Plæneklippere, hønsefoder, plovskær, skruetrækkere, arbejdshandsker, læggekartofler, træsko, kileremme, splitter, fittings, søm, skruer og bolte i alle størrelser.

Landmænd og hobbyfolk må nærmest få tænderne til at løbe i vand, når de træder ind i butikken hos Else og Otto Egelund Jensen i Stenstrup.

Hylderne er spækket fra gulv til loft med alskens fornødenheder, og såmænd er der også blevet plads til en udstilling af malkemaskiner, som er den snart 75-årige indehavers store passion.

30 leverandører

- Jeg har altid lyttet til kundernes behov, og uden at prale tror jeg, vi kan opfylde de flestes ønsker i butikken. Har vi ikke den pågældende del, bruger vi tid på at skaffe den, siger Otto Egelund Jensen, der vurderer, at varelageret for længst har rundet millionen i værdi.

Med over 30 leverandører, og heriblandt de store engrosfirmaer Kramp og Granit, og med altid omkring 50 nye småmaskiner og det enorme udbud af nye og ældre butiksdele, har parret det, man roligt kan betegne som en velassorteret forretning.

Og ikke nok med det, kunderne kan faktisk også få repareret plæneklipperen (hvis den altså ikke er købt i et byggemarked, bemærker Otto).

Værksted i butikken

I det lille værksted bagest i butikken tilbyder Otto Egelund Jensen også at skifte kæden på motorsaven eller reparere havefræseren. Han sætter gladelig skaft på kunders redskaber og reparerer også andre smådele.

På et slibeapparat kan kunderne få ordnet måske kreaturklipperen, slebet køkkenknive eller endog kødhakkeren.

- Alt for kunderne. Jeg er jo handelsmand, men jeg gør det også for at tjene penge.

Fødselsdag og jubilæum på lørdag

- Og så holder det os aktive, smiler parret, der henholdsvis er 70 år (Else fyldte rundt i november) og for Ottos vedkommende står overfor sin 75-års fødselsdag på lørdag, den 20. marts.

Samme dag er det præcist 35 år siden, at han startede sin handelsvirksomhed, E. Jensen Landbrugsartikler, på ejendommen Væltenbjerg i Rudme Bjerge uden for Stenstrup.

På fødselsdagen og jubilæumsdagen holder de – som altid lørdag formiddag – åbent. Men på grund af coronaen bliver det uden festivitas og servering i butikken. Til gengæld vil der i de efterfølgende to uger være ekstra gode jubilæumstilbud i butikken midt i Stenstrup by.

Færdselsuheld

Otto Egelund Jensen blev efter sin opvækst i skovfogedhuset ved Brahetrolleborg og som karl på flere gårde uddannet landmand. Det skete på Asmildkloster Landbrugsskole ved Viborg, hvor han fortsatte to år som bestyrer for skolens landbrug, og hvor han her fandt den unge kokkepige, som han næste år kan fejre guldbryllup sammen med.

Else har nu i 25 år arbejdet i butikken, efter hun måtte forlade sit job som hjemmesygeplejerske.

- Det var nødvendigt, da Otto blev kørt ned ude på hovedvejen på vej til Agromek. Det var alvorligt, og det var det igen for fem år siden, hvor han blev syg og lå på sygehuset et halvt års tid, fortæller Else Jensen, mens hun beredvilligt henter varer fra hylderne, afregner og endog tilbyder en kunde at hjælpe med at bære det ud til bilen.

Salgsvogn i 25 år

Efter tiden som landmand, blandt andet med 60 jerseykøer på Tårup Overgård i Gelsted, startede Otto Egelund Jensen i 1986 med salget af landbrugsartikler. Det var ikke mindst med inspiration fra sin tvillingbror Arne, som drev maskinforretning i Humble.

En lastbil blev fyldt med datidens fornødenheder, især uoriginale dele til malkemaskiner, og på et tidspunkt med over 18 forskellige slags pattegummi gik det afsted på de fynske landeveje.

- I starten bankede jeg på hos landmænd, og forretningen blev hurtigt bygget op med mange faste kunder, som ringede efter mig, fortæller Otto Egelund Jensen, som i 25 år kørte med salgsvognen, frem til uheldet på hovedvejen.

I de første år var det hver dag fra mandag til torsdag, men da butikken først blev etableret på ejendommen derhjemme og otte år efter i Stenstrup, blev der kun kørt ud om eftermiddagen.

Også i morgen

- Jeg tror, jeg havde over 1.000 kunder på det meste af Fyn. En del af landbrugene er nedlagt i dag, men heldigvis kommer stadig mange landmænd, også store, driftige folk, i butikken. Det er bare herligt, siger den sydfynske handelsmand.

På spørgsmålet om parret har planer om at stoppe lyder det: - Vi er her også i morgen. Og så længe helbredet holder.

- Det er vort liv, og faktisk har vi jo bevist efter alle de år, at vi godt kan arbejde sammen, smiler Else og Otto, der har åbent i butikken hver tirsdag, onsdag og fredag fra 8 til 17, og om lørdagen fra 8 til 12. Også på fødselsdagen og jubilæumsdagen på lørdag.

Otto Egelund Jensens opvækst som skovfogedsøn, siden landmand og handelsmand sætter sit præg på hans og hustruen Elses ejendom Væltenbjerg i Rudme Bjerge.

Godt gemt væk i skovområdet har han ikke mindre end 23 veterantraktorer i maskinhaller og skure sammen med et utal af ældre redskaber, lige fra den første Rational roeoptager, en jubilæumsmodel af en Taarup grønthøster, hakkelsesmaskine, kvashuggere, vogne, plove og såmaskiner.

En Dronningborg mejetærsker er også blandt de alskens maskiner, som han har handlet sig til eller fået foræret.

Busfuld malkemaskiner

Midt i det hele står en udtjent bus fra nabofirmaet, Vester Skerninge Bilerne.

- Det er landets eneste museum for malkemaskiner, fortæller 75-årige Otto Egelund Jensen, og byder indenfor i den forhenværende skolebus med rækker med pulsatorer, malkemaskindele og andet malkeudstyr.

- Min mor var samler, og da hun fyldte hundrede i år 2000, fik jeg ideen til museet. Bussen fik jeg for et par år siden, og nu mangler jeg kun at sælge nogle få af sæderne for at få plads til flere malkemaskiner, lyder det fra handelsmanden, inden han viser endnu et museum.

Det er en skurvogn fyldt med save, økser, skovredskaber og motorsave.

- Noget er fra min fars tid som skovfoged, og meget andet har jeg fået med tiden, siger den sydfynske »museumsinspektør«, og viser flere skovmaskiner langs skovvejen.

Det er her, veteranklubben i flere år har holdt skovdag med mange af maskinerne i drift. Det håber Otto Egelund Jensen kan ske igen, så snart coronaen er ovre.

Business