Skyd majssåningen et par uger for bedste udbytte

En god fremspiring i majsen kræver en ordentlig jordtemperatur – og det får man ikke i midten af april, lyder det fra grovfoderrådgiver fra Velas.

Planteavlskonsulent og grovfoderrådgiver Brian Bastrup Søndergaard, Velas, anbefaler, at man, så vidt det er muligt, venter med at så majs til starten af maj.
Planteavlskonsulent og grovfoderrådgiver Brian Bastrup Søndergaard, Velas, anbefaler, at man, så vidt det er muligt, venter med at så majs til starten af maj.

En stor del af de danske mælkeproducenter har de forgangne år været vant til at så deres majs, når vejret har artet sig i april måned.

Men for at få majsen ordentligt fra start skal man, især på de kølige arealer, skyde såningen en uge eller to.

Det fortæller Brian Bastrup Søndergaard, planteavlskonsulent og grovfoderrådgiver hos Velas.

- Mange steder i landet vil det være gavnligt at vente til starten af maj, før majsen kommer i jorden. Det giver en mere sikker etablering af majsen, der på den måde får medvind fra starten. Det danske forår kan vende utrolig hurtigt, og hvis jorden bliver kold, går den kuldefølsomme majs i dvale og ender med at give et dårligt udbytte.

- Baseret på vores erfaringer i år, kan vi se, at den senere såning sikrer sundere planter, der giver et bedre udbytte, siger Brian Bastrup Søndergaard.

Temperatur vigtig

- Ved at så senere opnår man, at jorden er varmet bedre op, og man har formentlig også en vejrudsigt, der er mere stabil. Vi skal huske på, at majs jo aldrig var beregnet til at blive dyrket i dansk vejr, simpelthen fordi den kræver varme. Derfor er det også vigtigt, at man får styr på startgødning ved etablering, siger han.

Brian Bastrup Søndergaard understreger dog, at den vigtigste læring fra i år er, at såbedet, jordtemperaturen og udsigten til en periode med godt vejr er vigtigere end den eksakte dato. Dog skal den allerhelst i jorden i første uge af maj.

- Senest skal den være etableret omkring 10 maj. Bliver majsen etableret senere end det, koster det på udbyttet, siger han. 

/hl

Læs også