Fynsk slagter med sydjyske vækstmål
Gelsted Slagteren på Fyn oplever vækst og fremgang, og er med sin over 100 års historie nærmest et fynsk brand indenfor slagtervirksomhed. Samtidig ser medejer Kristian Kyed et stort potentiale i Sydjylland, hvor man fremadrettet vil satse på endnu flere leverandører og kunder.
Gelsted Slagterens historie går helt tilbage til 1906, og meget er sket siden til i dag, hvor det er Kristian Kyed og Ole Sloth Nielsen der ejer virksomheden. En slagtervirksomhed med eget slagteri og butik i den lille fynske by Gelsted, blot få kilometer fra Lillebæltsbroen til Sydjylland. Den daglige drift og produktion står slagtermester Thomas Grønbæk i spidsen for.
Og netop Sydjylland er et område, som Kristian Kyed nu især retter kikkerten imod, i målet om fortsat vækst og ekspansion for Gelsted Slagteren. Samtidig vil man fremadrettet fokusere langt mere på slagteri- og forarbejdningsvirksomhedsdelen, og langt mindre på sin egen butiksdel:
- Vi har været inde og analysere på det. Butiksdriften er sværere for os, forklarer Kristian Kyed, der blandt andet fremhæver lønomkostninger.
Det sammenholdt med den generelle vækst i antallet af gårdbutikker, butikscentre og supermarkeder med slagterafdelinger, sammen med stadigt færre mindre slagterier, ser Kristian Kyed et stort potentiale hér.
- Fremadrettet vil vi satse 100 procent på slagtekunder med returslagtninger til specialgårdbutikker, naturkvæg, krogræsser-laug m.fl, forklarer Kristian Kyed, der også har et godt øje til almindelige landmænd med få kreaturer og slagtninger helt ned til enkeltdyr.
Og med placeringen i Gelsted tæt på det syd- og sønderjyske område afstandsmæssigt, og samtidig et kvægtungt område, ser Kristian Kyed et stort vækstpotentiale hér.
Kundekrav og vejledning
Tid er penge, og for kunder og forbrugere, der vil have kød på middagsbordet, handler det om flere forhold.
- Det er mere komplekst nu en tidligere. Kunder stiller større krav til kød og vejledning. Forarbejdningen er mere detaljeret, og det skal være nemt at pakke kødet, forklarer Kristian Kyed.
Blandt andet af samme grund tilbyder man ikke bare slagterekspertise hos Gelsted Slagteren.
- Kunderne har også mulighed for at få vakuumpakket sit kød så det er klar til indfrysning eller køleopbevaring.
Gelsted slagteren gør også meget ud at vejlede kunderne under parteringen i anvendelsen af de forskellige kødstykker.
Ombygning, udvidelse og modernisering
Kristian Kyed og Ole Sloth Nielsen overtog Gelsted Slagteren i 2014. Siden er der sket en del i virksomheden og dens faciliteter.
Kvægstalden er blevet ombygget af hensyn til dyrevelfærd, så det nu er muligt at håndtere løse dyr.
- Vi byggede stalden om så vi kan håndtere dyr uden grime hele vejen fra landmand til slagteri, forklarer Kristian Kyed, og tilføjer at stalden nu er løsdriftsstald med skydeboks.
Foruden kvæg, slagtes der også grise, får og lam hos Gelsted Slagteren, som man ligeledes har faciliteter til. Og der er plads til flere – interesserede mulige leverandører er velkomne til at kontakte slagteriet, opfordrer Kristian Kyed.
En niche er slagtning af dådyr, og fremadrettet – måske – kaniner, vurderer Kristian Kyed, ud fra kontakter han har til tidligere minkavlere, der har undersøgt muligheden for at starte op med kaninavl i deres minkfaciliteter, der i dag står tomme.
Omkring forarbejdning af kød har man investeret i nyt maskineri til pølseproduktion, ligesom virksomheden også er blevet engros autoriseret. Dette er især vigtigt for gårdbutikker som videresælger kød til restauranter, supermarkeder m.m.
Se mere på www.gelstedslagteren.dk.