bannerPos

Sojabønner kommer godt op i pris

Ugegraf for CBOT-sojabønner, første position i US-cent pr. bushel Prisen for sojabønner rykker op efter en overraskende prisstærk rapport fra det amerikanske landbrugsministerium onsdag aften.

AF: PETER ARENDT

MARKEDSANALYTIKER MINAGRO.DK
13-08-2020 21:54

Prisen for sojabønner er kommet pænt op siden april måned. Denne måneds WASDE-rapport fra det amerikanske landbrugsministerium bekræfter de prisstærke takter, som har gjort sig gældende hen over de seneste nu godt fire måneder.

Således tager prisen for sojabønner efter rapportens offentliggørelse et godt ryk op. For danske landmænd og producenter af rapsfrø er det for så vidt gode nyheder, at prisen for sojabønner nu er inde i en stigende bevægelse. Således vil en stigende pris for sojabønner umiddelbart give styrke til prisen for den konkurrerende rapsfrø.

Derimod kan det være knap så gode nyheder for købere af sojaskrå. Men så har du jo som køber af foder mulighed for at dække dig ind nu til det, der i det store perspektiv fortsat virker til at være en lav pris for den proteinholdige foderingrediens.

Hen over de seneste to år har prisen for sojabønner på afgrødebørsen i Chicago handlet i et sidelæns prisinterval på et relativt lavt niveau.

Det sidelæns handelsinterval går fra et bundniveau i 790 US-cent pr. bushel og op til et top- og modstandsniveau ved en pris i 960 US-cent pr. bushel. Toppen af intervallet i 960 US-cent blev en realitet ved årets begyndelse.

Test af topniveau

I forbindelse med Covid-19 var sojaprisen i april måned nede og teste intervallets bundniveau i 790 US-cent pr. bushel. Testen af intervallets bundniveau blev dog afvist, og i skrivende stund handler prisen for sojabønner således til 890 US-cent pr. bushel.

Dermed har prisen for sojabønner nu retning op mod intervallets top i 960 US-cent pr. bushel.

De tekniske indikatorer er på basis af ugegrafen begyndt at udvise styrketegn. Det vil dermed sige, at styrken er tiltagende for prisen for sojabønner.

Kan rykke rapsprisen op

Dermed bekræfter den tekniske analyse den prisstærke rapport fra det amerikanske landbrugsministerium, der udkom onsdag aften. Dog er der fortsat masser af sojabønner ude på det globale marked. Derfor er det også tvivlsomt, om prisen for sojabønner skal bryde over intervallets modstandsniveau ved 960 US-cent.

Skulle det alligevel lykkes for prisen for sojabønner at bryde op over modstand ved 960 US-cent, vil den lange trend i givet fald vende fra sidelæns til op.

Derfor vil et brud op over 960 US-cent være gode tegn for europæiske producenter af rapsfrø, eftersom en fortsat optur i prisen for sojabønner i givet fald vil smitte positivt af på prisen for rapsfrø i Europa.

Lyt også til den nyeste markedspodcast med Peter Arendt og Jacob Lund-Larsen

CBOT-sojabønner, 1st pos.

Aktuel pris: 890 USc/Bsh

Anbefaling

Prisen for sojabønner (såvel som sojaskrå) er lav. Selvom det er gået godt opad for sojaprisen siden april måned, så er stigningspotentialet her fra ret begrænset. Skulle opturen alligevel fortsætte, så vil det kunne trække rapsprisen med op.

Analyse

Modstand: 960 USc

Støtte: 790 USc

Trend kort: Op

Trend lang: Hen

Bedre resultater for økologiske landbrug

I 2019 landede det gennemsnitlige driftsresultat for økologiske heltidslandbrug på 0,9 mio. kr., hvilket er udtryk for en betydelig fremgang i forhold til 2018, men dog lavere end resultaterne i 2016 og 2017, viser en opgørelse hos Danmarks Statistik.

Fødevarestyrelsen kontrollerer rengøring af 300 lastbiler

Fund af afrikansk svinepest i Tyskland har gjort grundig rengøring af de lastbiler, der krydser den danske grænse, vigtigere end nogen sinde. Det næste halve år kontrollerer Fødevarestyrelsen mere end 300 lastbiler.

Minister, skift spor

Regeringens krav om, at landmændene også til næste år skal så efterafgrøder i minimum samme omfang som i år for at nedbringe kvælstofudledning til vandmiljøet, møder kritik hos landboforeningen Vestjysk, som foreslår, at fødevareminister Mogens Jensen skifter spor i kvælstof-politikken og i stedet griber til andre virkemidler.

Pladsen til solcelle-anlæg strammer til

Særligt i landområderne omkring de store byer bør lodsejere, der er interesseret i at opsætte solceller, sætte i gang nu, siger rådgiver. Han vurderer, at Danmarks behov for solenergi ser ud til at være opfyldt i 2025.

Logistik og motivation

Mens logistikken er tænkt ned til mindste detalje, er Lean og medarbejdermotivation to af nøgleordene på Hestbækgaarden ved Farsø.
Side 1 af 1931 (38602 artikler)Prev1234567192919301931Next