Styrelse svarer på tvivlsspørgsmål om nye firmabil-regler
Nye registreringskrav for varebiler har høstet mange spørgsmål. Færdselsstyrelsen svarer her på de mest gængse.

Dansk Byggeri har samlet styrelsens svar på en række tvivlsspørgsmål om de nye krav for varebiler, der bruges til firmakørsel. Arkivfoto
Alle varebiler over to tons, der anvendes i forbindelse med en virksomheds aktivitet, skal registreres fra den 1. juli. Det har medført, at en del medlemmer hos Dansk Byggeri har stillet en række tvivlsspørgsmål, og dem har Færdselsstyrelsen nu forsøgt at svare på.
Grundlæggende betyder de nye regler, at også biler på papegøjeplader skal registreres. Det er kun biler, der udelukkende anvendes privat, der ikke skal registreres.
For at der kan være tale om firmakørsel, må transportopgaven kun være en hjælpefunktion – det vil sige en mindre del i forhold til virksomhedens samlede aktiviteter.
Ved firmakørsel forstås kørsel med gods, der tilhører den pågældende virksomhed. Der er også tale om firmakørsel, hvis virksomheden kører med gods, som denne lejer, udlejer, låner eller har i sin besiddelse med henblik på køb, salg, fremstilling, behandling, bearbejdning eller reparation.
Leasingselskab skal kontaktes
Der skal pr. 1. juli ligge en udskrift af registreringsattestens del 1 i bilen. Man skal altså bestille en ny attest på papir hos Motorstyrelsen. Det er tilladt at have en kopi af attesten i bilen, hvilket også Færdselsstyrelsen anbefaler.
I forbindelse med leasingbiler kan brugeren godt foretage selve registreringen i motorregistreret, men da leasingselskabet ejer bilen, skal selskabet bestille selve udskriften, og man er nødsaget til at kontakte dem herom.
Dansk Byggeri har været i dialog med leasingselskabernes brancheforening, og flere selskaber opkræver ikke betaling for deres arbejde med at bestille og sende nye registreringsattester.
Man registrer varebiler, som anvendes til firmakørsel på motorregistister.skat.dk, under menuen »registrering og rediger tilladelse«.
• Hvis man uden betaling medbringer materialer eller værktøj mv. for en kollega til eller fra den samme byggeplads, man selv arbejder på.
• Det er firmakørsel, når man kører affald bort som en del af en samlet entreprise, eksempelvis i forbindelse med en ombygning eller udskiftning af vinduer.
• Det er firmakørsel, når man medbringer varer eller materialer, som man tilpasser hos kunden, når transporten er en hjælpefunktion.
Kilde: Færdselsstyrelsen