bannerPos

Fødevarestyrelsen hæver kontrolgebyrer

Der er forhøjede kontrolgebyrer på vej. Arkivfoto: Leif Christensen
15-11-2019 11:44

Fra 1. januar stiger en række gebyrer for blandet andet slagterier, eksportører af levende dyr og fødevarevirksomheder.

Fra nytår vokser den regning, som blandt andet slagterier, eksportører af levende dyr og en række fødevarevirksomheder skal betale for Fødevarestyrelsens kontrol.

- Med gebyrstigningerne sikrer Fødevarestyrelsen, at alle virksomheder betaler deres andel af udgifterne ved den offentlige kontrol i overensstemmelse med statens regler. I alt får virksomhederne gebyrstigninger for omkring 40 millioner kroner i 2020, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Udgifterne bliver fordelt på virksomhederne, afhængigt af, hvor meget de bliver kontrolleret.

Fra nytår får eksportører af levende dyr derudover gebyrstigninger på omkring 20 millioner kroner. Gebyrerne skyldes, at regeringen har besluttet at forlænge kontrollen med dyretransporter ud af landet. Stramningerne kommer, fordi der gennem flere år har været problemer med at overholde reglerne blandt vognmænd og eksportører.

mip

Områder omfattet af gebyrændringer

 • Opfølgende kontrol i fødevarevirksomheder
 • Import af fødevarer mv. fra tredjelande/eksport til tredjelande
 • Opfølgende kontrol på veterinærområdet/dyrevelfærd  
 • Kontrol vedr. syn af dyr, der eksporteres
 • Kontrol af logbøger ved eksport af levende dyr
 • Autorisation af transportvirksomheder til transport af dyr
 • Kontrol vedr. biprodukter, fiskemel, fjerkræproducenter mv.
 • Godkendelse af stoffer til fødevarer
 • Kontrol af transportører, der transporterer letfordærvelige fødevarer
 • Kontrol af hundekenneler
 • Kontrol i store og små slagterier
 • Kontrol i kødvirksomheder med hyppigt tilsyn
 • Kontrol i slagtekyllingebesætninger (fra 2021)
 • Kontrol med fiskevirksomheder i Grønland

Uddrag af bekendtgørelsen

1) Virksomheder, hvor slagtning af husdyr eller opdrættet vildt finder sted, eller hvor slagtemæssig behandling af nedlagt vildt finder sted, betaler 14,89 kr. pr. ton kød
2) Akvakulturbrug hvor der produceres fisk betaler 23,85 kr. pr. ton nettoproduceret fisk. Ved nettoproduktion forstås vægten af fraførte fisk fratrukket vægten af tilførte fisk. Animalske biprodukter indgår ikke i nettoproduktionen
3) Virksomheder, der modtager mælk af husdyr direkte fra mælkeproducenter med henblik på anvendelse som fødevare, betaler 0,18 kr. pr. 1000 l uforarbejdet rå mælk
4) Ægpakkerier og hønsehold, hvorfra æg sælges direkte til konsum, betaler 10,75 kr. pr. ton æg produceret eller pakket i virksomheden

Øg udbyttet i marken med en behandlingsslutspurt

Man skal jævnligt gå sine marker igennem og se, om der er behov for en sidste behandling før høsten. - De sidste sprøjtninger er med til at give en bedre bundlinje, lyder det fra Kirsten Larsen, chefkonsulent i Velas Planteavl i Vissenbjerg.

Bedste svineafkast i 30 år

De danske svinebedrifter kom ud af 2019 med et gennemsnitligt driftsresultat på 3,7 millioner kroner, og en afkastningsgrad på 8,4 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

Juelsminde-halvøen under lup

Dialog med lodsejere skal udvikle As Vig

Økologer har masser af næringsstoffer

Økologer betaler prisen for de konventionelles landbrugspakke, lød det fra Økologisk Landsforening, da regeringen ville stramme udnyttelseskravet til husdyrgødning.

Majs med udfordringer

Majsen er under angreb både ovenfra og nedenfra efter et svært forår. For eksempel har råger hærget majsmarker i det sydlige Jylland, hvor landmænd har mistet adskillige hektar til fugle.

Porten til kvalitet

Vi er håndværkere, og vi gør det, vi er bedst til, siger indehaveren af Syddansk Portteknik, Kenneth Bruun Petersen, som har flere års erfaring i portbranchen.

Coronakrisen sætter fortsat sit præg på traktorsalget i Danmark

Eftervirkningerne fra coronakrisen har sat sine spor i leveringen af nye traktorer til det danske marked og juni måned er ingen undtagelse.

Er gården sikker for nysgerrige sommerbørn?

Mange danskere holder sommerferie i Danmark i år på grund af corona. Derfor vil der være ekstra mange børn og voksne fra byen, som gerne vil se, føle og lugte til livet på et moderne landbrug. For at give alle den bedste oplevelse opfordrer Topdanmark til, at landmænd kontrollerer sikkerheden på gården, før sommergæsterne kommer.

Lovgivning og klare regler skal skabe tillid til den tyske kødindustri

Danish Crown bakker uforbeholdent op om den tyske arbejdsministers planer om at forbyde underleverandører af arbejdskraft i den tyske kødindustri.

Fremragende nationalparkfotos premieret

Fire fremragende fotos fra Nationalpark Kongernes Nordsjælland er blevet premieret i en konkurrence med flere gode vinderbud.
Side 1 af 1873 (37451 artikler)Prev1234567187118721873Next