Danish Crown fyrer 100 medarbejdere i Tyskland

Manglende mulighed for eksport til lande udenfor Europa får Danish Crown til at halvere produktionen på en udbeningsfabrik i Tyskland. Omkring 100 medarbejdere mister deres job.

Danish Crown skærer 100 medarbejdere på udbeningsfabrikken i Boizenburg i Tyskland. Det sker som konsekvens af udbruddet af afrikansk svinepest i Tyskland i efteråret 2020, der satte en stopper for eksporten af tysk grisekød til stort set alle lande udenfor Europa.

På fabrikken, der ligger 60 kilometer øst for Hamburg, er der gennem næsten to årtier blevet udbenet forender fra danske grise til salg både i EU og på eksempelvis det japanske marked. 

Netop Japan har gennem de seneste år været central for afsætningen af produktionen i Boizenburg, men uden udsigt til at få genåbnet eksporten til netop Japan, er det ikke økonomisk holdbart at opretholde aktiviteten på det hidtidige niveau.

- Vi har gennem det seneste halve år været udfordret i forhold til at opnå acceptable priser i Europa for de varer, vi kan producere i Boizenburg, fortæller Per Laursen, produktionsdirektør i Danish Crown Pork.

- Der er ikke udsigt til en snarlig vending, så derfor må vi nu træffe den tunge beslutning at halvere produktionen ved at lukke det ene skift og opsige 100 medarbejdere, tilføjer han.

Ingen anden udvej

Afdelingen i Boizenburg blev etableret tilbage i 2002, og i de første mange år var produktionen i høj grad lagt an på eksport til Rusland. Da Rusland lukkede for importen af grisekød fra EU i 2013, blev produktionen med succes omstillet til blandt andet det japanske marked. Det marked er nu også lukket for varer produceret i Tyskland, og derfor er det nødvendigt at tilpasse produktionen.

Selv om produktionen er baseret på dansk grisekød, så kan produkterne ikke eksporteres til de lande udenfor EU, som har lukket ned for importen af grisekød fra Tyskland, da produkterne umiddelbart vil fremstå som tyske i toldpapirerne.

- Vi har vendt alle sten i bestræbelserne på at opretholde produktionen, men det giver ikke mening at fortsætte på det hidtidige niveau, når vi kan opnå bedre priser ved at eksportere varerne ud af Danmark, siger Per Laursen.

Medarbejderne på fabrikken i Boizenburg blev orienteret om beslutningen onsdag morgen.
 

Læs også