Konference stiller skarpt på fremtidens landbrug

Fremtidens klima, fremtidens finansiering og fremtidens andelsbevægelse er hovedtemaerne når syv midt- og østjyske landboforeninger holder landbrugskonference i Silkeborg 21. november.

Klimaforandringer, finansielle krav og nye trends hos forbrugerne. Det er nogle af fremtidens dagsordener. Det kræver sin landmand at følge med til forsat at kunne levere kvalitetsfødevarer til et samfund og et verdensmarked, hvor kravene og mulighederne hele tiden ændrer sig.

For at klæde landmændene på til fremtiden er syv midt- og østjyske landbo- og familielandbrugsforeninger gået sammen, og slår for første gang dørene op til en landbrugskonference torsdag den 21. november i Jysk Arena i Silkeborg. Temaet er fremtidens landbrug.

Fremtidens muligheder

På konferencen vil en vifte af landbrugets topfolk holde oplæg inden for områder, der har stor betydning for landbrugets udvikling: fremtidens klima, fremtidens finansiering og fremtidens andelsbevægelse. Oplæggene skal inspirere den enkelte landmand til at se muligheder, så han kan finde sin egen vej ind i fremtiden.

- Den enkelte landmand er nødt til at lægge en strategi for, hvordan hans bedrift kommer til at matche den fremtid, vi ser ind i

Frede Lundgaard Madsen, formand for Landboforeningen Midtjylland

- Vi har valgt netop de tre temaer, fordi de har stor betydning for landbrugets udvikling. På konferencen kommer vi ikke uden om nogle af de store udfordringer, landbruget står overfor, men vi vil især have blikket rettet mod de muligheder, der også er inden for vores erhverv. Vi kan ikke diktere, hvad der sker rundt om os, men vi kan ændre vores egen tilgang og udvikle landbruget, så vi opnår en accept i befolkningen og ikke mindst blandt beslutningstagerne. Det er en nødvendighed, for at vi forsat har »license to produce«, understreger formand for Landboforeningen Midtjylland, Frede Lundgaard Madsen, der er en af idémændene bag konferencen.

Ingen nemme løsninger

Målet med landbrugskonferencen er at rejse en lang række spørgsmål, som landmændene kan reflektere over sammen med familien. Derfor er ægtefæller også inviteret til at deltage i konferencen.

- På landbrugskonferencen kan landmanden forvente at få ny viden og inspiration, som han kan tage med hjem, reflektere over og drøfte sammen med familien og sine rådgivere. Den enkelte landmand er nødt til at lægge en strategi for, hvordan hans bedrift kommer til at matche den fremtid, vi ser ind i. Hvad skal der til? Hvad skal der satses på? Skal der ske en forsat ekspandering eller skal landmanden vælge en nedslidningsstrategi og slutteligt en afvikling? Der er ingen nemme løsninger, og det rigtige svar findes kun hos den enkelte landmand og hans familie, siger Frede Lundgaard Madsen.

De syv midt- og østjyske landbo- og familielandbrugsforeninger håber på 300 deltagere til landbrugskonferencen, som finder sted i Jysk Arena i Silkeborg torsdag den 21. november fra kl. 14.30 til 21.30.

Foreningerne arbejder på at gøre konferencen til en årligt tilbagevendende begivenhed.

Læs også