Dyreværnsorganisation imod forslag om kaniner i minkbure

Et samarbejde mellem tidligere danske minkavlere, landbrugskonsulentfirmaet Sagro og studerende fra Aarhus Universitet har sammen skulle undersøge, hvad man kunne bruge de nu afviklede minkbedrifter til.

I den nye model foreslår fem civilingeniørstuderende fra Institut for Forretningsudvikling og Teknologi ved Aarhus Universitet at indføre kaniner i bure i stedet for mink. Planen er kaninavl med henblik på kødproduktion, som flere lande i det sydlige Europa gør det.

Den nye model møder imidlertid kritik fra World Animal Protection Danmark, der mener, at det vil være et kæmpe tilbageslag for dansk dyrevelfærd.

- Det er en meget dårlig idé at indføre kaninproduktion i stor stil i Danmark som en redningsplanke til minkavlerne, siger Esben Sloth, kampagnechef i World Animal Protection Danmark og fortsætter:

- Vi er lige sluppet af med et erhverv, hvor dyrene i den grad led under dårlig dyrevelfærd, og det ville være absurd at indføre en ny produktion, hvor forholdene på mange måder er kendt som lige så elendige.

I forretningsmodellen for minkavlerne slår de unge civilingeniører og Sagro dog på, at klimabelastningen er mindre end eksempelvis svine- og kalveproduktion, og at produktionen derfor er klimavenlig.

Men her mener dyreværnsorganisationen, at klimaforandringerne ikke skal løses ved at gå på kompromis med dyrevelfærden.

- Udtalelserne er fordrejede

Efter Effektivt Landbrug den 3. juni bragte denne artikel, har World Animal Protection fjernet pressemeddelelsen fra deres hjemmeside. Samtidig har Effektivt Landbrug modtaget en kommentar fra Kasper Frank Christensen, der er kommunikationschef i Sagro. 

- Vi mener, præmissen for udtalelserne fra World Animal Protection er fordrejede. De studerende fra Aarhus Universitet har arbejdet ud fra en case omkring økologisk kaninproduktion, hvor hver enkelt kanin har minimum 5,4 kvadratmeter at udfolde sig på, hvilket man ikke ligefrem får indtrykket af er tilfældet i deres pressemeddelelse, siger Kasper Frank Christensen og fortsætter:

- Vi har kontaktet World Animal Protection for en dialog om den opgave, Sagro har stillet de studerende. Så hvis de er oprigtigt interesserede i, hvad de studerende er kommet frem til, er de mere end velkomne til at vende tilbage.

Læs også