På charmeoffensiv for danske landbrugsløsninger i Asien

Danske landbrugsløsninger med grønt potentiale skal ud over landets grænser. Derfor er fødevareminister Jacob Jensen (V) i disse dage på besøg i Japan og Sydkorea.

Der er store grønne ambitioner i den danske agroindustri, og de ambitioner skal gerne resultere i eksport af industri, der kan bekæmpe klimaforandringerne på globalt plan.

Derfor er fødevareminister Jacob Jensen (V) i disse dage på et besøg i Japan og Sydkorea. Det skriver Fødevareministeriet.

Med sig i kufferten har ministeren en klar ambition om, at Danmark og danske virksomheder skal være ledestjerner, når det kommer til at sætte ambitiøse mål for mere bæredygtig fødevareproduktion og bidrage med grønne løsninger. 

Vil have aftaler på plads

Danske ambitioner kan ikke bære den grønne omstilling alene, og Fødevareministeriet planlægger derfor at indgå samarbejdsaftaler med både Japan og Sydkorea, som styrker samarbejdet om innovative løsninger på tværs af landegrænser. Fødevareministeren glæder sig over det, der er hans første møde af den art som minister.

- Det er min forventning, at det bliver lige dele spændende og udbytterigt.  Vi kan bryste af en meget ambitiøs sektor herhjemme, og det glæder jeg til at vise frem ude i verden. Personligt ser jeg frem til at høre forskellige perspektiver på, hvad der rører sig i fødevare- og landbrugssektoren i både Japan og Sydkorea, som vi måske endda kan lade os inspirere af hjemme i Danmark, siger han og fortsætter:

- Det er samtidig forventningen, at vi i begge lande giver hånd på en fælles aftale om at udvikle samarbejdet om den bæredygtige omstilling af vores respektive fødevaresektorer. Der er så meget, vi kan lære af hinanden på trods af vores forskellighederm siger Jacob Jensen.

Skal til ministermøde

Han skal mødes med fødevareministrene fra Japan og Sydkorea for blandt andet at drøfte samarbejde om grønne initiativer, eksport af fødevarer og økologi. 

Samtidig giver besøget i Japan anledning til at kickstarte en kampagne, der skal markere danske fødevarer som ikke alene af højeste kvalitet, men også bæredygtige.

I løbet af ugen vil førende fødevarevirksomheder fra både Japan og Sydkorea deltage, ligesom repræsentanter fra nogle af de største danske fødevareproducenter også er på deltagerlisten. 
Formålet med eksportfremstødet er nemlig også at sætte fokus på et endnu stærkere samarbejde mellem fødevarevirksomhederne på tværs af landegrænserne, så de i fællesskab kan tage et større ansvar for en grønnere og mere bæredygtig fødevareproduktion fremover.  

Især Japan, men også Sydkorea, er vigtige samhandelspartnere for Danmark på fødevareområdet. I 2021 købte Japan for 4,7 milliarder kroner fra den danske fødevareklyngem, mens Sydkorea lagde knap 1,9 milliarder kroner i Danmark på området. 


 

Læs også