EU beskytter kroatisk svinerace
Europa-Kommissionen har inkorporeret svinearten »Meso Crne slavonske svinje« til de såkaldte beskyttede oprindelsesbetegnelser, skriver EFA News.
Det nye navn vil blive tilføjet til en omfattende liste på 1.680 beskyttede landbrugsprodukter.
Kødet præsenterer en mørk farve og karakteriseres af høj kompakthed, en betydelig andel af intramuskulært fedt og minimal vandudledning. Den forhøjede fedtprocent i musklerne forklarer kødets ømhed og saftighed ved tilberedning, hvilket giver det en blød tyggekonsistens, skriver mediet.
Kvaliteten og karakteristikken af »Meso Crne slavonske svinje« udspringer af dets genetiske baggrund, dens frie bevægelighed og anvendelsen af specielt foder samt den længere opfedningsperiode på grund af den lavere gennemsnitlige daglige vægtforøgelse.
I Kroatien besidder grisen en symbolsk betydning. Det lokale samfund har en skik, hvor grisen graver sin snude ned i jorden og skubber den frem som et tegn på held og lykke. Af denne grund udgør flæskesteg en traditionel ret til at hilse det nye år velkommen.