågrise pr. år, har der hidtil været lidt udfordringer med lav tilvækst. Samtidig har de grise, der sælges direkte ved fravænning, ofte måtte flyttes til ammesøer, da de ikke var store nok. Det gav mere arbejde og udfordringer i besætningen.

Driftsleder Poul Nygaard fortæller imidlertid, at situationen i besætningen nu er vendt efter et skift til PrimeFeed startfoder fra DLG.

- Vi havde ofte problemer med at få vores smågrise op på syv kilo og klar til salg. Grisene var meget uens, og vi tildelte meget mælk. Det var tydeligt, at det ikke rigtig fungerede med det oprindelige foder i babystalden, men det er anderledes nu – grisene vil bare helst have PrimeFeed startfoder, siger Poul Nygaard.

Større foderoptag og højere tilvækst

Allerede få dage efter faring starter grisene op på Prime Mini med plasma. Denne blanding forsætter de med i babystalden, indtil de vejer omkring seks kilo.

Når grisene vejer omkring seks kilo, skiftes de over på Prime Maxi.

Begge blandinger indeholder blandt andet beneocarb, der tilfører sødme som honning, hvilket driftslederen vurderer er medvirkende til, at grisene får et større foderoptag og dermed højere tilvækst.

Vejehold viser resultaterne

Hver uge laves vejehold, og derfor har Poul Nygaard helt klare resultater for skiftet til det nye foder.

- På grund af kontrolvejninger har vi sort på hvidt, at PrimeFeed-blandingerne giver 75 gram højere daglig tilvækst i babystalden, så det er dejligt at have nogle tal at regne på. Det har gjort, at færre grise flyttes til ammesøer, da der er plads i babystalden. Samtidig kan vi mærke, at grisene er mere ens, og at vi behandler mindre for diarré.

- Jeg ved naturligvis ikke, om andre vil opnå samme resultater som os, men produktet kan jeg i hvert fald klart anbefale, lyder det fra driftslederen.

Med en daglig tilvækst, der er 75 gram højere på de 14 dage grisene går i babystalden, vejer grisene cirka 1 kg mere end tidligere, det giver en merindtjening på cirka 20 kroner pr. gris.

cab

Visionært anlæg vil reducere landbrugets klimabelastning

Organic Fuel Technology arbejder på at have første produktionsanlæg, der kan omdanne blandt andet halm til gas, olie og biokul, hvor gødningsværdien er bevaret, klar i januar 2021.

Usikkerhed om 20 procent-regel ved generationsskifter

Hovedreglen om, at en ejendom kan handles i familien til den offentlige ejendomsværdi plus/minus 15 procent bliver den 1. juli til en 20 procent-regel. Men det er usikkert, om reglen overhovedet kan bruges ved generationsskifter, påpeger rådgivningsselskab.

Lantmännen præsenterer guldrandet kvartalsregnskab

Den svenske landbrugskoncern Lantmännen har sendt regnskabet for første kvartal af 2020 ud, og det har vist et overskud på 447 millioner svenske kroner.

NIR i bagagerummet giver skarpere beslutninger

Et transportabelt NIR-apparat giver kvægrådgiver Jesper Rask Pedersen svar på tørstof, protein og meget mere i græs, majs og foderblandinger nu og her.

Spædgrisediarré kan være en hård nød at knække

Der er ikke tale om en enkeltstående løsning til de besætninger, der oplever udfordringer med tidlig spædgrisediarré. Men svinedyrlæge Kjetil Johansen har positive erfaringer med at se nærmere på de vacciner, der anvendes i forebyggelsen.

- Regeringen er med det her i gang med at nedlægge dansk landbrug

Venstres Erling Bonnesen (V) fortæller, at det virker helt surrealistisk, at regeringen ser ud til at beslutte, at der med de næste vandområdeplaner skal køres med to forskellige målstreger. År 1900 står således til at blive droppet som referenceår for klorofyl, mens man holder fast i år 1900 som referenceår for ålegræs.

Mindre septoria og mere gulrust i vinterhveden

Når den sidste sprøjtning i vinterhvede skal køres, er det vigtigt at være opmærksom på, at der i år er et højt smittetryk fra gulrust, påpeger rådgiver fra Velas.

Sammenligning af økologi og konventionel dyrkning

Effektivt Landbrug bragte tirsdag 19. maj en artikel, hvis overskrift konkluderede: Nærmest ingen forskel mellem økologisk og konventionel planteavl i miljø- og klimapåvirkning. Men passer det virkelig - eller er det en tilsnigelse?
Side 1 af 1851 (37011 artikler)Prev1234567184918501851Next