Jørgen P. Jensen er faglig journalist ved Effektivt Landbrug indenfor planteavl og globalt landbrug.
Han har en kandidatgrad i agronomi ved Københavns Universitet og har i en lang årrække undervist i plantedyrkning på videregående landbrugsuddannelse indenfor blandt andet agrarøkonom- og driftslederuddannelserne.
Han har i 21 år været forstander på Dalum Landbrugsskole (Academy of Agricultural Business Denmark) og her stået for udvikling af skolens internationale uddannelser.
Jørgen P. Jensen er femte generation på slægtsgården på Nordfyn, hvor han driver 30 hektar med planteavl.
Den efterhånden traditionsrige Plantekongres med Årsmøde i L&Fs Sektion for Planter og efterfølgende 73 faglige indlæg er i år utraditionel med ét gennemgående emne på førstedagen.
Frem til 2027 skal en landsdækkende grundvandskortlægning gøres færdig, og de mest pesticidsårbare jorde udpeges. Men ler- og kalkjorde kan ikke som sandjorde udpeges som sårbare over for pesticider alene ud fra jordbundens beskaffenhed. - Derfor vil udpegningen ske ud fra en risikovurdering, oplyser Poul Henning Petersen, Seges Innovation.
- Samlet set kvitterer vinterhveden mange steder i årets forsøg med mellem 2.000-3.000 kg pr. hektar for årets svampebehandling, lyder det fra Hans Jørgen Bak i en foreløbig konklusion på årets forsøgsresultater.
Netop i disse dage kører høsten på maksimalt højtryk hos Brian Østergaard og på hans nabos kæmpestore farm. - Vi satser på at have færdighøstet den 22. december, og det giver pæne udbytter i år, fortæller han fra kornvognen.
Afdriftsreducerende sprøjteteknik langs markkanter kan både sikre god effekt mod ukrudt og minimal påvirkning af arealer udenfor marken.
Kunstig intelligens vinder indpas overalt og det gælder også i markbruget. - Med brug af kunstig intelligens går det både hurtigere og mere effektivt med at lave dronekort til spotsprøjtning, fortæller planteavlsrådgiver i Velas.
I fire år har Niels-Ole Buck og hans forældre dyrket vinterærter med godt udbytte. – Vi gør det for at få en lang vækstsæson, et bedre sædskifte og god jordsundhed samt for at sprede høstarbejdet, fortæller den østjyske planteavler.
- Vi planlægger at øge udlægsarealerne til høst 2026, idet vi trækker mere frødyrkning fra udlandet her til Danmark, da vi samlet set har noget af det bedste klima til dyrkning af frø her i landet, lød det torsdag på DLFs-avlermøde på Rosenfeldt gods.
Ikke mindre end 115 sukkerroedyrkere kom i julestemning af de positive indlæg om finans og teknik på Sesvanderhaves julemøde. Her kunne der berettes om stigende afgrødepriser, mens energi og renter forventes at falde
Samlet vil Anders Buus Thomsen betegne 2024 som et år over middel for sin høstkaravane-virksomhed. - Vi havde forventet at forøge vores høstarealer med 10 procent, og vi er kommet endnu højere op. Dertil har vejret været usædvanlig godt især i de sidste uger, hvor vi høstede sojabønner og majs.