Uddannelse hjalp nyetableret

Mælkeproducent Steffen Nykær Olesen tror også, at han havde været selvstændig i dag uden sin uddannelse i bagagen, men han er overbevist om, at især hans agrarøkonomuddannelse har gjort mange ting lettere.

Steffen Nykær Olesen blev færdig som agrarøkonom fra Nordjyllands Landbrugsskole i sommeren 2017. Dengang var tankerne om at overtage Barkholt midt mellem Bindslev og Tversted i Vendsyssel allerede i fuld gang.

Det lykkedes i 2019. Måske var det også lykkes, hvis Steffen havde stoppet sin uddannelse efter faglært landmand, men han tror selv på, at uddannelsen har gjort flere ting nemmere.

- At jeg har haft mere uddannelse på papiret, har givet mere tillid fra banken, fortæller Steffen Nykær Olesen, som samtidig med agrarøkonomuddannelsen tog en merkonomuddannelse.

Faglig ballast

Det er især de sidste år som agrarøkonom, som har rustet ham gennem processen omkring at blive selvstændig.

- Vi havde et fag, der hed»projektledelse«. Det har jeg virkelig brugt i etableringen. Det har givet mig en mere systematisk tilgang til tingene og lært mig, at der ikke kun er én løsning. Jeg har lært at afsøge mulighederne, at der er flere måder at blive selvstændig på, forklarer han.

Steffen Nykær Olesen er 1 ud af 8 i en klasse med 20, som i dag er selvstændige.

Teori og praksis

Steffen Nykær Olesen har lært meget af en lang række virksomhedsbesøg og opgaver om helt andre erhverv end landbrug.

- Noget af det, jeg godt kan lide ved agrarøkonomuddannelsen, er, at man ikke skelner mellem køer, grise og planter. Man griber det an på en anden måde. Man ser for eksempel på investeringer og om de hjælper på bundlinjen. For hvis ikke, hvorfor så investere?

Mange af de opgaver, den unge mælkeproducent lavede på skolen, omhandlede Barkholt. Og han må i dag erkende, at han bruger samtlige af dem endnu.

- Jeg har blandt andet lavet en strategiplan, som ligesom er grundlaget for ejendommen, forklarer han.

Ledelse og økonomi

I dag har Steffen været selvstændig i knap to år, og han griber stadig fat i rygsækken med værktøjer, som Nordjyllands Landbrugskole gav ham.

- I det daglige er det meget ledelse og økonomi. Jeg har to ansatte: En faglært landmand, som er 25 år ældre end mig selv og en elev, som er 5-6 år yngre end mig, og der er virkelig stor forskel på, hvordan man gør, forklarer han.

- En anden ting i det daglige er, at man har lært at se på tal. Både nøgletal, en regning eller et regnskab, sige Steffen Nykær Olesen, som er rigtig glad for, at han valgte at læse videre.

teba@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 55 15 87

Læs også