Mere end traktortræk og dækspark

Gerbrig Postma fra Gåser i Vendsyssel er en af hovedpersonerne i LandboUngdoms nye kampagnevideo. For hende er det vigtigt at vise omverdenen, at LandboUngdom er andet end sjov og ballade, og at en ny generation er klar til at tage over.

Det er derfor, det er så vigtigt, at vi stå sammen om Danmarks landbrug, lyder det i kor fra Gerbrig Postma fra Vendsyssel og Bjørn Gommesen fra Harlev ved Aarhus i sidste replik i LandboUngdoms video, der skal være med til at give de unge i dansk landbrug et bedre omdømme.
Videoen blev delt på Facebook i starten af april, og er i skrivende stund blevet vist over 12.000 gange på det sociale medie.
Videoen giver et kort indblik i de to unge landmænds dagligdag på henholdsvis en kvæggård i Gandrup og et økologisk plantebrug i Harlev, og er ifølge 25-årige Gerbrig Postma et vigtigt skridt på vejen til at give de unge i landbruget et bedre omdømme.
- Det er vigtigt, at vi viser, at der altså er mange unge mennesker herude, der vil landbruget og er klar til at tage over. Samtidig skal vi også vise, at LandboUngdom ikke bare er traktortræk og at sparke dæk. Vi er seriøse omkring det her, siger nordjyden, der netop er blevet en del af landsledelsen i LandboUngdom efter to år som formand i Vendsyssel.
- Vi har været for dårlige til at vise, hvad vi laver. For vi har altså også møder om generationsskifter og mange andre seriøse ting. Det skal vi blive bedre til at formidle, for der er nogle, der fravælger LandboUngdom, fordi de tror, vi bare er en flok bonderøve, der kun tænker på at drikke fadøl.

Skal fange politikere

Selvom Gerbrig Postma for nylig har valgt at uddanne sig til inseminør, og derfor kun afløser engang imellem i malkestalden i Gandrup, ligger det hende meget på sinde, at råbe op for den yngre generation i landbruget.
- Videoen, vi har lavet, er et skridt på vejen mod at gøre mere opmærksom på os selv. Både overfor landmænd, omverdenen og ikke mindst politikerne, som gerne skulle få øjnene op for, at det altså er problematisk for mange unge landmænd at komme i gang med eget landbrug, siger hun.

Træls gennemsnitsalder

Selvom hun ikke vil pege fingre ad den ældre generation i landbruget, lægger Gerbrig Postma ikke skjul på, at gennemsnitsalderen for de danske landmænd er alt for høj.
- Jeg synes, det er træls, at en gennemsnitlig landmand er 53 år. Det viser, at der er et eller andet galt, og derfor er det endnu vigtigere, at vise, at der altså er nogle, der er klar til at tage over, fortæller den unge landmand, der mener, at den yngre generation har evnerne til at bringe noget nyt ind i dansk landbrug.
- Jeg synes, de ældre landmænd gør det godt, men man må også erkende, at det er noget andet at drive landbrug i dag, end da mange af dem blev uddannet. Blandt andet er ledelse blevet et kæmpe tema. Mange landbrug er i dag store virksomheder, hvor det måske er lederevner, der er vigtigst frem for det landbrugsfaglige. Blandt andet der har vi unge noget med i bagagen, for eksempel efter det sidste år på driftslederuddannelsen, hvor der ikke bliver snakket meget om køer.

Økologi eller konventionelt

Selvom kampagnevideoen viser klip fra to økologiske landbrug, bliver det pointeret, at moderne landbrug ikke skal splittes af spørgsmålet om økologisk eller konventionel drift. Den er Gerbrig Postma helt med på.
- Jeg tror, at mange af os unge, ser tingene lidt anderledes end de ældre, som godt kan rynke lidt på brynene, hvis nogen skifter om til økologi. Selvfølgelig er der også nogle unge, der ser det på den gammeldags måde, men mit indtryk er, at unge landmænd mere tænker ud fra, hvad der er fremtid i. Vi bliver nødt til at følge forbrugeren, og må tænke økologi eller konventionel drift ud fra, hvad der forretningsmæssigt giver mest mening, siger 25-årige Gerbrig, der selv kommer fra en opvækst med konventionelle malkekøer i Farsø, men i Gandrup har været med til at lægge om til økologi. Gennem tiden har hun arbejdet på gårde med alt fra 70 til 500 køer.
- Jeg synes, der er plads til begge dele. Jeg synes, det er fantastisk, at der er et marked for for eksempel at producere økologisk græsmælk, hvor ydelsen ikke er særlig stor, men jeg er også fascineret af de helt store bedrifter med 1.000 og 2.000 køer, som vi har nogle landmænd, der er fantastisk dygtige til at passe. Det er jo et rent paradis at gå op ad en lang staldgang, hvor der er køer overalt.

Facebook-hetz
Mens der inden for linjerne ikke længere bliver skelet helt så meget til, om man er det ene eller det andet – og de unge landmænd sagtens kan samles i en erfa-gruppe på snapchat på tværs af øko-grænsen – er det en anden sag, når verden udenfor kommer ind i diskussionen.
- Nogle gange kan det være svært at gå ind i en heftig diskussion på Facebook, men jeg er nået frem til, at jeg ikke gider kommentere på folk, der er så firkantede, som den tit er tilfældet på de sociale medier. For Facebook er virkelig blevet et fedt sted, hvis man vil starte en hetz. Ifølge nogle mennesker kan vi landmænd jo bare aldrig få nok, og vi er nogle miljøsvin, der ikke er ordentlige ved vores dyr. Jeg har ingen ambitioner om at tvinge alle til at spise kød og drikke mælk, men det irriterer mig helt vildt, når folk står så stejlt og ikke er villige til at høre vores argumenter.
Derfor er det også blevet en vigtig sag for Gerbrig Postma at lokke bymenneskerne ud til dialog i stalden, når chancen byder sig. Derfor var der heller ingen vej uden om for hendes gamle chef, Per Nørgaard, der i år for første gang var vært ved Økodagen – efter en anelse pres fra Gerbrig.
- Han havde måske ikke det store behov for at gøre opmærksom på sig selv, men jeg synes, det er vigtigt, at vi får vist dansk landbrug frem, fastslår hun.

Står sammen

Og videoen. Den er der i hvert fald blevet lagt mærke til på flere af de landbrug, Gerbrig Postma kommer rundt til i sit nye hverv som inseminør.
- Jeg skulle selv lige se videoen igennem et par gange, før jeg var helt tilfreds. Det var en noget uvant situation pludselig at skulle have en kameramand og en journalist med rundt, men som tilkendegivelserne har været indtil videre, har det været det hele værd. Det har været positivt, selvom jeg et par gange har skullet forklare, at det er LandboUngdom og ikke Landbrug & Fødevarer, der står bag den, siger »filmstjernen«, der synes det er vigtigt, at pointere, at det netop er de unge i landbruget, der står bag filmen.
- Vi skal gøre noget aktivt for at vise, at vi er her. At vi er en ny generation, der virkelig vil vores erhverv, at vi ikke er nogle gamle sure landmænd og at vi ikke har nogen hetz mellem økologer og konventionelle landmænd. Vi har tænkt os at stå sammen om det her, fastslår hun.

Læs også