Sojabønner kommer godt op i pris

Prisen for sojabønner er kommet pænt op siden april måned. Denne måneds WASDE-rapport fra det amerikanske landbrugsministerium bekræfter de prisstærke takter, som har gjort sig gældende hen over de seneste nu godt fire måneder.

Således tager prisen for sojabønner efter rapportens offentliggørelse et godt ryk op. For danske landmænd og producenter af rapsfrø er det for så vidt gode nyheder, at prisen for sojabønner nu er inde i en stigende bevægelse. Således vil en stigende pris for sojabønner umiddelbart give styrke til prisen for den konkurrerende rapsfrø.

Derimod kan det være knap så gode nyheder for købere af sojaskrå. Men så har du jo som køber af foder mulighed for at dække dig ind nu til det, der i det store perspektiv fortsat virker til at være en lav pris for den proteinholdige foderingrediens.

Hen over de seneste to år har prisen for sojabønner på afgrødebørsen i Chicago handlet i et sidelæns prisinterval på et relativt lavt niveau.

Det sidelæns handelsinterval går fra et bundniveau i 790 US-cent pr. bushel og op til et top- og modstandsniveau ved en pris i 960 US-cent pr. bushel. Toppen af intervallet i 960 US-cent blev en realitet ved årets begyndelse.

Test af topniveau

I forbindelse med Covid-19 var sojaprisen i april måned nede og teste intervallets bundniveau i 790 US-cent pr. bushel. Testen af intervallets bundniveau blev dog afvist, og i skrivende stund handler prisen for sojabønner således til 890 US-cent pr. bushel.

Dermed har prisen for sojabønner nu retning op mod intervallets top i 960 US-cent pr. bushel.

De tekniske indikatorer er på basis af ugegrafen begyndt at udvise styrketegn. Det vil dermed sige, at styrken er tiltagende for prisen for sojabønner.

Kan rykke rapsprisen op

Dermed bekræfter den tekniske analyse den prisstærke rapport fra det amerikanske landbrugsministerium, der udkom onsdag aften. Dog er der fortsat masser af sojabønner ude på det globale marked. Derfor er det også tvivlsomt, om prisen for sojabønner skal bryde over intervallets modstandsniveau ved 960 US-cent.

Skulle det alligevel lykkes for prisen for sojabønner at bryde op over modstand ved 960 US-cent, vil den lange trend i givet fald vende fra sidelæns til op.

Derfor vil et brud op over 960 US-cent være gode tegn for europæiske producenter af rapsfrø, eftersom en fortsat optur i prisen for sojabønner i givet fald vil smitte positivt af på prisen for rapsfrø i Europa.

Lyt også til den nyeste markedspodcast med Peter Arendt og Jacob Lund-Larsen

CBOT-sojabønner, 1st pos.

Aktuel pris: 890 USc/Bsh

Anbefaling

Prisen for sojabønner (såvel som sojaskrå) er lav. Selvom det er gået godt opad for sojaprisen siden april måned, så er stigningspotentialet her fra ret begrænset. Skulle opturen alligevel fortsætte, så vil det kunne trække rapsprisen med op.

Analyse

Modstand: 960 USc

Støtte: 790 USc

Trend kort: Op

Trend lang: Hen

Læs også