»Uforklarlige« krav om flere efterafgrøder rammer Sjælland, Lolland og Falster

Vandområderne i Østdanmark har fået meget større krav til kvælstofreduktion end i den forrige vandplan.

En række omrokeringer af krav til kvælstofreduktion, og derved efterafgrøder, i forbindelse med Miljøstyrelsens vandplaner, bliver kritiseret i skarpe vendinger af formand for rådgivningsselskabet VKST Torben Hansen, der også er formand for L&F Planter. En række omrokeringer, han betegner som »lugtende langt væk af regnearksøvelser«. 

- Der er kommet nye og store krav til kvælstofreduktion til trods for, at Miljøstyrelsen kaldte den forrige vandplan for verdens bedste og mest gennemarbejdede. Så hvad pokker er der sket de sidste syv år, siden man har vendt det hele på hovedet, og alle indsatserne er flyttet fra vest til øst, lyder kritikken fra Torben Hansen i en pressemeddelse.

I denne vandplan kan man konstatere, at områder som Nakskov, Rødsand på Lolland og Falster samt Isefjord og Roskilde Fjord har fået et øget krav om efterafgrøder.

Ændringerne i vandplanerne betyder ifølge Torben Hansen, at der er nogle af områderne, hvor man går fra nul efterafgrøder til braklægning. Og det undrer både formanden I VKST og de erhvervspolitiske konsulenter, der har lavet høringssvar til vandplanerne. 

- Nogle steder går vi fra nul til 100 i efterafgrøder. Det lugter langt væk af en national regnearksøvelse, hvor man bare flytter rundt på kvælstofreduktionen for at få regnestykket til at gå op, siger Torben Hansen. 

Ingen tillid til Miljøstyrelsen

Landbrug & Fødevarer har spurgt Miljøstyrelsen om, hvad forklaringen er på de nye krav til efterafgrøder i Østdanmark, og fra styrelsen lyder det ifølge Torben Hansen, at modellerne er blevet bedre. Men det svar godtager Torben Hansen ikke:   

- Hvordan kan vi have tillid til Miljøstyrelsen, når de ikke kan give anden forklaring på de enorme ændringer, end at modellerne er blevet bedre siden den forrige vandplan. Og betyder det så, at der er nogen, der er blevet reguleret på et forkert grundlag de sidste syv år? spørger Torben Hansen, der ikke lægger skjul på, at han finder det meget utroværdigt, at der kan ske så store ændringer fra den ene vandplan til den anden. 

Ifølge Torben Hansen er der flere uforklarlige ændringer i reduktionskravene i de vandplaner, som blandt andet VKST har givet høringssvar til. Det gælder blandt andet oplandet til Øresund, der i forrige vandplan havde meget store reduktionskrav, men som nu går fri af efterafgrøder. Samtidig er kravet om efterafgrøder flyttet over på den anden side af Nordsjælland, hvor Roskilde Fjord pludselig nu står for skud. 

- Vi har haft flere landmænd omkring Roskilde Fjord, der gerne ville lave minivådområder, men dengang fik de og vi nej af Landbrugsstyrelsen med den begrundelse, at der ikke var nok kvælstof at fjerne. Og nu ser de samme landmænd så ind i en masse efterafgrøder. Det fortæller jo bare, at der absolut ingen faglighed er i vandplanerne, lyder kritikken fra VKST’s formand. 

Effektivt Landbrug har været i kontakt med Miljøstyrelsens presseafdeling, der ikke er vendt tilbage på henvendelsen inden for avisens deadline.

Læs også