Danish Crown: - Markedet går ind i en ny fase

Til trods for tyske prisstigninger fastholder Danish Crown svinenoteringen på 9,50 kroner pr. kilo for uge ni. Noteringen for søer over 126,4 kg stiger med 30 øre.

- Mens eksporten til Kina og det øvrige Asien fortsat er stærk, så er efterspørgslen på tværs af Europa fortsat moderat. Derfor er det en hård kamp at få løftet priserne på de varer, der skal sælges fersk i Europa.

Sådan lyder det i Danish Crowns ugentlige markedsberetning torsdag, hvor koncernen meddeler, at den fastholder svinenoteringen på 9,50 kroner pr. kg.

Den tyske omsætter-organisation VEZG, der på vegne af de tyske landmænd sætter den tyske notering, hævede onsdag noteringen med 9 eurocent (cirka 67 øre) til 1,30 euro (9,69 danske kroner), fordi de mærker en stigende efterspørgsel på slagteklare grise. 

- Det er ikke overraskende for os, at vi ser dette udspil fra de tyske landmænd efter et halvt år med en meget lav tysk notering. De ved ligesom resten af Europa, at der nu er færre grise til slagtning i Tyskland, men de kan også se, at slagtekapaciteten er stort set uændret. Derfor forventer de kamp om grisene mellem de tyske slagterier, ligesom vi så i en længere periode for 2-3 år siden, og den kamp har de sat scenen til nu, forklarer Jais Valeur, der er administrerende direktør i Danish Crown.

Timingen overrasker

Mens det ikke er overraskende, at de tyske landmænd vil kæmpe for at presse noteringen i Tyskland op, så er det ifølge Jais Valeur overraskende, at de spiller ud allerede nu, og ikke ventede til at der kommer gang i genåbningerne på tværs af Europa, når corona-pandemien begynder at klinge af.

- Det eneste rigtige lyspunkt i markedet lige nu er en god efterspørgsel på skinker, der drives af en tro på, at der snart kommer gang i café og udelivet i Syd- og Mellemeuropa. Salget af forender, bove og nakker er jævnt, mens markedet for brystflæsk, kamme og bacon godt kan blive bedre, står der i markedsberetningen.

- Den efterspørgsel, som vi ser i øjeblikket, er bestemt ikke overvældende. Priserne er stabile, men kunderne trækker hurtigt følehornene til sig, når vi forsøger at presse priserne op. Løftet i priserne kan muligvis komme nu, fordi de store tyske slagterier nu er tvunget i markedet med højere priser, men det store spørgsmål er, om markedet kan bære det, siger Jais Valeur.

Fastholder notering

Det er ikke længe siden, at Tyskland var det land i Europa, der slagtede flest grise. Først blev de overhalet af Spanien, og nu har udbruddet af afrikansk svinepest fået mange landmænd til at stoppe produktionen. Samtidig er det ikke længere attraktivt for hollandske landmænd at sende deres grise til slagtning i Tyskland, og det kan få stor betydning for de tyske slagterier.

- Tyskerne står nu i samme situation, som vi gjorde i Danmark i mange år. Slagtekapaciteten er større end udbuddet af grise, så strukturen skal tilpasses. Vi driver selv slagteri i Tyskland. Det er velinvesteret og blandt de største anlæg i Tyskland, så vi er godt rustet, men spørgsmålet er, hvor langt vores konkurrenter vil gå, inden de vælger at lukke anlæg. Jeg er ikke i tvivl om, at vi vil se en tilpasning, men tidshorisonten er umulig at spå om, siger Jais Valeur    

Til trods for den markante stigning i den tyske notering, så afregnes Danish Crowns leverandører ifølge Landbrug & Fødevarers opgørelse fortsat 1,69 kroner mere pr. kilo end deres tyske konkolleger.

Udsætter 30.000

Ifølge Danish Crown blev tilmeldingen til uge 8 igen lavere end forventet, og det betyder, at der udsættes omkring 30.000 grise til uge 9.

- To uger med lav tilmelding har gjort, at Danish Crown har indhentet puklen af udsatte grise hurtigere end forventet, men den gennemsnitlige slagtevægt ligger fortsat over 90 kg. Andelsejerne opfordres derfor til at tilmelde grise, da det er vigtigt med fuld kapacitetsudnyttelse frem mod påskens helligdage, skriver de om slagtesituationen.

db

Læs også

Inventarfirma indgår samarbejde med handelsplatform
HKScan gør sojaen ansvarlig
Covid-19 gav elev en stejl læringskurve
Amerikansk storspiller skal lede R&D-teamet hos DLF
Nordjysk firma bliver distributør af LED-lys
Sagro ansætter ny kommunikationschef