Agerskovgruppe-formand: Flere årsager til slagteri-fyringer

Det handler om langt mere end krigen i Ukraine og svinepest i Tyskland, når Danish Crown fyrer op mod 350 medarbejdere, mener formand for Agerskovgruppen, Jens Peter Aggesen.

350 Danish Crown-medarbejdere på afdelingerne i Sæby og Ringsted står til fyring. Fotoet hér er fra afdelingen i Horsens. Arkivfoto: Bøje Østerlund

Forleden meldte slagterikoncernen Danish Crown ud, at op mod 350 medarbejdere fordelt på slagteriets afdelinger i Sæby og Ringsted, står til at miste jobbet grundet færre slagtegrise.

Begrundelsen lød blandt andet på stigende foderpriser og energipriser foranlediget af krigen i Ukraine, der har fået flere danske griseproducenter til at neddrosle eller helt stoppe med produktion af slagtegrise. Alt sammen efter en periode med et ellers stigende antal slagtninger, grundet situationen omkring svinepest i Tyskland.

Dansk notering sakket bagud

Men det handler om langt mere end krigen i Ukraine og svinepest i Tyskland. Det mener i hvert fald formand for Agerskovgruppen, Jens Peter Aggesen, der mener at en stor del af nedgangen i danske slagtegrise, skal findes hos Danish Crown selv:

- Nedgangen i danske slagtegrise skyldes først og fremmest en dårlig notering fra Danish Crown. Vi har set, hvordan svenske griseproducenter hen over sommeren er blevet afregnet med 17,80 kr./kg, spanske griseproducenter med 16 kr./kg, mens de danske svineproducenter er blevet afregnet med 11 kr./kg.

Efterafgrøder og høje omkostninger

Jens Peter Aggesen anerkender den situation, som krigen i Ukraine har skabt omkring udbud af korn og energipriser, men noget af det kunne være afbødet, hvis man i Danmark havde ageret anderledes – blandt andet i forbindelse med vedtagelsen af efterafgrøder, som han er indædt modstander af:

- Efterafgrøderne spiller også ind hér. De har betydet mindre dansk korn – mellem 2 – 4 tons pr. hektar. Det kunne have været en fordel for hvedeproduktionen til gavn for blandt andet husdyrproducenterne.

Jens Peter Aggesen peger også på det høje danske omkostningsniveau i forhold til griseproduktion – blandt andet dyrlægeudgifter og dyr arbejdskraft.

Ikke dygtige nok

Jens Peter Aggesen mener, at Danish Crown burde kigge indad for at finde årsagen til den krise, som danske slagtesvineproducenter står i.

- Man spørger jo vilkårligt sig selv om topledelsen i Danish Crown er dygtige nok. Man melder ud i forbindelse med fyringerne, at man vil gøre alt hvad man kan for at hjælpe de fyrede medarbejdere. Det er fint nok, men hvad gør de for landmændene? Jeg mener ikke Danish Crown er dygtige nok til at sælge kødet, siger Jens Peter Aggesen, der blandt andet peger på et andet punkt, hvor ham mener slagterikoncernen halter bagefter:

- Nogle griseproducenter oplever at efterbetaling udbetales et år efter. Jeg kender ingen steder, hvor lønnen udbetales med et års forsinkelse.

Frygter for fremtiden

Jens Peter Aggesen ser med stor bekymring for fremtiden for de danske griseproducenter, hvor han noterer sig, at der nærmest hver uge er producenter, der enten neddrosler eller stopper med griseproduktion.

- Jeg tror langt flere danske griseproducenter vil lukke, lyder vurderingen fra Jens Peter Aggesen, der generelt mener man har været for dårlige til at markedsføre dansk grisekød i butikkerne.

- Fødevarerne har tidligere været alt for billige i butikkerne, og det gælder også grisekød, konstaterer Jens Peter Aggesen omkring den aktuelle udvikling med stigende fødevarepriser i samfundet, der dog for griseproducenterne ædes mere end op af stigende omkostninger til foder og energi.

Læs også