Nyt flisfyr sparer en fjerdedel på Djursland
Bent Christensen, BVS Varmeservice, har netop installeret sit til dato største Hargassner-varmeanlæg. Det skal forsyne Stenalt Gods på Norddjurs.

Bent Christensen regner med, at det nye anlæg kan sænke flisforbruget fra 1.000-1.200 kubikmeter til 600-700 kubikmeter på Stenalt Gods.
Siden 1992 er der blevet fyret med 1.000-1.200 kubikmeter flis om året for at holde Stenalt Gods på Norddjurs varmt og korntørreriet i gang. Fremover regner man med at kunne klare sig med lang mindre. Det skal et nyt fyringsanlæg fra Hargassner sørge for.
- Vi plejer at regne med at kunne spare omkring en fjerdedel brændsel. Her vil jeg tro, at der fremover skal bruges 700-800 kubikmeter om året. Selvfølgelig alt afhængig af, hvor meget korntørring, der bliver brug for, siger Bent Christensen, indehaver af BVS Varmeservice, som er eneimportør af Hargassner i Danmark.
I fyrrummet er installeret to Hargassner Eco HK-fyr. Et på 300 kilowatt og et på 200 kilowatt. Derudover har man ladet det gamle backup-oliefyr stå i tilfælde af, at de to nye ikke skulle kunne følge med til korntørring.
- Men jeg vil blive meget overrasket, hvis der bliver brug for oliefyret, siger Bent Christensen.
Hidtil største anlæg
Anlægget på Stenalt Gods er det hidtil største, han har leveret og installeret. Det kommer til at varme omkring 6.000 kvadratmeter bebyggelse op på godset, der hovedsageligt beskæftiger sig med produktion af økologisk gedekød og gedeost. Godset tæller 700 malkegeder og omkring 450 bukkekid, mens man også råder over 223 hektar skov.
Varmeanlægget er installeret med buffertanke, der rummer 12.000 liter vand, så der altid er varmt vand klar til at blive sendt rundt i systemet. På godset har man valgt at beholde den gamle forsyningssnegl, der snegler fliset fra laden og ind i fyret. Det hele styres online, så bestyreren kan følge med og styre anlægget lige meget, hvor han er.
Bent Christensen fortæller, at et anlæg i lignende omfang kan anskaffes fra omkring 700.000 kroner plus moms.
Troede ikke på flis
Det østrigsk producerede varmeanlæg kan tage både træflis, elefantgræs og træpiller. En alsidighed, der har fået Bent Christensen på andre tanker, end da han som nystartet importør i 2013 meddelte hovedkvarteret, at Danmark var et land for træpillefyr, så flisfyrene kunne formentlig blive hjemme i Østrig.
- Men i dag er to tredjedele af de kedler, vi sælger til flis, så eksportchefen griner godt nok lidt ad mig engang imellem. Flisfyrene er lidt dyrere end pillefyrene, men med et flisfyr er man ikke låst som med et pillefyr, hvor man kun kan fyre med piller, siger Bent Christensen.
Lang levetid
Flisfyrene fra Hargassner fås i modeller fra 20 til 330 kilowatt, og ifølge Bent Christensen er en af de helt store fordele den minimale vedligeholdelse og rengøring, anlæggende kræver.
- Kedlerne skal serviceres og rengøres en gang om året, og askebeholderne tømmes efter behov. For tre år siden installerede vi et anlæg med to kedler på hver 150 kilowatt hos Skov & Naturstyrelsen i Fussingø. Jeg ved, at de tømmer for aske cirka en gang om året, men det er lidt afhængig af kvaliteten af den flis, man fyrer med, forklarer han.
Fyrene leveres med fem års totalgaranti, og den forventede levetid er minimum 20 år.
- Og de er godkendt til brug uden filter i Østrig, hvor man har stramme krav til støvemmision. De ligger på 1-20 milligram pr. kubikmeter, som er en del lavere en andre kedler på markedet, siger Bent Christensen.
Nye faciliteter
At danskerne både på landet og i byerne har fået øjnene op for flisfyrene, har også betydet, at Bent Christensens butik er vokset over de sidste knap fem år. I dag har han fire ansatte, tre servicebiler og en enkelt sælgerbil, mens BVS Varmeservice-lokalerne i Ulstrup efterhånden er blevet så trange, at han snart flytter til nye rammer i Øster Bjerregrav. Her satser han på at være klar til åbent hus for showroom og butik 1. september. Faciliteter, der både giver mere albuerum og kortere afstand til motorvejen, når kunderne, der strækker sig fra Hirtshals til Bornholm, skal betjenes.
Men før indflytningen, satser Bent Christensen på at føje endnu flere besøg til en ellers godt fyldt ordrebog, når han lægger vejen forbi landets dyrskuer, blandt andet i Hjørring.