bannerPos

Landboforeninger griber det juridiske våben

Tre - måske fire landboforeninger - indleder nu en forundersøgelse omkring en stævning af staten for vandområdeplanerne.
16-06-2020 11:52

Landbrugsorganisationer går sammen om at få lavet en juridiske forundersøgelse og om nødvendigt gå til domstolene for at stævne staten for vandplanerne.

Tre syd- og sønderjyske landbrugsorganisationer har onsdag bedt advokat Philip S. Thorsen fra advokatfirmaet Mazanti-Andersen Korsø Jensen om at udarbejde en juridisk forundersøgelse med henblik på at vurdere mulighederne for at stævne staten for vandplanerne og de virkemidler, landbruget skal anvende for at nå de uopnåelige målsætninger. Det oplyser foreningerne i en pressemeddelelse. 

Læs mere om sagen i onsdagens udgave af Effektivt Landbrug, som udkommer både på print og digitalt.

Landbrugsorganisationerne Kolding Herreds Landbrugsforening, Sønderjysk Lbf. og LandboSyd har skabt det økonomiske fundament og dermed sikret, at den juridiske forundersøgelse kan blive en realitet, lyder det. Her lyder det også, at Centrovice i denne uge beslutter, om de tilslutter sig og bliver en del af styregruppen, og andre lokale, regionale og landsdækkende landbrugsorganisationer samt landmænd opfordres til at støtte op om det juridiske skridt.

Med i styregruppen er: Hans Damgaard, KHL, Mogens Dall, LandboSyd og Christian Lund, SLF, samt eventuelt Torben Povlsen, Centrovice.

Styregruppen tager udgangspunkt i, at målsætningen for vandplanerne er forkert, og at der i loven ikke er blevet taget hensyn til proportionalitetsprincippet, der tilsiger, at der skal være proportionalitet – rimelighed – mellem ulemper og omkostninger på den ene side og nytten på den anden side.

Styregruppen gør opmærksom på, at dette juridiske skridt ikke alene omhandler de aktuelle og omdiskuterede efterafgrøder, men både målsætning og de efterfølgende virkemidler – dvs. hele lovgivningen. Dermed kommer en lang række punkter i spil, og styregruppen har i den forbindelse planer om at få udregnet de økonomiske omkostninger ved bl.a. efterafgrøder på 50 ejendomme rundt om i landet og lade materialet indgå i arbejdet.

Det forventes, at et samlet sagskompleks kan løbe op i advokatomkostninger i millionklassen, men set i forhold til landbrugets samlede tab som følge af vandområdeplaner og de tilhørende lovindgreb, kan det vise sig at være en nødvendig omkostning. Mange landmænd ser næringstofs-reduktionen og bl.a. efterafgrødekravet som en stor økonomisk byrde med risiko for en negativ gevinst for vandmiljøet.

- Vi har delt tankerne om at tage dette juridiske skridt med andre i landbruget, og vi oplever opbakning fra mange sider. Det ulmer i landbruget, når vi bliver pålagt masser af restriktioner samtidig med, at spildevand bliver hældt direkte ud i vores farvande med myndighedernes velsignelse, siger Mogens Dall i pressemeddelelsen på vegne af styregruppen.

- Vi har forsøgt med dialog, men vi oplever, at vi ikke bliver hørt og ikke får svar på vores mange fagligt funderede spørgsmål. Derfor tager vi i afmagt dette skridt velvidende, at det er en alvorlig sag at bruge det juridiske våben i forhold til staten. Men der er ikke andre veje tilbage, siger Mogens Dall.

Meldingen fra landboforeningerne kommer efter, at Agerskovgruppen i weekenden meddelte, at de nu bliver til en regulær forening, som vil stævne staten for målrettet efterafgrøder. 

 

ege

 

Store indflytningsdag hos DLG

Forleden var det store indflytningsdag hos DLG-koncernen, hvor 250 medarbejdere rykkede ind i nyt domicil i Fredericia. Når flytningen og sammenlægningen i virksomheden er fuldendt efter sommerferien, vil 350 medarbejdere have deres daglige gang i det nye hovedsæde i Fredericia

S.D. Kjærsgaard idømt bøde

S. D. Kjærsgaard er idømt en bøde på 100.000 kroner for at have bestukket den kommunale topchef i Aarhus Kommune, skriver Aarhus Stiftstidende.

LandboNords generalforsamling blev også digital

Torsdag aften afholdt LandboNord generalforsamling digitalt. Her var budskabet blandt andet, at hverken forretning eller forening har ligget i dvale under COVID-19 nedlukningen af Danmark.

To par skadedyrsbekæmpere er flyttet ind hos landmand på Mols

Hvad gør man, når en ellers velkommen gæst, kvitterer for gæstfriheden ved at gylpe på gulvet og skide ned ad væggen? Så bygger man dem en bolig. Det gjorde landmand Jørgen Ivar Mikkelsen fra Mols, som nu har hele to par økologiske skadedyrsbekæmpere boende.

200 mio. kroner ekstra til et grønnere landbrug i 2021

I 2021 kan der komme flere minivådområder, mere ny skov og mere teknologi, der gør landbruget grønnere. Det er resultatet af regeringens beslutning om at overføre syv procent af den direkte landbrugsstøtte i 2020 til grønne tiltag i landdistriktsprogrammet fra 2021 og frem.

Stille hvedeeksportmarked

Investeringsfondene satte sig på hænderne forud for forlænget weekend i det amerikanske. Argentinsk sojaindustri lider.

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.
Side 1 af 1871 (37411 artikler)Prev1234567186918701871Next