Maskinhandler fejrer 90 årsdag – og så skal han udstille på Roskilde dyrskue

Asger Andersen, der driver forretning i vestsjællandske Gørlev og med filial i Slagelse, runder 90 år, dagen før Roskilde Dyrskue. Det markeres med reception – og tre dages dyrskuedeltagelse.

Den 7. juni, dagen før dyrskuet i Roskilde åbner, fylder maskinhandler Asger Andersen fra vestsjællandske Gørlev og med filial i Slagelse, 90 år. Eneste forskel fra for blot få år siden og til i dag er, at han, såvel som hustruen gennem snart 60 år, Dea Andersen, der om kort tid fylder 80 år, nu har en »almindelig« arbejdsuge.
- Ja vi er begyndt med 37 timers arbejdsuge nu, lyder det fra maskinhandleren, der oprindeligt skulle have været landmand.
Og når det fremhæves, at Asger Andersen fylder 90 år dagen før dyrskuet åbner, er det ikke uden grund: Maskinhandleren er still going strong, møder ind hver morgen i forretningen i Gørlev, svinger sig gerne op i mejetærsker eller traktor, når der er behov for ekstra hjælp på den hjemlige bedrift på godt 200 hektar og er naturligvis at finde på dyrskuet alle tre dage.
- Vi har været med siden det første dyrskue i Roskilde i 1969 og udstiller i år 14-15 Case IH-enheder. Vi drager fem mand afsted og glæder os. Skuet plejer at være godt besøgt, vi får god kontakt til nuværende og potentielle kunder – jo, vi glæder os.

Når bonden har det godt …

Gennem årene har Asger Andersen haft mærker som Massey Ferguson og John Deere i sin forretning, og i dag har han forhandlingen af Case IH full-line program. Case IH, der er i familie med David Brown, som var første mærke Asger Andersen arbejdede med. 
Asger Andersen følger dagligt interesseret med i, hvordan det går i landbruget.
- Når man driver maskinforretning, har man også en faglig interesse i at vide, hvordan der ser ud på markerne i området. Det glæder mig, hvis afgrøderne står fint, og når vores kundeklientel har det godt, lyder det fra maskinhandleren, der tilføjer:
- I gamle dage sagde man, at når bonden har det godt, har hele samfundet det godt. Sådan er det jo stadig, da landbruget henter mange eksportkroner hjem til Danmark. 

Selvstændig maskinhandler i 1961

Asger Andersen er uddannet landmand, men har også svendebrev som smede- og maskinarbejder med værktøjsmager som speciale. Første job var som servicemontør, hvad der i dag svarer til servicetekniker, hos Landtraco i Roskilde, der importerede Dawid Brown-traktorer. 
I 1961 ønskede han at blive selvstændig maskinhandler og etablerede egen forretning i Gørlev. I 1993 etablerede man tillige Asger Andersen Maskinforretning A/S i Slagelse, hvor sønnen Sten er daglig leder, mens datteren Helle står for ledelsen i forretningen i Gørlev. Generationsskiftet blev gennemført for ti år siden.
Asger Andersen holder fødselsdagsreception på Skipperkroen, Mullerup Strandvej 19, Mullerup Havn pr. Slagelse torsdag den 7. juni fra middag og til ud på eftermiddagen.
 

Læs også